Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką to obowiązkowa pozycja na jesień ; ) Tą wersję podejrzałam u A.Polana, a ciasto wyglądało tak pysznie, że nie mogłam się oprzeć. Ciasto drożdżowe wyrasta tak wspaniale, że nie obyło się bez przygód… Pierwszy raz przelało mi się z miski, a następny już podczas pieczenia w piekarniku, więc było sporo do czyszczenia! ; ) Poza tymi uwagami gorąco polecam ; )


Ciasto drożdżowe ze śliwkami, powidłami i cynamonową kruszonką

Składniki na ciasto (duża blacha „piekarnikowa”) :

  • 1 kg mąki
  • 2 jajka
  • 6 żółtek
  • 200 g cukru
  • cukier waniliowy lub wanilinowy (1 opakowanie)
  • 60 g drożdży
  • 200 g masła
  • 500 ml mleka

Mleko podgrzać, dodać drożdże, troszkę mąki, cukru, wymieszać i odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Żółtka, jajka oraz cukier i cukier wanilinowy ubić na kogel-mogel, masło rozpuścić. Rozczyn połączyć z pozostałą mąką, ubitymi jajkami oraz masłem. Wszystko razem wyrobić na jednolite ciasto o dość lekkiej konsystencji.

Składniki na nadzienie i kruszonkę:

  • 100 g masła
  • 6 łyżek cukru pudru
  • cukier wanilinowy (1 opakowanie)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 kg śliwek węgierek
  • 1 słoik powideł śliwkowych

Z powyższych składników (poza śliwkami i powidłami) zagniatamy kruszonkę.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na blaszkę, smarujemy powidłami, wykładamy połówki śliwek i wszystko posypujemy kruszonką. Po wyrośnięciu pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni około 40 minut.

Smacznego : )


Ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką

 


Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką

Komentarzy: 18

    • Marta
      Autor
      8 października 2013 / 11:26

      Dziękuję 🙂

  1. 8 października 2013 / 12:20

    Genialna klasyka – drożdżowe i śliwki 🙂 Swojsko, jesiennie, po prostu pysznie!

    • Marta
      Autor
      8 października 2013 / 16:59

      Dokładnie tak 🙂

  2. 10 października 2013 / 18:24

    drożdżowe z owocami jesienny oczywiście, że musi być!:)

    • Marta
      Autor
      10 października 2013 / 19:22

      Obowiązkowo 🙂

    • Marta
      Autor
      18 października 2013 / 8:24

      Zdecydowanie warto sobie przypomnieć 🙂

    • Marta
      Autor
      25 października 2013 / 18:18

      Bardzo dziękuję i również pozdrawiam 🙂

  3. Kati
    16 sierpnia 2015 / 23:37

    Super przepis

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2015 / 22:16

      Dziękuję 🙂

  4. Gabi
    17 sierpnia 2017 / 18:07

    Przepyszne ciasto 🙂

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2017 / 22:54

      Bardzo mi miło 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
22 + 23 =