Sernik oreo (bez pieczenia)

Muszę się Wam przyznać, że za ciastami bez pieczenia nie przepadam! Moim zdaniem cała magia polega na tym, aby oczekiwać, aż ciasto urośnie w piekarniku, zmieni swoją konsystencję itd. ; ) Desery na zimno w moim wydaniu praktycznie się nie zdarzają, a argumenty typu “latem jest zbyt gorąco, żeby włączyć piekarnik” zupełnie do mnie nie trafiają ; ) Mimo to jako miłośniczka oreo nie mogłam przejść obojętnie obok tego sernika. Pewnie nie będę obiektywna, bo od lat jednym z moich ukochanych serników jest ten z oreo w wersji pieczonej (odsyłam tutaj), ale przyznaję, że ten na zimno również pozytywnie mnie zaskoczył!; ) Polecam!


Sernik z oreo

Składniki na ciasto (forma o średnicy 22 cm):
 ooo
  • 135 g ciasteczek oreo/neo – bez kremu
  • 65 g masła

Z ciasteczek usunąć nadzienie, przełożyć do innej miseczki (wykorzystane zostanie do masy). Dokładnie pokruszyć ręką lub zmiksować blenderem. Masło roztopić, dodać do rozdrobnionych ciasteczek, wymieszać. Przełożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 250 g cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku + 8 łyżek zimnej wody
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • ok. 130 g ciasteczek oreo/neo z kremem + ciasteczka do ozdoby

Twaróg zmielić lub dokładnie zmiksować (można użyć blendera). Dodać cukier i nadzienie pozostałe z przygotowania spodu, zmiksować. Żelatynę zalać wodą, aby napęczniała, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej bądź mikrofalówce. Przełożyć do twarogu razem z sokiem z cytryny. Dokładnie zmiksować. Śmietankę ubić na sztywno, stopniowo dodawać do serowej masy i delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać ciasteczka przekrojone na 2 lub 3 części. Wymieszać. Przełożyć na schłodzony spód, wyrównać. Wierzch można udekorować warstwą ciasteczek. Schłodzić w lodówce przez min. 2 godziny.

Składniki na polewę:

  • 25 g masła
  • 5 łyżek mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 kopiastej łyżki kakao

Masło roztopić z mlekiem i cukrem. Dodać kakao, dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia. Polać schłodzony sernik.

Smacznego : )


Sernik oreo na zimno

Sernik oreo bez pieczenia
 


Sernik bez pieczenia

Komentarzy: 68

  1. 25 czerwca 2015 / 9:33

    Kusi niesamowicie! Pychota 🙂

    • Marta
      Autor
      25 czerwca 2015 / 14:21

      Polecam wypróbować 🙂

  2. 25 czerwca 2015 / 11:28

    wygląda przerozkosznie! że ja też nabiału nie mogę 🙁

    • Marta
      Autor
      25 czerwca 2015 / 14:24

      Mam nadzieję, że z tym nabiałem to tylko chwilowo… ogromnie współczuję, bo dużo smakołyków odpada 🙁

  3. Klaudynka
    25 czerwca 2015 / 13:27

    Musi smakować nieziemsko i tak też wygląda WOW!

    • Marta
      Autor
      25 czerwca 2015 / 14:25

      Dziękuję 🙂

  4. Różka
    25 czerwca 2015 / 13:44

    Zapisuję do wypróbowania! mam nadzieję, że uda mi się kupić ciasteczka jeszcze dziś, bo aż ślinka mi cieknie 🙂

    • Marta
      Autor
      25 czerwca 2015 / 14:26

      Polecam i daj znać jak smakowało 🙂

  5. amela
    25 czerwca 2015 / 15:14

    wyglada jak tort lodowo-bezowy, pycha!!!

    • Marta
      Autor
      25 czerwca 2015 / 22:06

      A taki tort lodowo-bezowy to bym zjadła! z urodzinami mi się kojarzy 😉

  6. Agnieszka
    25 czerwca 2015 / 19:45

    Aż slinka cieknie!!!

