Bułeczki z pomidorami

Do przygotowania tych bułeczek zabierałam się od bardzo dawna. Jestem dość sceptyczna jeśli chodzi o domowe wypieki pieczywa ale zapach, który unosił się w kuchni podczas pieczenia rozwiał wszelkie moje wątpliwości. Bułeczki są bardzo smakowite, mięciutkie i aromatyczne i do tego długo utrzymują świeżość – u nas uchowały się 2 dni! : )


bułeczki z pomidorami
Składniki na ok 12 sztuk:

  • 350 ml wody
  • 2 łyżki oliwy ze słoika z pomidorami
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych
  • 115 g suszonych pomidorów w oliwie
  • jajko do glazury

Wszystkie składniki poza pomidorami wyrobić mikserem (ciasto będzie dość klejące, w przypadku świeżych drożdży najpierw zrobić zaczyn). Pod koniec wyrabiania dodać pomidory, wymieszać. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż do podwojenia objętości.

Po tym czasie ponownie krótko wyrabiać i podzielić na 12 jednakowych części. Z każdej uformować bułeczkę i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej mąką. Przykryć i odstawić do napuszenia przez ok. 30 min. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w temp. 200 C przez ok. 25 minut. Studzić na kratce.

Smacznego : )

Komentarzy: 5

  1. Jagoda
    21 lipca 2011 / 17:10

    Wyglądają pysznie!!!

  2. amela
    21 lipca 2011 / 19:39

    zjadlabym…

  3. Stanislav
    21 lipca 2011 / 20:39

    Super bułeczki! Mógłbym je wcinać cały czas 🙂

  4. 22 lipca 2011 / 11:39

    ale one muszą super pachnieć 🙂

  5. Ania
    22 lipca 2011 / 14:11

    bardzo ładnie wygladaja. pozdrawiam 🙂

Skomentuj Paula Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
28 − 23 =