Wiewiórka to ciasto, które w ostatnich latach królowało u nas w okresie jesienno-zimowym i było nałogowo pieczone przez moją siostrę i jej przyjaciółkę Anię, która podzieliła się tym przepisem. Zawiera w sobie największy możliwy miks składników, ale nie obawiajcie się, bo całość idealnie się łączy i smakuje po prostu pysznie ; ) Polecam!
Składniki (blacha o wymiarach 22 x 32 cm):
- 2 duże lub 3 średnie jabłka
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- 100 g orzechów włoskich lub pekan
- 100 g suszonej żurawiny lub suszonych śliwek
- 4 jajka (wielkość L, temp. pokojowa)
- 175 g cukru trzcinowego
- 75g masła lub margaryny
- 300 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- do dekoracji: cukier puder lub puszka masy kajmakowej i wiórki kokosowe do posypania
Jabłka zetrzeć na grubych oczkach tarki lub pokroić w grubą kostkę. Dodać cynamon, wymieszać. Orzechy włoskie posiekać. Jajka dokładnie ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Masło roztopić, przestudzić. Stopniowo dodawać do jajecznej masy, cały czas miksując. Następnie partiami dodawać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać silikonową szpatułką tylko do połączenia się składników. Dodać jabłka, orzechy i żurawinę lub śliwki, ponownie wymieszać delikatnie szpatułką. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 40 minut (do suchego patyczka). Przestudzić, wierzch posmarować masą kajmakową i wysypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego : )
Chciałabym Wam również podziękować za wszystkie zgłoszenia w konkursie z marką Ambition. Ze względu na ich dużą ilość oraz Waszą kreatywność, wyłonienie zwycięzców było ogromnie trudne! Po burzliwych debatach zdecydowałam się nagrodzić:
nenneke, emalka, Sylwia (wypowiedź z dnia 25.10.15 r.)
Gratuluję! : )
Cudo! u nas jadło się identyczne ciacho, ale nazywało sie dary lasu :):)
Autor
Znam wiele nazw tego ciasta, ale o darach lasu nie słyszałam super! 🙂
Wieki nie jadłam <3
Autor
Mam nadzieję, że szybko to nadrobisz 🙂
Pysznie wygląda!!!
Autor
Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Uwielbiam, to pierwsze ciasto, które sama umiałam upiec, zawsze się udaje 🙂
Autor
To prawda 🙂
U nas nazywa się to ciasto amerykańskie 🙂 nie wiem dlaczego, bo wiewiórka ładniejsze 🙂 i koniecznie dodajemy miód 😀
Autor
Nazwy ciasto amerykańskie używają niektóre moje koleżanki, ale wersji z miodem nie znałam 🙂
Dosłownie powrót do dzieciństwa, nie będę musiała już dzwonić do Mamusi po przepis :* tylko na wiórki dodajemy jeszcze roztopioną czekoladę, spróbuj pycha!!!
Autor
Wersja z czekoladą brzmi kusząco :))
Pysznie się prezentuje
Autor
Bardzo dziękuję i zachęcam do wypróbowania 🙂
Wspaniale Ci wyszła, jedno z najlepszych ciast na jesień 🙂 też najbardziej lubię z karmelem :*
Autor
Bardzo dziękuję 🙂 dobrze, że teraz można kupić masę kajmakową, bo oczekiwanie, aż mleko skondensowane się ugotuje trochę jednak trwało 😉
to jest jedno z lepszych ciast o tej porze roku 🙂
Autor
Zdecydowanie 🙂
i znów ciasto, no nie ;p marzenie….!
ja muszeeee kombinować, za dużo łakoci nie wchodzi w grę, niestety 😉
buźka!
Autor
Dziękuję!!! 🙂 Kochana przy Twoim treningu na pewno nie jest tak źle 😉
Uwielbiam 🙂
Autor
🙂
Pyszne jesienne ciasto 🙂
Autor
Zdecydowanie 🙂
Pycha!!!
