Sernik Lotus (Sernik ciasteczkowy Biscoff)

Po wielu prośbach przedstawiam Wam słynny sernik ciasteczkowy Lotus (Biscoff). Wszyscy fani tych pysznych, korzennych ciasteczek będą zachwyceni! Sernik jest delikatny, kremowy i bardzo prosty do przygotowania. Na ciasteczkowym spodzie, który dodaje całości korzennej nuty i masą serową z dodatkiem kremu Lotus, dzięki czemu jest aromatyczna i lekko karmelowa. Polecam!!

We wpisie znajdziecie przepis na sernik biscoff Lotus krok po kroku, wskazówki jak zrobić sernik Lotus np. jaki twaróg użyć do sernika z kremem Lotus i jak najlepiej go upiec, aby sernik miał kremową konsystencję. Zapraszam do lektury.

pieczony sernik lotus przepis

Przepis na sernik z ciasteczkami i kremem Biscoff (Lotus)

Ciasteczkowy spód (tortownica 22 cm):

  • 150 g ciasteczek Lotus Biscoff
  • 45 g masła

Ciasteczka zmiksować blenderem na drobny proszek. Dodać roztopione masło, wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, docisnąć i schłodzić w lodówce, na czas przygotowania masy.

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego (np. Mój Ulubiony lub Piątnica)
  • 30 g mąki pszennej
  • 50 g cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 200 g kremu Lotus Biscoff*

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Twaróg krótko zmiksować, dodać mąkę, cukier i sól. Ponownie zmiksować tylko do połączenia. Dodać jajka, krótko zmiksować. Dodać śmietanę i krem Lotus. Wymieszać mikserem, do połączenia się składników. Masę przelać do formy z ciasteczkowym spodem. Tortownicę przełożyć do piekarnika (rozgrzanego do 160 C góra-dół) na 60 minut. Poziom poniżej sernika wstawić naczynie żaroodporne wypełnione do połowy gorącą wodą, aby sernik piekł się w kąpieli wodnej. Po upieczeniu studzić przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. Całkowicie wystudzony sernik przełożyć na noc do lodówki.

*Krem kupiłam w Dealz, znajdziecie go również w sklepach internetowych i na Allegro.

Dodatkowo:

  • 100 g kremu Lotus
  • 6 ciasteczek Lotus

Krem Lotus podgrzać na parze lub w mikrofalówce, aby był bardziej płynny. Polać nim wierzch schłodzonego sernika. 4 ciasteczka pokruszyć, posypać brzegi, pozostałymi ciasteczkami udekorować sernik Lotus.

Smacznego!

sernik lotus przepis
Sernik Lotus przepis
sernik lotus krok po kroku
Przepis na słynny sernik biscoff z ciasteczkami lotus i kremem biscoff
najlepszy sernik lotus
Sernik biscoff przepis krok po kroku
sernik lotus biscoff
Przepis na słynny sernik biscoff z ciasteczkami lotus i kremem biscoff
sernik lotus najlepszy przepis
Jak zrobić sernik biscoff – wskazówki

Film z przygotowania obejrzycie na moim kanale YouTube – zapraszam do subskrybowania 🎥

Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie

Komentarzy: 28

  1. Jagna
    30 września 2023 / 12:00

    Rewelacyjnie wygląda 🙂

    • Marta
      Autor
      1 października 2023 / 11:12

      Bardzo dziękuję i polecam 🙂

  2. Aga
    30 września 2023 / 13:42

    Jak tylko dorwę ten krem na pewno upiekę 🙂

    • Marta
      Autor
      1 października 2023 / 11:13

      Polecam, jest pyszny 🙂

  3. Isia
    1 października 2023 / 8:50

    Cudowny sernik ❤️

    • Marta
      Autor
      1 października 2023 / 11:13

      Bardzo mi miło 🙂

  4. Milena
    2 października 2023 / 13:35

    Sernik przepyszny! godny następca mojego ulubieńca karmelowego 🙂

    • Marta
      Autor
      3 października 2023 / 19:50

      Bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam 🙂

  5. Kasia
    2 października 2023 / 23:13

    Jestem najwieksza fanka 😊

    • Marta
      Autor
      3 października 2023 / 19:50

      Super <3

  6. Majka
    3 października 2023 / 10:24

    Przepiękny ❤️

    • Marta
      Autor
      3 października 2023 / 19:50

      Dziękuję i polecam 🙂

  7. Madzix
    4 października 2023 / 23:31

    Super serniczek 🙂

    • Marta
      Autor
      6 października 2023 / 0:23

      Bardzo dziękuję, cieszę się, że przypadł do gustu 🙂

  8. Tarusia
    17 października 2023 / 23:14

    Sernik ideał, przyznaję zbierałam się i zbierałam do niego bo mam dwie lewe do pieczenia, ale no kusił okrutnie 🙂 i dobrze bo jest obłędnyyy bije na głowę wszystkie inne 🙂

    • Marta
      Autor
      19 października 2023 / 0:08

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  9. Maria
    15 listopada 2023 / 5:17

    Czy jeśli użyje malutkiej blaszki to czas pieczenia powinien być krótszy? Jutro specjalnie lece po krem 😍

    • Marta
      Autor
      15 listopada 2023 / 21:59

      Na tortownicę 16 cm wypadałaby połowa porcji, wtedy na wysokość wyszedłby taki sam i czas pieczenia nie ulegnie zmianie 🙂 Jeśli masa będzie bardziej rozlana na blaszce (będzie niższy) wtedy można skrócić czas 🙂

  10. Ela
    22 grudnia 2023 / 18:54

    Czy w masie można zrezygnować z kremu ciadteczkowego ,? Ilość składników i czas pieczenia nie ulegną wtedy zmianie ?

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2023 / 23:19

      Można zrezygnować, ale trzeba dodać więcej cukru do masy serowej 🙂 Czas pieczenia i reszta bez zmian 🙂

  11. Gosia
    2 stycznia 2024 / 17:47

    Sernik pycha, polecam znajomi już prosili o przepis 👍🏻

    • Marta
      Autor
      3 stycznia 2024 / 0:06

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  12. dor8pat
    21 lutego 2024 / 0:45

    Poprostu niebo w gębie i nic więcej nie trzeba chyba dodawać

    • Marta
      Autor
      11 marca 2024 / 10:36

      Bardzo mi miło, że smakowało, pozdrawiam 🙂

  13. Ania
    4 marca 2024 / 11:16

    Upiekłam sernik i wyszedł przepyszny. Tylko pękł mi na środku. Zastanawiam się dlaczego…

    • Marta
      Autor
      11 marca 2024 / 11:11

      Bardzo mi miło, że smakował 🙂 Pękanie wynika z różnicy temperatur (zbyt szybkie wyjęcie z piekarnika, lub otwarcie piekarnika od razu po upieczeniu zamiast bardzo delikatnego uchylenia drzwiczek) lub zbyt długiego miksowania, może to było przyczyną?

  14. Kamilaa799
    18 marca 2024 / 18:16

    Czy wyjdzie na tortownicy o średnicy 26cm?

    • Marta
      Autor
      19 marca 2024 / 11:50

      Tak, ale będzie niższy, aby był porównywalny można zrobić z 1,5 porcji 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 − 5 =