Bardzo aromatyczne, ciężkie i wilgotne czekoladowe ciasto z dodatkiem dyni i migdałów. Doskonale pasuje do jesiennego klimatu, długo zachowuje świeżość, a z dodatkiem bakaliowych lodów niczego więcej nam do szczęścia nie potrzeba ; ) Polecam!
Składniki (tortownica o średnicy 22 cm):
- 200 g blanszowanych migdałów
- 200 g obranej dyni
- 150 g gorzkiej czekolady
- 130 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki mąki
- 4 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Migdały zmiksować blenderem na drobną mączkę, czekoladę posiekać na bardzo drobne kawałki. W tym celu można również użyć blendera, ale należy zmiksować ją szybko, aby czekolada pod wpływem ciepła urządzenia się nie rozpuściła ; ) Dynię zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski i krótko zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 50 minut do suchego patyczka. Jeśli będziecie piec zbyt długo, ciasto może stracić wilgotność. Odstawić do ostygnięcia, posypać cukrem pudrem.
Smacznego : )
Mmmm…wygląda obłędnie:-) Obecnie w piekarniku chlebek bananowy, to cudo będzie kolejne:)
Autor
Jeśli lubisz intensywny smak migdałów na pewno Ci zasmakuje, bardzo aromatyczne no i dodatek czekolady… 😉
wspaniały placek 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Musi smakować nieziemsko 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Uwielbiam takie połączenia, migdały i czekoalda są najlepsze, dynia zaskakuje, ale wygląda super 🙂
Autor
Dziękuję i mam nadzieję, że wypróbujesz 🙂
Przepyszne 🙂
Autor
Miło mi, że smakowało 🙂
To zdecydowanie must na jesień 🙂
Autor
Proszę dać znać jak smakowało 🙂
Czy migdały tu dominują?
Autor
Tak, są bardzo mocno wyczuwalne 🙂
Dziękuję za odpowiedź 🙂
przepiękne jesienne zdjęcia;)naprawdę;)gratuluję zdolności;)
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Wspaniałe wypieki u Ciebie 🙂 robiłam ostatnio brownie oreo i cała rodzina prosi o przepis, to będzie następne 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że przepisy przypadły do gustu, brownie z oreo to także nasz hit 🙂
Bardzo apetyczne
Autor
Bardzo dziękuję, miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂
Doskonałe na drugi dzień 🙂 To bliźniak brownie 🙂
Autor
Super, że smakowało 🙂
Przepyszne ciasto 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Przepyszne ciasto i zdjęcia 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Czy migdały mogę zastąpić od razu mąką migdałową?
Autor
Tak 🙂
Ciasto jest pyszne dziękuję 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Przepyszne wyszło 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