    • Marta
      Autor
      25 czerwca 2015 / 22:06

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  7. 25 czerwca 2015 / 21:53

    oesuuuu, Marta, gdzie mi tam do Ciebie ;(

    no rewelacja!

    • Marta
      Autor
      25 czerwca 2015 / 22:08

      Dzięki! 🙂 I co jak co, ale ciacha od Ciebie też zawsze są pyszne 😀

  8. Kalia
    25 czerwca 2015 / 23:56

    Wygląda waspaniale!

    • Marta
      Autor
      27 czerwca 2015 / 21:40

      Bardzo dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      27 czerwca 2015 / 21:40

      Bardzo dziękuję 🙂

  9. Agata
    26 czerwca 2015 / 11:19

    Bosko wyszło 🙂

    • Marta
      Autor
      27 czerwca 2015 / 21:42

      Bardzo się cieszę 🙂

  10. 26 czerwca 2015 / 21:59

    nie jestem fanką oreo, ale sernik chętnie bym spróbowała 🙂

    • Marta
      Autor
      27 czerwca 2015 / 21:45

      Mam nadzieję, że się skusisz 🙂 ja uwielbiam i oreo i serniki… 😉

  11. katiuszka
    26 czerwca 2015 / 23:33

    Super, szybko się robi a smaku ok i robi wrazenie

    • Marta
      Autor
      27 czerwca 2015 / 21:45

      Bardzo mi miło, ze przepis przypadł do gustu 🙂

  12. Martyna
    27 czerwca 2015 / 10:13

    Właśnie się chłodzi 🙂

    • Marta
      Autor
      27 czerwca 2015 / 21:46

      Koniecznie daj znać jak smakowało 🙂

  13. Lu
    27 czerwca 2015 / 23:26

    Bardzo smaczny, nie za słodki a dodatek oreo fajnie pasuje i wygląda 🙂

    • Marta
      Autor
      29 czerwca 2015 / 15:57

      Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂

  14. Arisa
    4 sierpnia 2015 / 22:29

    Obłędnie pyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      5 sierpnia 2015 / 0:02

      Bardzo mi miło, że sernik przypadł do gustu 🙂

  15. goś
    14 sierpnia 2015 / 11:21

    Ciasto super 🙂 ale jak dla mnie o połowę za dużo masy. Nie spodziewałam się takiej ilości, tylko połowa sie zmieściła..

    • Marta
      Autor
      15 sierpnia 2015 / 11:28

      Cieszę się, że smakowało 🙂 fakt, ciasto jest bardzo wysokie 🙂

  16. GOSIA
    29 lipca 2016 / 23:08

    Zrobiłam jako tort dla Wnusi bo kocha te ciasteczka, efekt przeszedł oczekiwania 🙂 polecam wszystim prosty i PYSZNY 🙂

    • Marta
      Autor
      30 lipca 2016 / 22:22

      Bardzo mi miło i wszystkiego najlepszego dla Wnusi 🙂

  17. Mila
    8 listopada 2016 / 22:23

    Nie sciął mi się 🙁

    • Marta
      Autor
      8 listopada 2016 / 23:12

      🙁 a postępowałaś zgodnie z przepisem? żelatyny jest dość dużo, więc nie wiem co mogło pójść nie tak zwłaszcza, że przy obecnych chłodnych temperaturach 😉 Jaką ma u Ciebie konsystencję? może uda się go odratować przez dłuższe chłodzenie w lodówce 🙂

  18. Ola
    17 grudnia 2016 / 0:01

    Sernik wyszedł przepyszny! i do tego cudnie wygląda więc goście zachwyceni naprawdę wielkie wow bylo 🙂

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2016 / 1:02

      Super, bardzo mi miło 🙂

  19. 23 grudnia 2016 / 13:10

    WItam, ile trzeba dodać agar-agar zamiast żelatyny. Ile łyżeczek agar agar może Pani będzie wiedziała? Z gory dziękuję

    • Marta
      Autor
      23 grudnia 2016 / 15:28

      Dzień dobry, niestety nigdy nie korzystałam z agar-agar 🙁

  20. Tusia
    28 grudnia 2016 / 21:25

    Czy zamiast twarogu półtłustego w kostce można użyć twarogu sernikowego w wiaderku?

