Co powiecie na czekoladowy blok bez pieczenia lub przepyszny i zdrowy, czekoladowy krem ? : ) Mam dla Was przepis, który możecie serwować w dowolny sposób, a postać deseru zależy od poziomu schłodzenia. Od razu po przygotowaniu otrzymujemy pyszny, czekoladowo-orzechowy krem do naleśników, omletów, czy gofrów, a po kilkunastu minutach w zamrażarce miękki, kremowy i lekko ciągnący, blok czekoladowy : ) Polecam!!!
Składniki (10 małych foremek na babeczki):
- 100 g suszonych daktyli
- 100 g gorzkiej czekolady (o wysokiej zawartości kakao)
- 3 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
- 50 ml mleka (może być roślinne)
- 40 g orzechów (u mnie mix nerkowce, pekan, brazylijskie, migdały)
Daktyle zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut. Czekoladę rozpuścić z olejem kokosowym w kąpieli wodnej. Dodać odcedzone daktyle, mleko i zmiksować blenderem do uzyskania jednolitej masy. Dodać posiekane orzechy, wymieszać łyżką. Podawać od razu lub przełożyć do mniejszych foremek i schłodzić kilkanaście minut w zamrażarce, aż masa stężeje.
Smacznego!
Inspiracja ebook „Fit Słodycze w 10 minut” K. Domaszewski
Pysznie wygląda 🙂
Autor
Bardzo dziękuję i polecam 🙂
Uwielbiam takie cudeńka 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Przepyszne 🙂 zjadłam co prawda od razu jako krem ale zrobię kolejny raz i zamrożę 🙂
Autor
Powtórka jest konieczna 🙂
Pychotka 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Czym można zastąpić olej kokosowy?
Autor
Masło klarowane 🙂