Autor
Miło mi, że smakowało 🙂
Piekłam dwa tygodnie temu, ale znów nabrałam ochoty 😉
Autor
Póki jesień trwa można piec codziennie 😉
A dla mnie to nowość, z masą krówkową robiłam do tej pory inne ciacho:) wygląda pysznie, więc wypróbuję na pewno:)
Autor
Polecam 🙂
Boski smak 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że ciasto smakowało 🙂
Uwielbiam takie ciasta – na pewno jest wilgotne i sycące, baaardzo aromatyczne. Przypomina mi troche ciasto marchewkowe, którego jestem ogromną fanką. Świetnie smakuje z owocą herbatą teekanne magic apple, a skoro tutaj są starte jabłka to będzie duet wyśmienity. Ach, no i świetne zdjęcia, automatycznie złapała mnie ochota na słodkie 😉
Autor
Bardzo dziękuję 🙂 mi również trochę przypomina ciasto marchewkowe, zdecydowanie podobny klimat 🙂
Wygląda obłędnie!
Autor
Dziękuję, polecam wypróbować pycha 🙂
Przepyszne ciasto! u nas piekło się prawie identycznie tylko trochę dodatki się różniły, ale Babcie chyba miały te przepisy wspólne 🙂 moc koleżeństwa dawnych lat… teraz za to moc internetu 😀
Autor
Co prawda to prawda 🙂
Moje ukochane jesienne ciasto 🙂 dzięki za inspirację 🙂
Autor
Bardzo proszę, cieszę się, że posmakowała 🙂
czy zamiast mąki przennej można zastąpic inną mąką bezglutenową ?
Autor
Niestety nie próbowałam, ale powinno się udać, choć smak się na pewno zmieni 😉 Proponowałabym jakąś mieszankę gryczana/ryżowa/jaglana 🙂
Ciasto jest pyszne moja Mama też takie robi tylko jabłka miesza z gruszkami a z suszonych owoców mamy miks morele rodzynki żurawinka miechunka itd. reszta bez zmian i jest ekstra 🙂
Autor
Super 🙂
To jest hit jesieni nazwa wiewiórka rządzi ❤️ u mnie to ciasto nazywamy amerykańskim i dodajemy wiecej kakao, czekoladę plus tak na bogato 😁
Autor
Wersja na bogato jak najbardziej tu pasuje 🙂
Rewelacja ciasto wyszło pysznie 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
A mi wyszedł totalny zakalec 🙁 robiłam wszystko dokładnie krok po kroku jak w przepisie i już na etapie dosypywania mąki zrobił się potworny kit. To ciasto było moją wielką ciążową zachcianką, a musiałam się zadowolić zwykłą czekoladą 😛
Autor
Przykro mi, coś musiało pójść nie tak, czy składniki zostały dobrze odmierzone? Pierwszy raz słyszę o sytuacji, że zakalec jest już przed upieczeniem 😉
u mnie podobnie, wczoraj pieklam i wyszedl zakalec pierwsza klasa. Zastanawiam sie czy moze za duzo jablek nie bylo i za duzo soku od nich nie poszlo? blacha byla az mokra od spodu.. co prawda mistrzynia kuchni to ja nie jestem wiec zakladam ze ja cos zepsulam 😉 z ciekawosci, ile jablek w g dodajesz?
P.s.
uwielbiam Twoj blog i to z niego ucze sie gotowac 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, to super wiadomość, że korzystasz z moich przepisów na swojej kulinarnej drodze 😀 Następnym razem zważę jabłka, bo nigdy nie sprawdzałam 😉 Co do zakalca to jabłka mogły nie być przyczyną, ale np. zbyt długie mieszanie, czy zbyt ciepłe masło lub zbyt zimne jajka 🙂 Składniki powinny być w podobnej temperaturze.