Babka czekoladowa (wilgotna)

Podwójnie czekoladowa babka to ciasto, które warto wypróbować nie tylko ze względu na zbliżającą się Wielkanoc : ) Babka czekoladowa jest wilgotna, intensywna i dobrze zachowuje świeżość. Bardzo prosta i szybka do przygotowania. Polecam!!


babka czekoladowa przepis

Przepis na babkę czekoladową

Składniki:

*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  • 140 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki kakako dobrej jakości
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli morskiej
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/4 szklanki wrzącej wody

Miękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym na jasny puch. Stopniowo dodać po jednym jajku, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą morską. W oddzielnej misce wymieszać maślankę i ekstrakt z wanilii. Do maślanej masy dodawać na przemian 1/3 mieszanki z mąką, 1/2 części maślanki, ponownie 1/3 mąki, 1/2 maślanki i ostatnią część z mąką, cały czas miksując do połączenia się składników. Kawę zaparzyć we wrzącej wodzie, a następnie niewielkim strumieniem wlewać do masy, cały czas miksując na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Formę na babkę dokładnie wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przelać kakaową masę i delikatnie stuknąć formą o blat, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez oko. 40-45 minut do suchego patyczka.

Polewa czekoladowa:

  • 25 g gorzkiej czekolady
  • 25 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka wody

Czekolady rozpuścić z masłem i wodą w kąpieli wodnej. Udekorować babkę.

Smacznego!


babka czekoladowa wilgotna przepis


babka podwójnie czekoladowa przepis


wilgotna babka czekoladowa przepis


Babka przepis


Przepisy na wielkanoc

Inspiracja Feed Feed chocolate

Komentarzy: 48

  1. Majka
    1 kwietnia 2017 / 11:43

    Uwielbiam wszystkie ciasta z maślanką, to wyjatkowy składnik który czyni cuda 😋 Cudnie ją przedstawiłaś 💛

    • Marta
      Autor
      2 kwietnia 2017 / 1:26

      Bardzo dziękuję 🙂 Maślankowe i jogurtowe zawsze pyszne 🙂

  2. Magdalena
    1 kwietnia 2017 / 18:08

    Cudowna <3

    • Marta
      Autor
      2 kwietnia 2017 / 1:26

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. asia
    1 kwietnia 2017 / 22:16

    Poezja uwielbiam te wilgotne 🙂 piaskowe zdecydowanie nie moja bajka 😉

    • Marta
      Autor
      2 kwietnia 2017 / 1:26

      Cieszę się, że przepis przypadł do gustu:)

  4. Agi
    1 kwietnia 2017 / 23:52

    Coś wspaniałego ::)

    • Marta
      Autor
      2 kwietnia 2017 / 1:28

      Bardzo mi miło 🙂

    • Marta
      Autor
      3 kwietnia 2017 / 0:17

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  5. Kaśka
    2 kwietnia 2017 / 23:20

    Jak dla mnie babka idealna polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      3 kwietnia 2017 / 0:18

      Super, bardzo się cieszę 🙂

  6. Kinia
    3 kwietnia 2017 / 18:01

    Pychota!!!

    • Marta
      Autor
      3 kwietnia 2017 / 23:18

      Bardzo mi miło, że przypadła do gustu 🙂

  7. Gonia
    6 kwietnia 2017 / 23:53

    Idealna wyszła wilgotna i intensywna jak lubię 🙂

    • Marta
      Autor
      10 kwietnia 2017 / 0:37

      Super 🙂

  8. 8 kwietnia 2017 / 0:01

    Wygląda smakowicie i z pewnością tak smakuje 🙂 Z przyjemnością wypróbuje Twój przepis!

