Szarlotka ze śliwkami bez glutenu

Szarlotka bez glutenu ze śliwkami – prosty i sprawdzony przepis

Sezon na jabłka i śliwki to najlepszy moment, by przygotować domową szarlotkę w nowej odsłonie. Kruche ciasto, soczyste owoce i odrobina cynamonu sprawiają, że to wypiek, któremu trudno się oprzeć. Co ważne – przepis jest całkowicie bezglutenowy, dzięki czemu mogą się nim cieszyć również osoby unikające glutenu. Polecam!!!

Dlaczego warto upiec szarlotkę bez glutenu ze śliwkami?

Szarlotka to jedno z najbardziej klasycznych ciast, które nigdy się nie nudzi. W tej wersji łączę jabłka ze śliwkami – dzięki temu ciasto jest jeszcze bardziej aromatyczne i lekko kwaskowe. To świetny deser na co dzień, ale też elegancki wypiek na spotkania z rodziną czy znajomymi.

Jak zrobić szarlotkę bez glutenu krok po kroku

Składniki na ciasto (blacha 33×23 cm):

  • 200 g masła
  • 4 żółtka (z jajek L)
  • 50 g cukru
  • 400 g mąki bezglutenowej (np. Schar mix B)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)

Masło posiekać na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto (najlepiej przy użyciu robota kuchennego. Podzielić na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć większą część ciasta, wylepić spód palcami lub rozwałkować ciasto wałkiem. Ciasto nakłuć widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180° C (termoobieg) przez ok. 15 minut. Pozostałą część ciasta owinąć folią spożywczą i przełożyć do zamrażarki.

Nadzienie:

  • 750 g jabłek (ok. 3 duże szt.)
  • 400 g śliwek
  • 1 łyżka cynamonu

Jabłka i śliwki pokroić w mniejszą kostkę, dodać cynamon. Przełożyć na rozgrzaną patelnię lub garnek z grubym dnem, delikatnie podlać wodą (jeśli owoce mają mało soku) i dusić pod przykryciem ok. 10 minut, do czasu aż będą miękkie. Przełożyć na podpieczony spód, wyrównać.

Beza:

  • 4 białka (z jajek L)
  • 160 g cukru (najlepiej drobnego)

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, stale miksując do czasu, aż masa będzie gładka i lśniąca, a cukier całkiem rozpuszczony. Masę bezową przełożyć na owoce. Na wierzch zetrzeć na tarce ciasto schłodzone w zamrażarce. Przełożyć do rozgrzanego do 180° C (termoobieg) piekarnika i piec 45 min. Jeśli wierzch ciasta będzie zbyt mocno się przypiekał, przykryć folią aluminiową.

Smacznego!

Jak podawać szarlotkę ze śliwkami?

  • Na ciepło – z gałką lodów waniliowych
  • Na zimno – posypaną cukrem pudrem.

Jak przechowywać bezglutenową szarlotkę?

  • W szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej – do 2 dni.
  • W lodówce – do 4 dni.
  • Można ją też zamrozić i odgrzać przed podaniem.

Bezglutenowa szarlotka ze śliwkami to świetna alternatywa dla klasycznych wypieków. Łączy w sobie prostotę przygotowania, wyjątkowy smak i jesienny aromat. To ciasto, które zawsze robi wrażenie i szybko znika z talerzy!

Pozostałe przepisy bez glutenu.

Więcej przepisów znajdziecie na moim kanale YouTube , Facebooku i Instagramie.

Komentarzy: 8

  1. Aga
    19 września 2025 / 12:37

    Cudowna szarlotka i zdjęcia piękne 😍

    • Marta
      Autor
      22 września 2025 / 12:21

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Isia
    19 września 2025 / 13:13

    Wygląda pysznie 😊

    • Marta
      Autor
      22 września 2025 / 12:21

      Dziękuję i polecam 🙂

  3. Kasia
    19 września 2025 / 17:08

    Ze śliwkami jeszcze nie jadałam zapisuje do wypróbowania 😊

    • Marta
      Autor
      22 września 2025 / 12:21

      Polecam 😀

  4. Maria
    30 września 2025 / 15:35

    To mój pierwszy wypiek bez glutenu, u córki zdiagnozowano celiakię, byłam załamana ale dzięki temu blogowi mam poczucie, że damy radę, bo ciasto nie do poznania, że jest inne niż glutenowe! dziękuję bardzo:)

    • Marta
      Autor
      2 października 2025 / 18:53

      Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
11 − 9 =