Burgery z ciecierzycy i batatu w indyjskim stylu

Burgery z ciecierzycy i batatu w indyjskim stylu na pewno podbiją Wasze serca : ) Przepyszny warzywny kotlet w towarzystwie aromatycznej salsy z mango to połączenie idealne i zadowoli nawet typowych mięsożerców. Danie jest nie tylko pyszne, ale bardzo zdrowe i pożywne. Polecam!!!

Burgery z ciecierzycy i batatu w indyjskim stylu

Składniki na burgery (3 porcje):

  • 1 puszka ciecierzycy (lub 100 g suchej, namoczonej a następnie ugotowanej)
  • 100 g upieczonego lub ugotowanego batata
  • 140 g zielonego groszku, świeżego lub mrożonego
  • 60 g mąki z ciecierzycy, czerwonej soczewicy lub ew. ryżowej
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka garam masala lub curry, 1 płaska łyżeczka kurkumy, 1 łyżka świeżej kolendry posiekanej
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól, pieprz i chili do smaku

Ciecierzycę zmiksować niedbale blenderem. Dodać rozgnieciony widelcem batat, jajko, mąkę i przyprawy. Wymieszać. Dodać groszek, ponownie wymieszać. Papier do pieczenia ułożyć na blaszce, posmarować oliwą. Nałożyć masę uformowaną w 3 placuszki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (termoobieg) przez ok. 30 minut.

Składniki na salsę mango:

  • 140 g mango (1/2 sztuki)
  • 25 g czerwonej cebuli (1/2 małej sztuki)
  • 1 łyżka świeżej kolendry posiekanej, 1 łyżka świeżej mięty posiekanej, 1 łyżka soku z limonki
  • sól, pieprz, chili do smaku

Mango obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać posiekaną cebulę, miętę i kolendrę. Doprawić sokiem z limonki, solą, pieprzem i chili.

Dodatkowo:

  • 3 bułki np. kukurydziane
  • 1/2 świeżego ogórka
  • 6 liści sałaty karbowanej

Bułki przekroić na połowy. Na spodzie ułożyć po liściu sałaty, burgerze, porcji salsy z mango, kilka plastrów ogórka i znowu liściu sałaty. Przykryć pozostałą częścią bułki.

Smacznego!

Wartość odżywcza dla 1 porcji (bez bułki):

kaloryczność: 327 kcal, białko: 18,0 g, tłuszcze: 7,3 g, węglowodany: 37,2 g, błonnik: 13,2 g

Burgery z ciecierzycy i batatu w indyjskim stylu

Inspiracja: „Czas na obiad” V. Urban

Komentarzy: 16

  1. Aga
    12 kwietnia 2021 / 11:57

    Wyglądąją obłędnie 🙂 bezmiesne burgery rządzą 🙂

    • Marta
      Autor
      12 kwietnia 2021 / 23:23

      Bardzo mi miło 🙂

  2. Kama
    12 kwietnia 2021 / 12:50

    Cudo ❤️

    • Marta
      Autor
      12 kwietnia 2021 / 23:23

      Dziękuję 🙂

  3. Ewa
    12 kwietnia 2021 / 13:59

    Moje smaki 🙂

    • Marta
      Autor
      12 kwietnia 2021 / 23:24

      Super 🙂

  4. Ola
    12 kwietnia 2021 / 16:26

    Pyszności wieki nie jadlam takiej buły 🙂

    • Marta
      Autor
      12 kwietnia 2021 / 23:24

      Polecam 🙂

  5. Majka
    12 kwietnia 2021 / 21:09

    Z chęcią przygotuję 🥰 Wyglądają wspaniale 👍

    • Marta
      Autor
      12 kwietnia 2021 / 23:25

      Bardzo dziękuję i polecam 🙂

      • Majka
        13 kwietnia 2021 / 18:27

        Burgery świetne, salsa świetna i w połączeniu z bułką mamy mega sysący posiłek 😋 Polecam lekkie bułeczki. Kolejny raz zjem nawet bez buły 😉

        • Marta
          Autor
          14 kwietnia 2021 / 16:20

          Super, że posmakowało 🙂 Salsa pasuje tu idealnie i udało mi się do niej przekonać nawet zagorzałych przeciwników dodatków owoców do wytrawnych posiłków 🙂

  6. Kama
    13 kwietnia 2021 / 17:03

    Pycha zrobiłam same kotlety i salse bez bułek za to z ryżem 🙂

    • Marta
      Autor
      14 kwietnia 2021 / 16:18

      Super, że posmakowało 🙂

  7. Marika
    20 kwietnia 2021 / 12:06

    O boże jakie to dobre! zdecydowanie wegetariańskie burgery wyprzedzają u mnie te mięsne 🙂

    • Marta
      Autor
      20 kwietnia 2021 / 14:29

      Super <3 u mnie też te bez mięsa na pierwszym miejscu 😀

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
27 − 14 =