Do kaszy jaglanej długo nie mogłam się przekonać… Oczywiście nadal najbardziej pasuje mi w wersji na słodko ; ) Ciasto jaglane bez dodatku mleka i mąki wypatrzyłam w książce „Mała wielka uczta” i od razu zobaczyłam w nim potencjał. Jest bardzo zdrowe, więc świetnie sprawdzi się również dla karmiących mam szukających słodkich smakołyków ; ) Nawet jeśli nie przepadacie za kaszą jaglaną polecam bardzo dokładnie zmiksować masę, wtedy kasza jest zupełnie niewyczuwalna! ; )
- 180 g kaszy jaglanej + 300 ml wody
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 1 jabłko
- 90 ml mleka roślinnego (np. migdałowego)
- 10 ml oleju
- 1 łyżeczka sody
- ok. 100 g rodzynek i suszonych daktyli
- szczypta soli
Kaszę jaglaną przelać na sitku wrzątkiem. Dokładnie wypłukać. Przełożyć do garnka, zalać 300 ml wody, dodać szczyptę soli i gotować aż wchłonie cały płyn (ok. 10-15 min.) Przestudzić, dodać mleko, cukier, olej, jaja, sodę i bardzo dokładnie zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać jabłko starte na tarce o dużych oczkach oraz bakalie. Wymieszać i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez około godziny, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.
Coś dla mnie 🙂
Autor
Mam nadzieję, że podzielisz się wrażeniami po przygotowaniu 🙂
Ale to musi być pyszne, kocham kaszę jaglaną 😀
Autor
W takim razie na pewno Ci zasmakuje! 🙂
Pycha!!!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
muszę spróbować je zrobić. lubi takie uzdrowione eksperymenty 🙂
Autor
Często też się kuszę zwłaszcza na takie, do których składniki są łatwo dostępne 😉
Zapowiada się ciekawy wypiek, na pewno wypróbuję 🙂
Autor
Polecam i daj znać jak smakowało 🙂
Pycha! Bardzo lubię kaszę jaglaną, więc przepis mnie zaciekawił 😉
Autor
Polecam wypróbować 🙂
Uwielbiam takie cuda 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Już w piekarniku i jak na razie zapowaida się super.
Autor
Daj znać jak smakowało 🙂
Proste a pyszne, dzięki!
Autor
Cieszę się, że smakowało 🙂
Zdrowo i pysznie 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Bardzo smaczne, dałam żurawinę, bo akurat rodzynek nie lubię i ładnie się wpasowała 🙂
Autor
Uwielbiam żurawinę, więc już sobie wyobrażam jak fajnie się wpasowała 🙂
Bardzo się cieszę, że znalazłam Twoją stronę, bo jestem na diecie bezglutenowej a wypieki kocham i teraz nawet dla siebie coś znajdę 🙂 robiłam już Twój pyszny chlebek jaglany teraz kolej na ciasto 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
Bardzo lubię takie ciasta i znów się nie zawiodłam, kaszy nie czułam wcale, choć lubię ją więc by mi to nie przeszkadzało 🙂
Autor
Cieszę się, że przepis przypadł do gustu 🙂
Świetne, zrobiłam tylko z rodzynkami, bo nie ma u mnie daktyli gdzie kupić, ale i tak bardzo smaczne 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Zdrowe i smaczne, czego chciec wiecej 🙂
Autor
🙂
100g rodzynek i suszonych daktyli to znaczy razem 100g czy rodzynek 100g i daktyli 100g?
Pozdrawiam:)
Autor
Razem 🙂 Również pozdrawiam 🙂
Do tej pory kaszę tylko znałem na ostro ale widze, że słodkości też można z niej przyrządzić,
Autor
Zdecydowanie! osobiście kaszę jaglaną preferuję właśnie na słodko 🙂
smaczne i zdrowe 😉
Autor
Dokładnie tak 🙂
Swietne i proste, polecam!
Autor
Cieszę się, że smakowało 🙂
Zamiast cukru dałam miodu i stevii, wyszlo super, bo ma taki miodowy smaczek.
dzieki za przepis 😛
Autor
Bardzo mi miło, że smakowało 🙂
zrobiłam-w smaku rewelacja:) tylko przy brzegach rozpadł mi się;/ nie wiem dlaczego robiłam wszystko zgodnie z przepisem
Autor
Niestety nie umiem określić przyczyny, dlaczego tak się stało i to akurat przy brzegu 🙁 Najważniejsze, że smakowało 🙂
A czym można zastąpić mleko roślinne??
Autor
Można użyć zwykłego mleka, najlepiej o większej zawartości tłuszczu np. 3,2% 🙂
A jaki będzie przelicznik na ugotowana juz jaglankę😁
Autor
Niestety nie sprawdzałam 😉
Ciasto wogole nie wyroslo, w srodku mokre, ma raczej konsystencje jaglanki, a nie ciasta. Pieklam nawet dluzej niz godzinke. Co zrobilam nie tak… 🙁
Autor
Czy kasza jaglana wchłonęła cały płyn podczas gotowania?
Hmmm, no wlasnie zastanawialam sie czy to nie przypadkiem wina kaszy, ze byc moze miala zbyt zadka konsystencje. Niby wchlonela, a moze jednak nie tak jak powinno byc… Ciasto pomimo, ze nie wyroslo i bylo mokrawe w srodku to smakowo obronilo sie wybornie, bo zniknelo w 3 godziny 🙂 Tak wiec zbyt duzych ofiar 😉 nie bylo, aczkolwiek do suchej wersji moje wydanie nie nalezalo. Sprobuje raz jeszcze i z wieksza uwaga poswiece sie gotowaniu kaszy!
Autor
Ooo to super wiadomość, że się nie zmarnowało 😀 czasem takie „zakalce” też są pyszne 🙂
Witam. Chciałbym zrobić to ciasto ale jestem uczulona na jajka. Czy mogę zastąpić babkę lecentowatą lub siemiem lnianym? Czy cukier mogę zastąpić ksylitolem?
Autor
„Jajko” z siemienia powinno dać radę 🙂 cukier można zastąpić ksylitolem 🙂