Bardzo rzadko podejmowałam się przygotowania bez, bo temat wydawał mi się bardzo skomplikowany : ) Ostatecznie zmotywowała mnie Ola i jestem szczęśliwa, że ponownie się przełamałam ; ) Nawet nie chcę liczyć, ile u mnie białek się ostatnio zmarnowało… a z tym przepisem przygotowanie słodkich bezików jest naprawdę proste. Polecam!!!
- 4 białka
- szczypta soli
- 250 g cukru pudru
- opcjonalnie 1 łyżeczka soku z cytryny (pominęłam)
Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy mikserem na bardzo sztywną pianę. Następnie stopniowo, po jednej łyżce dodajemy cukier puder., cały czas miksując.
Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego lub woreczka foliowego z odciętą końcówką i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy dowolne kształty. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 140 C (termoobieg) przez około 35 minut.
Smacznego : )
Ja też się boję robić bezy, bo się boję że mi nie wyjdą:). Twoje wyglądają super:)
fajnie wyglądają:)
ale ładne seduszka Ci wyszły:)
Autor
Dziękuję 🙂
Autor
Monika, nie taki diabeł straszny… ! 🙂 ten przepis jest bardzo prosty 🙂
Może też bym się przełamała i takie wyczarowała 🙂
Super bezy chętnie je wypróbuje dzisiaj dla męża:) tylko boję się że mi niestety nie wyjdą bo ja niestety bezy to lubię spalić…:(
po prostu nie mam ręki do takich cudeńków:)
Autor
Też się zawsze martwiłam i podejść miałam wiele, ale te nareszcie wyszły takie jakie chciałam 🙂 Polecam i pamiętajcie, aby białka były bardzo sztywne, bo wcześniej chyba za krótko ubijałam 🙂
Świetne bezy 🙂 Chyba dzisiaj zrobię mojemu na walentynki 🙂
Autor
Na pewno będzie zadowolony 🙂
ooo, ale niespodzianka!!:D fajnie, że się przekonałaś, dla mnie jest to jeden z lepszych deserów, prosty, nieprzekombinowany, a urabiać możesz jak chcesz;D
…i super, że nadałaś kształt walentynkowy, coś innego!:)
Smakowicie wygląda, ja nie mam odwagi piec bezy, ale mam nadzieję, że niedługo się przełamie 🙂
Autor
Ola to wszystko dzięki Tobie, bo ja raczej od bez stroniłam:D ale rzeczywiście deser prosty, muszę jeszcze podać tak jak Ty, na pewno będzie pycha 😀
Autor
Szwagierka mam nadzieję, że się przełamiesz 😀
Pięknie wyglądają, aż uwierzyłam, że i mi wyjdą. Hmm może je wypróbuję w sobotę, kiedy mam obchodzić „swoje walentynki”. Na pewno byłyby pyszne 😉
Autor
Trzymam kciuki i smacznego:)
Sliczne i bardzo romantyczne !!!
Autor
Mąż też był zadowolony 🙂
mam 14 lat i chcę dziś zrobić bezy i też boje się że mi nie wyjdą . ale spróbuję. najbaredziej boje się o temperature. ;/
Autor
Polinka podziwiam Cię, że w tak młodym wieku garniesz się do kuchni i jednocześnie zazdroszczę, bo Twój zapał na pewno się opłaci 🙂 Trzymam kciuki, aby bezy się udały! Każdy piekarnik jest niestety trochę inny, ale z tym przepisem nigdy nie miałam problemu, więc liczę, że także Tobie się powiedzie – daj znać 🙂
Gdy namnoży się sporo białek takie bezy okazują się super pysznym kąskiem 🙂
Autor
O tak! I już nigdy białka się nie marnują 🙂
Przepyszne 🙂 moje pierwsze bezy i od razu udana próba 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