Pieczona owsianka borownie z serem i malinami to pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie (a nawet bezglutenowy deser, bo smakuje zupełnie jak ciasto). Nie traci na smaku również na zimno, więc świetnie sprawdzi się do dziecięcej śniadaniówki, czy jako przekąska poza domem. Polecam!!!

Jak zrobić pieczoną owsiankę
Masa czekoladowa (8 sztuk*):
- 165 g płatków owsianych bezglutenowych
- 375 ml mleka
- 160 g dojrzałego banana (1 duża sztuka)
- 20 g kakao bez glutenu
- 15 g erytrytolu
- 2 g proszku do pieczenia bez glutenu (1/2 łyżeczki)
Wszystkie składniki zmiksować blenderem na gładką masę. Przełożyć na dno foremki. *Do pieczenia użyłam silikonowej foremki do porcjowanego ciasta, ale można również upiec owsiankę w naczyniu żaroodpornym.
Masa serowa:
- 100 g twarogu półtłustego
- 100 g skyru
- 10 g budyniu bez glutenu i cukru
- 5 g erytrytolu
Wszystkie składniki zmiksować blenderem, przełożyć na czekoladowe ciasto i delikatnie przemieszać widelcem.
Dodatkowo:
- garść malin (mogą być mrożone)
- 20 g gorzkiej czekolady bez glutenu
Na wierzch przygotowanych owsianek ułożyć maliny i czekoladę pokrojoną w kostkę. Piec w 175° C (termoobieg) przez ok. 40 minut.
Smacznego!



Przepis od @jedz_fit
Więcej przepisów znajdziecie na moim kanale YouTube , Facebooku i Instagramie.
Pozostałe przepisy bez glutenu .
Uwielbiam pieczone owsianki 🙂
Autor
Koniecznie wypróbuj w takiej wersji – pycha 🙂
Świetne wyszły 😋 Idealna przekąska do szkoły i nie tylko.
Autor
Zdecydowanie, u nas też ciagle na topie 🙂