Chicken nutter masala

Chicken nutter masala to aromatyczne danie kuchni indyjskiej, które jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Najważniejsze są tu przyprawy, stanowią bogactwo smaku i pozytywnie oddziaływują na organizm. Kurmkuma działa przeciwzapalnie, imbir wspomaga odporność, a kmin rzymski ułatwia trawienie. Danie najlepiej podać z brązowym ryżem lub pełnoziarnistymi chlebkami pita, aby wzbogacić je w błonnik. Polecam!!!

Chicken nutter masala

Składniki (2 porcje):

  • 1 filet z kurczaka (200g )
  • 30 g orzechów nerkowca
  • 250 g krojonych pomidorów
  • 50 g jogurtu kokosowego bez cukru (opcjonalnie gęstego naturalnego)
  • 1 cebula (100 g)
  • 10 g oliwy z oliwek
  • papryczka chili (2 cm)
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki mielonej kolendry, 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka garam masala, sól, pieprz do smaku
  • do podania: świeża kolendra, czarny sezam

Nerkowce zalać wrzątkiem, odstawić do napęcznienia. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w 2 cm kostkę. Wymieszać z poniższą marynatą i odstawić na 30 minut. Nerkowce odcedzić, zmiksować z pomidorami, jogurtem i przyprawami na gładki sos. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oliwie. Dorzucić mięso i smażyć przez 5-7 minut, aż lekko się zarumieni. Zalać sosem i dusić ok. 30 minut, aż danie zgęstnieje.

Składniki na marynatę do mięsa:

  • 50 g jogurtu kokosowego bez cukru (opcjonalnie gęstego naturalnego)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 płaska łyżeczka imbiru (świeżego startego lub przyprawy)
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.

Smacznego!

Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 330 kcal, Białko: 27,3g; Tłuszcze 17,4g; Węglowodany: 18,1 g; Błonnik: 5,1g

Domowy chickenburger nutter masala
Chicken nutter masala recpie
Chicken nutter masala przepis

Inspiracja: “Czas na obiad” V. Urban

Komentarzy: 14

  1. Aga
    26 kwietnia 2021 / 9:52

    Moje smaki 🙂

    • Marta
      Autor
      26 kwietnia 2021 / 22:23

      Super 🙂

  2. Isia
    26 kwietnia 2021 / 10:29

    Kuchnia indyjska to moja ulubiona bo składniki są proste ale to przyprawy robią robotę i można cuda wyczarować. Taki kurczak z orzeszkami musi smakować wybornie. Pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      26 kwietnia 2021 / 22:26

      Dokładnie, dziękuję i również pozdrawiam 🙂

  3. Karo
    26 kwietnia 2021 / 11:23

    Jak zawsze pyszności od rana!

    • Marta
      Autor
      26 kwietnia 2021 / 22:27

      Bardzo mi miło 🙂

  4. Majka
    26 kwietnia 2021 / 11:28

    To już kolejna odsłona tego dania u Ciebie 😍 Świetna alternatywa nabiałowej wersji. Z przyjemnością przygotuję , bo to indyjski pewniak 😋

    • Marta
      Autor
      26 kwietnia 2021 / 22:27

      Indyjskiej kuchni nigdy za wiele 🙂 Pozdrawiam 😀

  5. Daga
    26 kwietnia 2021 / 17:00

    Zapowiada się super 😊

    • Marta
      Autor
      26 kwietnia 2021 / 22:27

      Polecam 🙂

  6. Sonia
    27 kwietnia 2021 / 17:44

    Przepyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      28 kwietnia 2021 / 22:24

      Super, że posmakowało 🙂

  7. 29 kwietnia 2021 / 12:00

    Czy jogurt kokosowy można zastąpić sojowym albo owsianym?

    • Marta
      Autor
      29 kwietnia 2021 / 13:59

      Takiej wersji nie próbowałam, ale wydaje mi się, że nie ma przeszkód 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
12 − 12 =