Ciasto jaglane

Do kaszy jaglanej długo nie mogłam się przekonać… Oczywiście nadal najbardziej pasuje mi w wersji na słodko ; ) Ciasto jaglane bez dodatku mleka i mąki wypatrzyłam w książce “Mała wielka uczta” i od razu zobaczyłam w nim potencjał. Jest bardzo zdrowe, więc świetnie sprawdzi się również dla karmiących mam szukających słodkich smakołyków ; ) Nawet jeśli nie przepadacie za kaszą jaglaną polecam bardzo dokładnie zmiksować masę, wtedy kasza jest zupełnie niewyczuwalna! ; )


Ciasto z kaszy jaglanej

Składniki (tortownica o średnicy 23 cm):
  • 180 g kaszy jaglanej + 300 ml wody
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 jabłko
  • 90 ml mleka roślinnego (np. migdałowego)
  • 10 ml oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • ok. 100 g rodzynek i suszonych daktyli
  • szczypta soli

Kaszę jaglaną przelać na sitku wrzątkiem. Dokładnie wypłukać. Przełożyć do garnka, zalać 300 ml wody, dodać szczyptę soli i gotować aż wchłonie cały płyn (ok. 10-15 min.) Przestudzić, dodać mleko, cukier, olej, jaja, sodę i bardzo dokładnie zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać jabłko starte na tarce o dużych oczkach oraz bakalie. Wymieszać i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez około godziny, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.

Smacznego : )


Ciasto jaglane

Komentarzy: 52

  1. Natka
    23 czerwca 2015 / 9:54

    Coś dla mnie 🙂

    • Marta
      Autor
      24 czerwca 2015 / 10:29

      Mam nadzieję, że podzielisz się wrażeniami po przygotowaniu 🙂

  2. Ilona
    23 czerwca 2015 / 15:25

    Ale to musi być pyszne, kocham kaszę jaglaną 😀

    • Marta
      Autor
      24 czerwca 2015 / 10:30

      W takim razie na pewno Ci zasmakuje! 🙂

  3. Magda
    23 czerwca 2015 / 19:54

    Pycha!!!

    • Marta
      Autor
      24 czerwca 2015 / 10:31

      Bardzo dziękuję 🙂

  4. 23 czerwca 2015 / 20:29

    muszę spróbować je zrobić. lubi takie uzdrowione eksperymenty 🙂

    • Marta
      Autor
      24 czerwca 2015 / 10:32

      Często też się kuszę zwłaszcza na takie, do których składniki są łatwo dostępne 😉

  5. Kalka
    23 czerwca 2015 / 22:04

    Zapowiada się ciekawy wypiek, na pewno wypróbuję 🙂

    • Marta
      Autor
      24 czerwca 2015 / 10:32

      Polecam i daj znać jak smakowało 🙂

  6. 24 czerwca 2015 / 12:48

    Pycha! Bardzo lubię kaszę jaglaną, więc przepis mnie zaciekawił 😉

    • Marta
      Autor
      24 czerwca 2015 / 15:02

      Polecam wypróbować 🙂

  7. Jagoda
    24 czerwca 2015 / 15:03

    Uwielbiam takie cuda 🙂

    • Marta
      Autor
      24 czerwca 2015 / 17:28

      Bardzo się cieszę 🙂

  8. Aneta-w-kuchni
    24 czerwca 2015 / 20:25

    Już w piekarniku i jak na razie zapowaida się super.

    • Marta
      Autor
      25 czerwca 2015 / 14:20

      Daj znać jak smakowało 🙂

  9. Karina
    24 czerwca 2015 / 22:55

    Proste a pyszne, dzięki!

    • Marta
      Autor
      25 czerwca 2015 / 14:20

      Cieszę się, że smakowało 🙂

  10. 25 czerwca 2015 / 9:49

    Zdrowo i pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      25 czerwca 2015 / 14:24

      Dziękuję 🙂

  11. Kalusia
    25 czerwca 2015 / 13:28

    Bardzo smaczne, dałam żurawinę, bo akurat rodzynek nie lubię i ładnie się wpasowała 🙂

    • Marta
      Autor
      25 czerwca 2015 / 14:25

      Uwielbiam żurawinę, więc już sobie wyobrażam jak fajnie się wpasowała 🙂

  12. Martyna
    25 czerwca 2015 / 13:34

    Bardzo się cieszę, że znalazłam Twoją stronę, bo jestem na diecie bezglutenowej a wypieki kocham i teraz nawet dla siebie coś znajdę 🙂 robiłam już Twój pyszny chlebek jaglany teraz kolej na ciasto 🙂

    • Marta
      Autor
      25 czerwca 2015 / 14:26

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  13. Edyta
    26 czerwca 2015 / 11:20

