Cannelloni, czyli viva Italia ciąg dalszy ; )

Zachęcona udziałem w akcji na cześć kuchni włoskiej przygotowałam w ramach kategorii primi piatti, cannelloni z sosem pomidorowym ; ) Bardzo lubimy wszystkie rodzaje makaronów, więc danie idealnie przypadło nam do gustu. Co mnie najbardziej zachwyciło, to krótki czas przygotowania! Do tej pory miałam tendencję do podgotowywania makaronu w tego typu zapiekankach, ale za radą siostry zdecydowałam się tego nie robić ; ) Całe szczęście, makaron był idealnie dogotowany i smaczny, więc tym bardziej byłam zadowolona z efektu.


Cannelloni
Składniki :

  • 15- 20 rurek cannelloni w zależności od rozmiarów naczynia
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów (użyłam krojone bez skórki)
  • ok. 250 g sera mozzarella
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
  • olej do podsmażenia, masło do wysmarowania formy

Składniki na sos beszamelowy :

  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 3 – 4 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • sól, pieprz

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać mielone mięso i smażyć je,  aż straci różowy kolor. Następnie dodać pomidory z puszki (razem z zalewą), bazylię i oregano. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem około 30 min, później odkryć i gotować jeszcze przez jakiś czas (ok 10 min).

Osobno przygotować sos beszamelowy: Na małym ogniu w garnuszku roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać. Gdy masło połączy się z mąką, wlewać powoli zimne mleko i stale mieszając gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub margaryną. Układać rurki wypełnione mięsnym farszem (należy zużyć 2/3 sosu, resztą polewamy rurki) tak, aby się stykały. Wierzch rurek posmarować sosem beszamelowym i polać pozostałym sosem. Zapiekać w piekarniku ok. 25 min w temp. 200 C. Po tym czasie dodać ser mozzarella i zapiekać kolejne 5 min, aż się rozpuści.

Smacznego : )

Komentarzy: 13

  1. yena
    5 listopada 2011 / 19:21

    Uwielbiam włoską kuchnię, co niestety widać po moich rozmiarach;/ Na pewno wypróbuję:)

  2. 9 listopada 2011 / 14:09

    bardzo smaczny blog, Marto! 🙂 zamieszczone ostatnio włoskie przepisy z pewnością wypróbuję. pozdrawiam!

    • Marta
      Autor
      9 listopada 2011 / 14:16

      Dziękuję za miłe słowa i muszę przyznać, że włoskie przysmaki też bardzo lubię 😀

  3. 11 listopada 2011 / 17:56

    Od dawna nie jadła Cannelloni..narobiłaś mi smaku:)

  4. 28 stycznia 2012 / 15:04

    Zjadłabym takie, mniam! Dzisiaj mamy jednak na obiad królującą od jakiegoś czasu pizze wg Twojego przepisu. Jemy ja co tydzien i chyba niedlugo nam sie znudiz, bo co za duzo…

  5. Marysia
    28 lutego 2012 / 18:12

    mniam, mniam

  6. 11 grudnia 2012 / 22:19

    Pięknie wyszły – moje jakoś nie wyglądały tak apetycznie. Ale będę próbował dalej bo są naprawdę smaczne

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2012 / 22:22

      Najważniejsze, że smakowały 😀

  7. Paulina
    13 marca 2013 / 13:06

    Marto czy makaron najpierw lekko gotujesz czy nie trzeba?

  8. Marta
    Autor
    13 marca 2013 / 13:48

    Hej, tutaj wyjątkowo nie gotowałam, ale miałam makaron z informacją, że nie jest to konieczne 🙂

  9. Kuchnia
    13 lutego 2018 / 2:36

    Witam
    Przepis fajny, wykonanie łatwe – tylko jak namówić do spróbowania ośmio latka?

    • Marta
      Autor
      14 lutego 2018 / 15:30

      Ośmio latka chyba nie trzeba specjalnie namawiać do takiego dania? 🙂 Super, że posmakowało choćby dorosłej części rodziny 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
18 − 12 =