Ciasto snickers to moje ulubione ciasto z dzieciństwa! Do tej pory, kiedy odwiedzam rodziców proszę Mamę, aby je przygotowała ; ) Ciasto jest dla mnie idealne i nie ma sobie równych, gorąco polecam!!! Przepis na dużą blachę.
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki tortowej ( 2 i 3/4 szklanki)
- 250 g margaryny
- 250 g cukru (trochę więcej niż cała szklanka)
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 placki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć widelcem. Piec ok. 20 minut w temp. 170 C. Uwaga! Po upieczeniu blaty będą twarde, ale nie należy się tym zrażać, bo zmiękną pod wpływem bitej śmietany i karmelu.
Składniki na krem:
- 1/2 litra śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 opakowania „śmietan fix-u”
Śmietankę ubić na sztywno. Dodać cukier puder z fixem i wymieszać.
Składniki na karmel:
- 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego lub gotowa masa krówkowa
Mleko gotować w garnku z wodą przez 3 godziny.
Dodatkowo:
- polewa czekoladowa np. gorzka czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej
- orzechy włoskie
Przygotowane kruche spody przekładamy bitą śmietaną. Wierzch smarujemy karmelem, układamy orzechy i polewamy keksami czekolady.
Smacznego : )
Snikersa też lubię !!!:)
Z krówką uwielbiam:), mogłabym zjeść całą blachę:D
pycha! faktycznie jak snikers wyglada
Zjadłabym 🙂
Ciasto przepyszne !
Wygląda olśniewająco, niestety trzeba się z tym ciastem troche uroic rpzy przygotowanaich, 3 h gotowania to sporo;P ale dla takiego efektu warto!!!
Autor
Antosiu teraz są już dostępne masy krówkowe dzięki czemu nie musimy tracić czasu na gotowanie tego mleka, a co ważniejsze często są tańsze i możemy wybrać nasz ulubiony smak, choć dla mnie najlepsza jest po prostu ta naturalna krówka 🙂
Ale fajne ciasto, nic tylko jesc!
Autor
Sama dałabym radę zjeść całą blachę 🙂
pysznoścu, uwielbiam to ciasto!!!!!
wiesz, jak tak patrzę, ma się ochotę pociągnąć paluchem po tym kremie;p
Cześć! Brzmi tak zachęcająco, że razem z chłopakiem postanowiliśmy skorzystać z tego przepisu, jednak ani ja, ani on nie znamy się na pieczeniu ciast skąd moje pytanie: mamy uszkodzony piekarnik i zastanawiamy się czy ciasto upiecze się w prodziżu?
Autor
Szczerze mówiąc nigdy nie używałam prodiża… Słyszałam, że można w nim piec babki, murzynki i biszkopty, ale jak to jest z kruchym ciastem niestety nie umiem powiedzieć:(
Spróbujemy i damy znać co nam z tego wyszło. Planujemy zrobić ciasto dopiero na 25 maja więc do tego czasu wypróbuję kilka eksperymentów z prodiżem. 🙂
Dzięki wielkie za pomoc i przede wszystkim za świetny przepis! 🙂
Autor
Czekam niecierpliwie na wyniki eksperymentu 🙂
genialny przepis ciasto pyszne ;))
Autor
Super, bardzo się cieszę 🙂
Kurde właśnie zrobiłam to ciasto i nie wyszło 🙁
za długo piekłam biszkopt no patrze białe wilgotne a jak wyjęłam twardeeee jak głaz wygląda ładnie ale jest tak twarde że nie da się go pokroić nożem 🙁
Autor
Ola małe sprostowanie 🙂 To nie jest przecież biszkopt, ale kruche ciasto, które zmięknie pod wpływembitej śmietany i masy kajmakowej 😀 przepraszam, że tak późno się zorientowałam, a Ty pewnie już ciasto poświęciłaś na straty… 🙁
Właśnie jestem w trakcie robienia tego smakowicie wyglądającego ciacha:D Przepis prosty jak dla takiego laika w pieczeniu jak ja:P Dam znać za jakąś godzinkę czy mi wyszło 😛 Twoja stronka Marto jest świetna i będę z niej korzystać 🙂 Pozdrawiam:)
Autor
Czekam na relację, na pewno się uda!:) Dzięki za miłe słowa i pozdrawiam 😀
Jeessoooooooooooooo wyszło !!!!!!! i to jakie!!!!!!MARTO JESTEŚ BOSKA:) Właśnie mąż zasiada do kawy i będzie je chrupać:P Aczkolwiek ciasto jest nadal twardawe ale nie można się powstrzymać(słowa męża). Podejrzewam,że wieczorkiem będzie już miękkie i mokre ale wątpię abyśmy doczekali tej chwili:) SNIKERS NA DOBRE ZAGOŚCI U NAS W DOMKU:) Dziękuję za ten przepis i za odpowiedź Marto:) Ściskam i pozdrawiam:) Miłego weekendu:)
Podpowiedź dla laików…nie gotować mleka 3 h tylko kupić gotową masę krówkową:koszt około 5 zeta .
Aaaaaaaaaaa Marto masz FB może z przepisami??? Bo bym poleciła dalej znajomym:D No i tam jestem częściej :))) Ok kończę i też zasiadam do snikersa:)
Nie no ja jestem blondi !!!!! Teraz ekłam obok po lewej FB 🙂 Zakręcona jak słoik 😛
Autor
Super, bardzo się cieszę, że smakuje. Sama też uwielbiam!!!Smacznego i do zobaczenia na fb 🙂
Witam, Marto!
Mam takie pytanie – o ile wcześniej muszę przygotować ciasto, jeśli ma być gotowe i idealne na uroczystość rodzinną? Nie chcę, by było twarde!
No i jeszcze jedno: może stać w nocy w lodówce, czy to zepsuje efekt?
Autor
Ja zawsze przygotowuję już poprzedniego dnia późnym wieczorem 😉 Ale myślę, że aby zmiękło „wystarczy” około 6-7 godz. W lodówce pewnie, że może stać, warto nakryć, jeśli mamy tam rzeczy z intensywnym zapachem 🙂
Świetne urozmaicenie na święta.
Autor
O tak!:)
Marta, a ja nie do końca zrozumiałam kwestię ciasta. Po upieczeniu wyłożyć i przeciąć na pół poziomo? Czy może pionowo, na jedną część wyłożyć bitą śmietanę i wyciągnąć drugą cześć i przełożyć?
Autor
Judyto, ciasto dzielimy na dwie części i pieczemy je oddzielnie (czyli mamy dwa placki) 🙂 Po upieczeniu na jeden z nich kładziemy bitą śmietanę, przykrywamy kolejnym i na górze tego kolejnego smarujemy masę kajmakową 🙂
Ok, dzięki 🙂
Autor
Nie ma sprawy 🙂 smacznego 🙂
Najlepsze ciasto świata!
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
Ciasto wyszło przepysznie 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