Amalfitańska tarta cytrynowa

Amalfitańska tarta cytrynowa Jamiego Olivera wyróżnia się ciastem na bazie białego wina, oliwy i wanilii. W połączeniu ze świeżym, kwaskowatym wnętrzem, przypominającym orzeźwiający sernik, smakuje pysznie i bardzo oryginalnie. Włosi podają ją na śniadanie w towarzystwie czarnej kawy : ) Polecam!!

Tarta cytrynowa przepis

Składniki na ciasto (forma o średnicy 25 cm)*

  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli morskiej
  • 75 ml oliwy
  • 75 ml białego wina np. greco di tufo
  • 1/2 łyżeczki pasty z wanilii

Nadzienie:

  • 5 dużych cytryn
  • 500 g sera ricotta
  • 150 g drobnego cukru
  • 2 jajka (wielkość L)

*Użyłam formy 23 cm i masy było zbyt dużo przez co częściowo zasłoniła ciasto ; )

Do dużej miski (lub misy robota kuchennego) wsypać mąkę, cukier puder i szczyptę soli morskiej. Po środku zrobić wgłębienie, wlać oliwę, wino i pastę z wanilii. Wymieszać robotem kuchennym lub widelcem, zagarniając mąkę do środka, aż powstanie ciasto. Wyrabiać kilka minut, a następnie owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować schłodzone ciasto i przełożyć do formy, ostrożnie przyciskając do dna i brzegów. Odciąć wystające kawałki i zalepić ewentualne dziury. Nakłuć dno widelcem, przykryć folią spożywczą i przełożyć ponownie do lodówki na 90 minut.

Po tym czasie piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok 20-25 minut, do czasu aż się lekko przyrumieni. W tym czasie zetrzeć skórkę z 1 cytryny, na tarce o drobnych oczkach i odłożyć na bok. Wycisnąć sok z cytryn (powinno być ok. 150 ml) i ręcznie lub robotem kuchennym wymieszać sok z pozostałymi składnikami nadzienia do uzyskania gładkiej masy. Przelać ją na podpieczony spód i wstawić do piekarnika na kolejne 30 minut, 5 minut przed końcem posypać skórką z cytryny. Wyjąć z piekarnika i przestudzić (może być trochę niestabilna, ale stężeje po ostygnięciu). Oprószyć cukrem i podawać. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Tarta Cytrynowa Jamie Oliver
Amalfitańska tarta cytrynowa
Tarta cytrynowa z ricotta
Tarta cytrynowa

Inspiracja “Jamie gotuje po włosku

Komentarzy: 20

  1. Aga
    13 września 2019 / 13:26

    Już samo ciasto na winie brzmi super 😉

    • Marta
      Autor
      17 września 2019 / 11:46

      🙂 🙂 Koniecznie wypróbuj 🙂 🙂

  2. Pola
    13 września 2019 / 13:47

    Mniam wygląda pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      17 września 2019 / 11:46

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Monia
    13 września 2019 / 14:45

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      17 września 2019 / 11:47

      Miło mi, że przypadła do gustu 🙂

  4. Renia
    13 września 2019 / 19:12

    Jamie jest super więc chętnie sprawdzę bo wygląda pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      17 września 2019 / 11:47

      Polecam 🙂

  5. Kasik88
    15 września 2019 / 22:33

    Tarta jest przepyszna polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      17 września 2019 / 11:47

      Miło mi, że posmakowała 🙂

  6. 16 września 2019 / 10:00

    Wygląda obłędnie, tak “letnio” i niebiańsko! A jak musi smakować! 🙂 Fantastycznie, że takie przepisy są na wyciągnięcie ręki 🙂

    • Marta
      Autor
      17 września 2019 / 11:47

      Dziękuję 🙂 tarta jest super i można piec cały rok 😉

  7. Margot
    16 września 2019 / 17:21

    Tarta jest super, fajna delikatna i nie za słodka 🙂 samo ciasto wyraziste chyba zasługa tego wina i oliwy 🙂

    • Marta
      Autor
      17 września 2019 / 11:50

      Super, że posmakowała 🙂 ciasto zdecydowanie ma w sobie coś innego 🙂

  8. Jagoda
    25 września 2019 / 16:02

    Wyszła idealnie 🙂

    • Marta
      Autor
      25 września 2019 / 16:35

      Bardzo mi miło 🙂

  9. Olivka
    28 września 2019 / 11:22

    Tarta jest super bardzo inne to kruche ciasto ma taki fajny posmak, a środek mmmm pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      30 września 2019 / 10:51

      Cieszę się, że posmakowała 🙂

  10. Dominika
    25 października 2019 / 11:57

    Pychotka ani za słodka ani za kwaśna super 🙂

    • Marta
      Autor
      26 października 2019 / 18:43

      Super, że posmakowała 🙂

Pozostaw odpowiedź Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
26 − 13 =