    Bardzo lubię takie ciasta i znów się nie zawiodłam, kaszy nie czułam wcale, choć lubię ją więc by mi to nie przeszkadzało 🙂

    • Marta
      Autor
      27 czerwca 2015 / 21:42

      Cieszę się, że przepis przypadł do gustu 🙂

  14. Martyna
    27 czerwca 2015 / 10:15

    Świetne, zrobiłam tylko z rodzynkami, bo nie ma u mnie daktyli gdzie kupić, ale i tak bardzo smaczne 🙂

    • Marta
      Autor
      27 czerwca 2015 / 21:46

      Bardzo się cieszę 🙂

  15. Tita
    27 czerwca 2015 / 23:26

    Zdrowe i smaczne, czego chciec wiecej 🙂

    • Marta
      Autor
      29 czerwca 2015 / 15:57

      🙂

  16. Mania
    28 czerwca 2015 / 20:04

    100g rodzynek i suszonych daktyli to znaczy razem 100g czy rodzynek 100g i daktyli 100g?
    Pozdrawiam:)

    • Marta
      Autor
      29 czerwca 2015 / 15:56

      Razem 🙂 Również pozdrawiam 🙂

  17. 29 czerwca 2015 / 22:39

    Do tej pory kaszę tylko znałem na ostro ale widze, że słodkości też można z niej przyrządzić,

    • Marta
      Autor
      30 czerwca 2015 / 0:24

      Zdecydowanie! osobiście kaszę jaglaną preferuję właśnie na słodko 🙂

    • Marta
      Autor
      1 lipca 2015 / 22:47

      Dokładnie tak 🙂

  18. Judyta
    29 lipca 2015 / 19:11

    Swietne i proste, polecam!

    • Marta
      Autor
      29 lipca 2015 / 22:08

      Cieszę się, że smakowało 🙂

  19. 26 sierpnia 2015 / 17:35

    Zamiast cukru dałam miodu i stevii, wyszlo super, bo ma taki miodowy smaczek.
    dzieki za przepis 😛

    • Marta
      Autor
      29 sierpnia 2015 / 0:15

      Bardzo mi miło, że smakowało 🙂

  20. sept
    12 października 2015 / 9:55

    zrobiłam-w smaku rewelacja:) tylko przy brzegach rozpadł mi się;/ nie wiem dlaczego robiłam wszystko zgodnie z przepisem

    • Marta
      Autor
      12 października 2015 / 14:14

      Niestety nie umiem określić przyczyny, dlaczego tak się stało i to akurat przy brzegu 🙁 Najważniejsze, że smakowało 🙂

  21. Bshn
    3 listopada 2015 / 11:03

    A czym można zastąpić mleko roślinne??

    • Marta
      Autor
      3 listopada 2015 / 13:39

      Można użyć zwykłego mleka, najlepiej o większej zawartości tłuszczu np. 3,2% 🙂

  22. Aga
    11 stycznia 2018 / 22:53

    A jaki będzie przelicznik na ugotowana juz jaglankę😁

    • Marta
      Autor
      12 stycznia 2018 / 0:10

      Niestety nie sprawdzałam 😉

  23. Nati
    27 czerwca 2018 / 16:50

    Ciasto wogole nie wyroslo, w srodku mokre, ma raczej konsystencje jaglanki, a nie ciasta. Pieklam nawet dluzej niz godzinke. Co zrobilam nie tak… 🙁

    • Marta
      Autor
      28 czerwca 2018 / 11:44

      Czy kasza jaglana wchłonęła cały płyn podczas gotowania?

      • Nati
        28 czerwca 2018 / 23:35

        Hmmm, no wlasnie zastanawialam sie czy to nie przypadkiem wina kaszy, ze byc moze miala zbyt zadka konsystencje. Niby wchlonela, a moze jednak nie tak jak powinno byc… Ciasto pomimo, ze nie wyroslo i bylo mokrawe w srodku to smakowo obronilo sie wybornie, bo zniknelo w 3 godziny 🙂 Tak wiec zbyt duzych ofiar 😉 nie bylo, aczkolwiek do suchej wersji moje wydanie nie nalezalo. Sprobuje raz jeszcze i z wieksza uwaga poswiece sie gotowaniu kaszy!

        • Marta
          Autor
          29 czerwca 2018 / 1:03

          Ooo to super wiadomość, że się nie zmarnowało 😀 czasem takie “zakalce” też są pyszne 🙂

  24. Mojika
    9 września 2018 / 9:57

    Witam. Chciałbym zrobić to ciasto ale jestem uczulona na jajka. Czy mogę zastąpić babkę lecentowatą lub siemiem lnianym? Czy cukier mogę zastąpić ksylitolem?

    • Marta
      Autor
      10 września 2018 / 11:47

      “Jajko” z siemienia powinno dać radę 🙂 cukier można zastąpić ksylitolem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
27 − 3 =