Bigos

To mój pierwszy bigos przyrządzony samodzielnie, po raz kolejny z przepisu mojej mamy,  który uwielbiam. Zawsze zastanawiałam się dlaczego mama robi takie duże porcje, ale teraz wiem, że mniejszych się po prostu nie opłaca : ) Przygotowanie jest trochę czasochłonne, ale naprawdę warto, bo lepszego bigosu nigdy nie jadłam : )


bigos przepis
Składniki na bardzo duży garnek (ok. 7 l) :

  • 700 g surowego boczku (niewędzonego)
  • 1 i 1/2  kg kiełbasy zwyczajnej/śląskiej o dobrym składzie
  • 1 kg mięsa: biodrówka lub łopatka
  • 2 kg pieczarek
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 kg białej kapusty (można dać odrobinę więcej, miałam akurat 2,3 kg ; )
  • 4 słoiczki koncentratu pomidorowego (4 x 200 g)
  • sól, pieprz, papryka, estragon, cząber, majeranek, ziele angielskie, 6-7 liści laurowych, pieprz w kulkach
  • opcjonalnie kilka ząbków czosnku

 

Z surowego boczku wykrawamy “żeberka” i opiekamy z dwóch stron do zarumienienia. Następnie kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem i papryką. Podsmażamy w brytfannie.

Kiełbasę zwyczajną również kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i papryką i podsmażamy w oddzielnym naczyniu.

Mięso pokroić w kostkę oprószyć pieprzem, papryką, majerankiem oraz delikatnie estragonem i cząbrem (można również dodać bazylię, oregano, tymianek lub zioła prowansalskie), podsmażyć również w oddzielnym naczyniu.

Pieczarki obrać, podsmażyć, na końcu doprawić solą i pieprzem.

Mięso, boczek, kiełbasę i pieczarki przełożyć do garnka z kapustą kiszoną (jeśli jest zbyt kwaśna można ją wcześniej wymoczyć). Dodać trochę wody, garstkę ziela angielskiego, 6-7 liści laurowych oraz pieprz w kulkach i gotować na małym gazie.

W innym garnku zagotować białą kapustę startą na tarce lub posiekaną w drobne paski. Po zagotowaniu przełożyć do kapusty kiszonej wraz z mięsnymi dodatkami i gotować na małym gazie, aby smaki się przegryzły.

Najlepiej następnego dnia ponownie podgotować i dodać 4 słoiki koncentratu pomidorowego.

Smacznego : )

Komentarzy: 20

  1. 18 maja 2012 / 13:11

    Za bigosem nie przepadam, ale od czasu do czasu zjem:)

  2. Marta
    Autor
    18 maja 2012 / 13:20

    O to szkoda! ja wręcz przeciwnie 🙂 Mam nadzieję, że kiedyś wypróbujesz ten przepis i być może polubisz w takiej wersji 🙂

  3. tatiana
    18 maja 2012 / 23:41

    Bigos wielbie, ale nie chce mi sie go go gotowac:)

  4. Marta
    Autor
    18 maja 2012 / 23:51

    Przyznam szczerze, że jest z nim sporo pracy:)

  5. malin
    19 maja 2012 / 23:16

    Jak dotad korzystałam z przepisu kolezanki na bigos, u mnei w domu jakos mama nie robiła. Twoj jest nieporownywalnie lepszy. świetny przepis, dzieki, na pewno bede do niego wracac.

    • Marta
      Autor
      19 maja 2012 / 23:20

      Super! bardzo się cieszę, że smakował 🙂

  6. Mirka
    17 marca 2016 / 20:15

    To naprawdę najlepszy bigos jaki istnieje :)))) sama nie robiłam bo i moja mama ręki nie ma do gotowania, ale z Małżonem się przełamaliśmy i cudo!

    • Marta
      Autor
      22 marca 2016 / 23:30

      To najmilsze co mogłam usłyszeć :)))

  7. Janja
    22 marca 2016 / 0:55

    Pyszny! zrobiłam już na świeta ale porcja przeogromna wyszła i sporo zamroziłam :))) to mój pierwszy samodzielnie przygotowany i nieskromnie powiem, że najlepszy, nawet Teściowa poprosiła o przepis a to niemały cud :)))

    • Marta
      Autor
      22 marca 2016 / 23:31

      Jak już Teściowa przepis wzięła to nikt mnie nie przekona, że zna lepszy przepis ;)))))

  8. wiolcia123
    24 marca 2016 / 22:47

    Nie za dużo tego koncentratu

    • Marta
      Autor
      24 marca 2016 / 23:14

      To jest naprawdę spora porcja bigosu… ale najlepiej oczywiście dodać go w ilości odpowiadającej naszym preferencjom 🙂

  9. 15 listopada 2016 / 11:36

    Marto, dlaczego wszystkie składniki przygotowujemy oddzielnie łącznie z pieczarkami i świeżą kapusta , nie można jej po prostu po skrojeniu dodać bezpośrednio do garnka z pozostałymi składnikami? Pozdrawiam, gotująca swój pierwszy w życiu bigos Agnieszka 🙂

    • Marta
      Autor
      15 listopada 2016 / 12:32

      Wszystko gotujemy oddzielnie dlatego, że kwas z kiszonej kapusty zakłócił by proces gotowania białej i byłaby twarda 🙂 To tak jak w przypadku ogórkowej, czy kapuśniaku, gdzie kiszone ogórki i kapustę też dodajemy na samym końcu, kiedy reszta warzyw jest już miękka 🙂 Mięso, kiełbasę można przygotować i podsmażać razem, choć ja trochę inaczej doprawiam poszczególne części i ilości są spore, więc dlatego działam partiami 🙂 Powodzenia i smacznego 🙂

  10. Ela
    28 sierpnia 2017 / 18:31

    Cudowny przepis lepszego bigosu nie jadłam 🙂

    • Marta
      Autor
      28 sierpnia 2017 / 19:45

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  11. Kasia77
    14 grudnia 2017 / 6:44

    Przepyszny wyszedł 🙂

    • Marta
      Autor
      15 grudnia 2017 / 19:42

      Bardzo mi miło 🙂

  12. Ja
    29 marca 2018 / 22:13

    Czy wszystko wrzucamy do surowej kapusty kiszonej ?i dopiero zaczynamy gotować ?

    • Marta
      Autor
      4 kwietnia 2018 / 8:37

      Tak 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
2 + 24 =