Burrito

Meksykańska kuchnia to zdecydowanie jedna z naszych ulubionych, dlatego mam nadzieję, że nie będę musiała długo Wam zachwalać dzisiejszego Burrito. Jest tak pyszne, że każdy, kto jeszcze go nie próbował musi koniecznie to nadrobić : ) Przygotowałam przepis na dużą porcję, bo kolejnego dnia smakuje jeszcze lepiej : ) Polecam!!!


Burrito
Składniki (ok. 10 sztuk):

  • 500 g mięsa mielonego
  • 3 papryki (zielona, czerwona, żółta)
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 mała puszka (170 g) kukurydzy z chilli (lub zwykłej)
  • przyprawa do burrito
  • ok. 150 g mozzarelli lub dowolnego żółtego sera
  • 10 tortilli (jeśli macie więcej czasu zapraszam po przepis tutaj)

Mięso wypłukać i podsmażyć na patelni. Papryki pokroić w kostkę, przełożyć do średniego garnka i podlać niewielką ilością wody. Dusić pod przykryciem, aż zmiękną (około 5-10 min). Po tym czasie dodać pomidory w puszce, gotować dalej pod przykryciem przez ok. 10 minut, po tym czasie dodać odcedzoną fasolę z puszki wraz z przyprawą do burrito (ok. 5 łyżeczek) i ponownie gotować przez ok. 10 minut. Następnie dodać kukurydzę z chilli, wymieszać i gotować ok. 20 minut. Na koniec dodać podsmażone mięso i wymieszać.

Na środek każdej tortilli nakładać farsz, posypać startym na tarce serem i zawijać. Najpierw zawijam spód placka, a następnie boki, tak aby na siebie zachodziły. Podpiekam tortille w piekarniku, w temp. 170 C przez ok. 15 min (tak aby ser się rozpuścił). Aby placki mi się nie rozwinęły przygotowuję “obręcz” z folii aluminiowej. Urywam prostokątny kawałek folii, zwijam ją wzdłuż dłuższego boku, aż uzyskam cienki pasek, którym obwijam tortillę (przed podaniem zdejmuję, a burrito świetnie już trzyma swój kształt : ).

Smacznego : )


Meksykańskie burrito

Komentarzy: 31

  1. 31 stycznia 2013 / 9:17

    pysznie wygląda:) mój brat to również wielki fan kuchni meksykańskiej i truje mi głowę o burrito, muszę chyba mu wreszcie ulec, bo Twoje wygląda tak smakowicie:)

  2. 31 stycznia 2013 / 9:49

    Uwielbiam takie smaki, burrito koniecznie do zrobienia w najbliższej przyszłości !

  3. Marta
    Autor
    31 stycznia 2013 / 10:32

    Jest pyszne, polecam wypróbować! 🙂

  4. 31 stycznia 2013 / 10:51

    o bardzo lubię burito:) nawet nauczyłam się sama robić placki do niego nie dawno i w takiej wersji najbardziej mi smakuje:)

    • Marta
      Autor
      31 stycznia 2013 / 11:00

      Ja też sama przyrządzam, ale przyznaję, że czasem z lenistwa kupuję gotowe tortille 😀

  5. Marta
    Autor
    31 stycznia 2013 / 11:43

    Koniecznie! 🙂

  6. 31 stycznia 2013 / 12:56

    bardzo lubię meksykańskie jedzenie.
    a za domowe burrito dam się posiekać!

  7. 31 stycznia 2013 / 13:06

    Już nawet nie wiem, od jak dawna usiłuję w końcu zrobić burrito i zawsze coś mi staje na przeszkodzie! Naprawdę, muszę coś z tym zrobić.

    Wygląda mega pysznie.

    • Marta
      Autor
      31 stycznia 2013 / 13:49

      karmel-itka wcale Ci się nie dziwię! 🙂 Camena mam nadzieję, że ten post Cię zmotywuje 🙂

  8. 31 stycznia 2013 / 15:41

    Kuchnia meksykańska (wszystko, co pikantne) jest super. Na pewno wypróbuję!

  9. Marta
    Autor
    31 stycznia 2013 / 16:03

    Polecam, pyszne! 🙂

  10. 31 stycznia 2013 / 16:57

    Uwielbiam kuchnię meksykańską 🙂

    • Marta
      Autor
      31 stycznia 2013 / 17:20

      W takim razie polecam 🙂

  11. 2 lutego 2013 / 21:36

    dla kuchni meksykańskiej zawsze duże TAK!

  12. Marta
    Autor
    2 lutego 2013 / 21:42

    Tak jak i u nas 🙂

    • Marta
      Autor
      24 stycznia 2014 / 14:52

      Smacznego i proszę dać znać jak smakowalo 🙂

  13. 28 stycznia 2014 / 9:17

    Jak tylko podkuruję żołądek, zabieram się za to 😀

    • Marta
      Autor
      28 stycznia 2014 / 11:11

      Życzę szybkiego powrotu do zdrowia i smacznego 🙂

  14. chemiczny Ali
    4 lutego 2017 / 15:47

    Mięso mielone należy wypłukać raczej przed zmieleniem:-)
    Co wchodzi w skład tej “przyprawy do burrito”?

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2017 / 22:32

      Korzystam opcji z mielenia na miejscu w mięsnym sklepie, więc płuczę po zmieleniu 🙂 to chyba nie zbrodnia? 😉 Skład przyprawy różni się w zależności od producenta, najlepiej sprawdzić na opakowaniu 🙂

  15. Maja
    8 lutego 2017 / 23:31

    Przepysznie wyszło 🙂

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2017 / 17:15

      Bardzo mi miło 🙂

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2017 / 17:23

      Bardzo mi miło! 🙂

  16. Jasia
    12 sierpnia 2019 / 19:57

    Rewelacyjny przepis polecam ❤️

    • Marta
      Autor
      13 sierpnia 2019 / 23:00

      Bardzo mi miło 🙂

  17. Róża
    26 stycznia 2020 / 16:10

    Super wyszło polecam ten przepis 👌🏻

    • Marta
      Autor
      27 stycznia 2020 / 12:32

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
2 + 6 =