    • Marta
      Autor
      28 grudnia 2016 / 22:19

      Można, ale musi on być dobrej jakości bez dodatków o zwartej konsystencji jak “prawdziwy” twaróg 🙂

  21. Ewelinka99
    2 lutego 2017 / 11:36

    Nieziemski smak dosłownie nic nie zostało 🙂 kocham serniki bez pieczenia bo jestem początkująca i jak na razie tylko one mi się udają 🙂

    • Marta
      Autor
      2 lutego 2017 / 23:53

      Bardzo mi miło 🙂 polecam przekonać się również do pieczonych 🙂 np. pieczony sernik z oreo nie jest trudny do przygotowania, a w smaku obłędny 🙂

  22. Michalina
    8 lutego 2017 / 23:08

    Wyszedł perfekcyjny!!!! 🙂

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2017 / 17:09

      Bardzo się cieszę 🙂

  23. MilenKa
    21 lutego 2017 / 12:51

    Przepyszny jest 🙂

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2017 / 23:16

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  24. Anita
    21 lutego 2017 / 23:34

    Serniczek rewelacja. Zrobiłam synowi na 10 urodziny… Dzieciaki zachwycone…Szybko znikał z talerzyka nawet u tych chłopców co nigdy tortów nie jedzą 🙂

    • Marta
      Autor
      22 lutego 2017 / 17:55

      Bardzo mi miło :)))

  25. Mela
    28 lutego 2017 / 0:21

    Cudo cudo cudo 🙂 zachwytów nie było końca a nawet piekarnika nie trzeba było włączać 🙂

    • Marta
      Autor
      1 marca 2017 / 13:21

      Bardzo się cieszę 🙂

  26. Agata
    24 czerwca 2017 / 15:51

    Wyszedł pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      24 czerwca 2017 / 22:33

      Bardzo mi miło 🙂

  27. Asieja
    28 czerwca 2017 / 23:10

    Wspaniały serniczek to już kolejny przepis z Twojej strony który super się udał 🙂

    • Marta
      Autor
      29 czerwca 2017 / 16:07

      Bardzo mi miło 🙂

  28. Justyna
    26 stycznia 2018 / 13:53

    Wyszedł super zrobiłam Córci na urodzinki i była zachwycona 🙂

    • Marta
      Autor
      27 stycznia 2018 / 18:41

      Bardzo mi miło 🙂

  29. mila
    4 lutego 2018 / 2:14

    Przepyszny polecam zrobiłam z serkiem twarogowym i też się udał 🙂

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2018 / 21:25

      Super, dziękuję za informację 🙂

  30. tania
    5 czerwca 2018 / 23:37

    wyszło pysznie idealne ciacho na lato 🙂

    • Marta
      Autor
      6 czerwca 2018 / 0:36

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  31. Inga
    19 marca 2019 / 15:27

    Rewelacja <3

    • Marta
      Autor
      19 marca 2019 / 22:31

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  32. Maria
    20 marca 2019 / 13:58

    Kiedyś robiłam i mi nie wyszedł. Z żelatyny zrobiły mi sie gluty i musiałam ręką wybierać żelatynę. Proszę o podpowiedź jak zrobić dobrze?

    • Marta
      Autor
      20 marca 2019 / 16:11

      Czy postępowała Pani jak w przepisie? Żelatynę zalewamy wodą, a kiedy napęcznieje rozpuszczamy na parze, wtedy nie ma grudek. Kluczowe jest szybkie i bardzo dokładne wymieszanie jej z twarogiem, dla pewności można zmiskować blenderem 🙂

  33. Kinia
    18 kwietnia 2019 / 1:09

    Wspaniały długo nie lubiłam ciast na zimno, ale co by nie mówić są szybsze niż pieczone bo siup do lodówki i jest 🙂

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2019 / 1:04

      Cieszę się bardzo, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
21 + 22 =