Brownie mugcake ciasto z mikrofalówki

Brownie mugcake to idealny deser dla fanów czekolady i ekspresowej babeczki z mikrofalówki. Poza tym, że jest błyskawiczne do przygotowania, to również w wersji fit. Ciasto nie jest słodkie, nie zawiera cukru, dominuje bardziej wytrawny smak, dzięki dodatkowi gorzkiej czekolady i kakao. Zapewne nie będzie dla Was zaskoczeniem, że fragmenty z płynną gorzką czekoladą smakowały mi najbardziej ; ) Polecam!!

Brownie mugcake

Składniki:

  • 45 g mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych)
  • 10 g kakako
  • 2 g proszku do pieczenia
  • 5 g oleju rzepakowego
  • 100 g napoju roślinnego
  • 20 g pokrojonej gorzkiej czekolady
  • do podania: ulubione owoce

Wszystkie składniki poza czekoladą połączyć w naczyniu przeznaczonym do pieczenia. Na koniec dodać pokrojoną w mniejsze kawałki gorzką czekoladę i delikatnie wymieszać. Piec w mikrofalówce przez 4 minuty. Podawać z ulubionymi owocami.

Smacznego!

Wartości odżywcze dla 1 porcji (bez dodatków):

Kaloryczność: 379 kcal, Białko: 11 g, Tłuszcze: 19 g, Węglowodany: 39 g

Brownie z mikrofalówki

Przepis z książki “Fit desery z kilku składników” A. Stolarczyk

Więcej przepisów na zdrowe słodkości znajdziecie tutaj.

Komentarzy: 8

  1. Aga
    17 czerwca 2021 / 9:49

    Jeszcze nie probowalam takich cudów z mikrofali 😱

    • Marta
      Autor
      17 czerwca 2021 / 10:51

      Polecam, wersja express 🙂

  2. Nina
    17 czerwca 2021 / 10:30

    A ja nie mam mikrofali 😟

    • Marta
      Autor
      17 czerwca 2021 / 10:52

      Można też upiec w piekarniku – 20 min w temp. 180 C 🙂

  3. Majka
    17 czerwca 2021 / 11:09

    Jakie to mega pyszne 🥰 Zdecydowanie cukru mi tu nie brakuje 🙂

    • Marta
      Autor
      17 czerwca 2021 / 22:28

      Super, że posmakowało 🙂

  4. Kama
    17 czerwca 2021 / 18:11

    Rewelacja ❤️

    • Marta
      Autor
      17 czerwca 2021 / 22:28

      🙂 🙂 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 + 13 =