Ciasto bezowa krówka przepis + film

Ciasto bezowa krówka to przepyszne, szybkie i efektowne ciasto, które super sprawdzi się na każdej rodzinnej uroczystości i spotkaniu. Bardzo podzielne, pięknie się prezentuje i świetnie smakuje. Polecam!!

Ciasto biszkoptowe (blacha 23x33cm):

  • 4 jajka (wielkość L)
  • 120 g cukru
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do nasączenia:

  • woda z cytryną, zaparzona herbata lub kawa

Białka oddzielić od żółtek, ubić mikserem na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując do czasu, aż cukier całkiem się rozpuści, a piana będzie gładka i lśniąca. Może to potrwać kilka minut, ale długie ubijanie jest kluczowe. Dodać żółtka, krótko zmiksować do połączenia się składników. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo przesiewać do ubitych jajek z cukrem. Delikatnie mieszać drewnianą lub silikonową szpatułką, tylko do połączenia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę i piec w piekarniku rozgrzanym do 165° C (termoobieg) przez ok. 20 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z formy, dopiero gdy całkowicie ostygnie, zdjąć papier i przełożyć ponownie do blachy. Biszkopt nasączyć kawą/herbatą lub wodą z cytryną.

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 200 g masła w temp. pokojowej

Dodatkowo:

  • 150 g bezików

Połowę mleka zagotować z cukrem. Drugą wymieszać z mąkami i żółtkami, a następnie dodać do gotującego się mleka. Zagotować, często mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia, przykrywając folią spożywczą.

Miękkie masło dokładnie utrzeć mikserem na jasny puch. Następnie niewielkimi partiami dodawać ostudzony budyń cały czas miksując. Gotowy krem przełożyć na biszkopt. Na kremie ułożyć beziki.

Polewa krówkowa:

  • 200 g krówek (miękkich)
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki mleka

Wszystkie składniki podgrzać na małym ogniu, cały czas mieszając do uzyskania gładkiej polewy. Delikatnie przestudzić, udekorować ciasto. Całość schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Ciasto bezowa krówka
efektowne ciasto
bezowa krówka przepis
ciasto bezowa krówka przepisy
ciasto bezowa krówka pyszne i efektowne

Film z przygotowania zobaczycie poniżej, zapraszam do subskrybowania 🙂

Pozostałe przepisy na ciasta z kremem

Zapraszam również na mój Instagram

Komentarzy: 8

  1. Aga
    6 maja 2023 / 14:01

    Super ciasto 😊

    • Marta
      Autor
      8 maja 2023 / 10:53

      Dziękuję 🙂

  2. Isia
    6 maja 2023 / 21:05

    Pyszności jak tylko znajdę takie bezy to robię !

    • Marta
      Autor
      8 maja 2023 / 10:53

      Polecam 🙂

      • Isia
        10 maja 2023 / 15:43

        Pychotka i nawet sprawnie mi poszło ❤️

        • Marta
          Autor
          22 maja 2023 / 17:25

          Super <3

  3. Milena
    19 lipca 2023 / 15:55

    Ciasto łatwe i pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      19 lipca 2023 / 22:17

      Miło mi, że smakowało 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
18 − 8 =