    • Marta
      Autor
      10 kwietnia 2017 / 0:38

      Dziękuję i polecam 🙂

  9. Alicja
    10 kwietnia 2017 / 23:10

    Baba jest świetna polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      10 kwietnia 2017 / 23:39

      Cieszę się bardzo, że przypadła do gustu 🙂

  10. Gośka
    11 kwietnia 2017 / 22:37

    Przepyszna 🙂

    • Marta
      Autor
      11 kwietnia 2017 / 22:42

      Super, że posmakowała 🙂

  11. 12 kwietnia 2017 / 19:38

    Ależ to pięknie wygląda 🙂 Chyba dopiszę kolejne ciasto do listy wielkanocnych potraw… Ech już i tak mam za dużo 😀 ale nie mogę się oprzeć…

    • Marta
      Autor
      13 kwietnia 2017 / 0:34

      Dokładnie rozumiem jak to jest 😉 Ale taki już urok Świąt 😉

  12. Inga
    12 kwietnia 2017 / 23:33

    Cudowna babka 🙂

    • Marta
      Autor
      13 kwietnia 2017 / 0:34

      Cieszę się, że posmakowała 🙂

  13. Jess
    14 kwietnia 2017 / 19:28

    Pyszna jest 🙂

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2017 / 23:41

      Super, że posmakowała 🙂

  14. Happy Me
    25 kwietnia 2017 / 22:55

    Wspaniały smak a zdjęcia powalają 🙂

    • Marta
      Autor
      25 kwietnia 2017 / 22:56

      Bardzo dziękuję 🙂

  15. Rosie
    7 marca 2018 / 13:13

    Przedświąteczne próbowanie czas start, na pierwszy ogień poszła Pani babka i przyznaję lepszej nie jadłam bardzo smaczna i wilgotna 🙂 będzie na Wielkanoc 🙂 co jeszcze Pani poleci z wypieków?

    • Marta
      Autor
      11 marca 2018 / 0:20

      Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂 z wypieków na Wielkanoc obowiązkowo sernik i mazurek 🙂 U nas nie zabraknie również babki drożdżowej 🙂

  16. Gonia
    5 kwietnia 2019 / 13:09

    Rewelacja!!!

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2019 / 18:20

      Dziękuję 🙂

  17. Iska
    9 kwietnia 2019 / 13:44

    Jak nie dodam kakao to wyjdzie zwykla babka? Też uwielbiam mokre więc byłoby miło

    • Marta
      Autor
      9 kwietnia 2019 / 14:04

      Niestety nie próbowałam, ale na pewno trzeba będzie dodać więcej mąki (pszennej lub miks z ziemniaczaną), aby konsystencja była odpowiednia 😉

  18. Ola
    16 kwietnia 2019 / 15:39

    Przepyszna 😁

    • Marta
      Autor
      16 kwietnia 2019 / 23:51

      Super, że posmakowała 🙂

  19. Doris
    18 kwietnia 2019 / 1:11

    Nie wyszła mi taka piękna bo mam inną foremke ale smakowo super 🙂

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2019 / 1:04

      Wygląd to kwestia drugorzędna, ale cieszę się, że smak przypadł do gustu 🙂

  20. Aga
    26 marca 2020 / 20:40

    Jakiej długości foremkę można użyć na babkę podłużna keksówkę?

    • Marta
      Autor
      26 marca 2020 / 23:07

      Zależy to także od szerokości 🙂 Aby przeliczyć na jaką długość starczy, musimy obliczyć pole foremki i porównać z tą użytą w przepisie 🙂 Jeśli będzie drobna różnica, ciasto wyjdzie innej wysokości i być może trzeba będzie dostosować czas pieczenia 🙂

  21. Agata
    1 kwietnia 2022 / 14:28

    Moja ulubiona babka a jadłam niemało 🙂

    • Marta
      Autor
      3 kwietnia 2022 / 22:55

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  22. Martyna
    2 kwietnia 2023 / 9:50

    Czy można pominąć kawę rozpuszczalną? 🙂

    • Marta
      Autor
      3 kwietnia 2023 / 2:24

      Tak, ale wrzątek musi zostać 🙂 Kawa nie jest mocno wyczuwalna 🙂

  23. Anna
    6 kwietnia 2023 / 16:52

    Czy można maślankę zastąpić kefirem?

    • Marta
      Autor
      20 kwietnia 2023 / 1:03

      Tak 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
4 + 19 =