Akademia Smaku Siemens – wino w kuchni

Ostatni czas obfitował w wyjazdy, więc chciałabym Wam przybliżyć spotkanie poświęcone tematyce  wina w kuchni, na które zostałam zaproszona do Centrum Domowych Inspiracji w Warszawie ; )

Było to moje drugie spotkanie w ramach Akademii Smaku Siemens (i mam nadzieję, że nie ostatnie: ), więc wiedziałam, że na pewno wrócę wzbogacona o sporą dawkę nowych informacji ; )

O tym, jak odpowiednio dobierać wino, jak gotować, jeść i łączyć wina z potrawami opowiadał nam ekspert firmy Kondrat Wina Wybrane – Jan Czyż. Poza informacjami teoretycznymi mieliśmy okazję sprawdzić nasz zmysł węchu, biorąc udział w teście na rozpoznawanie aromatów. Przy większości, miałam wrażenie, że są mi znane, ale trudno było je dokładnie określić.. ; )

Kolejną część warsztatów stanowiło gotowanie ; ) Podzieleni na zespoły, pod okiem Roberta Wojnarowskiego oraz Konrada Birka, przystąpiliśmy do pracy. Moim zadaniem było przygotowanie deseru – to chyba przeznaczenie… ; )

Nasze pyszne menu to: marynowane plastry ośmiornicy z małżami i chrupiącą sałatką z owoców południowych (jak dla mnie zupełna nowość i przyznaję, że ośmiornica jednak jest smaczna : D ), combry jagnięce z sałatką z karczochów i rukoli oraz serem Le Rustique, pieczony łosoś norweski podany na purre z bobu i koziego sera z sałatką z kopru włoskiego i rzodkiewki, pikantna pierś z kaczki w wędzonej czerwonej papryce podana z karmelizowanymi gruszkami ze śliwowicą i mój faworyt – mus śliwkowy z przyprawami korzennymi i kremowym serkiem z chałwą ; )

Wszystko było pyszne, a co więcej do każdego dania dobieraliśmy odpowiednie dla nas wino ; ) Teoria połączona z praktyką zawsze jest najlepsza! Przy okazji nareszcie spotkałam wino, które nawet w połączeniu z bardzooo słodkim deserem nie traci swojej własnej słodyczy, co dla mnie stanowi ideał ; )

Poniżej przedstawiam Wam jeszcze kilka zdjęć, aby lepiej zobrazować jak dobrze się bawiliśmy : )

Przygotowania

Nasz ekspert – Jan Czyż


Ekspert Jan Czyż
 

Perfekcja w każdym calu ; )


Perfekcja w każdym calu

Zasłuchani:

 

Zasłuchani

Mój kulinarny guru – p. Robert ; )


Mój kulinarny guru
 

Podczas pracy:


Podczas pracy

Efekty ; )


Pierwsze ośmiorniczki
BSH_akademia_small-174
BSH_akademia_small-195
BSH_akademia_small-213
BSH_akademia_small-227
BSH_akademia_small-235

Bardzo dziękuję za zaproszenie i mile spędzony czas : )

Komentarzy: 6

  1. 1 listopada 2013 / 10:38

    ciekawe warsztaty:) a ośmiornicy nie jadłam, choć mój A. twierdzi, że jest niezła ale gumowata (może jadł źle zrobioną?!) Kiedyś chętnie spróbuję:D

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2013 / 0:51

      Przed smażeniem, rzeczywiście była trochę gumowata, ale po przetworzeniu zdecydowanie już nie ; )

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2013 / 0:51

      Bardzo fajna wyprawa 🙂

  2. relina
    2 listopada 2013 / 16:26

    wow, ale fajna sprawa, zazdroszcze!
    te potrawy wygladaja ekstra!

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2013 / 22:49

      Były bardzo smaczne 🙂

Skomentuj relina Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 + 11 =