Ciasto z jagodami i czekoladą

Ucierane ciasto z jagodami i czekoladą, zwieńczone pyszną migdałową kruszonką. Delikatne, bardzo proste i szybkie do wykonania, długo zachowuje świeżość. Dodatek jagód zapewnia ciastu piękny fioletowy kolor, ale można również dodać inne owoce jak maliny, czy truskawki. Polecam!!

Ciasto z czekoladą i jagodami

Składniki (tortownica o średnicy 25 cm):

  • 60 g masła (temp. pokojowa)
  • 140 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 240 ml maślanki lub kefiru (temp. pokojowa)
  • 130 g czekolady, posiekanej (u mnie 65 g białej i 65 g gorzkiej)
  • 250 g jagód

Masło i cukier utrzeć mikserem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodać jajko, ekstrakt z wanilii, dokładnie zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i maślankę. Wymieszać silikonową szpatułką tylko do połączenia się składników. Dodać czekoladę, następnie owoce, całość wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, wierzch posypać migdałową kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (góra-dół) przez ok. 55 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Składniki na migdałową kruszonkę:

  • 50 g cukru
  • 30 g mąki pszennej
  • 45 g zimnego masła
  • 65 g płatków migdałów

Cukier, mąkę i masło przełożyć do miski, szybko posiekać nożem a następnie rozetrzeć palcami. Dodać płatki migdałów, wymieszać.

Smacznego!

Ucierane ciasto z jagodami i kruszonką
Ciasto z jagodami
Ciasto z jagodami i czekoladą
Ucierane ciasto z jagodami

Inspiracja: blog Moje Wypieki

Komentarzy: 20

  1. Aga
    17 maja 2021 / 11:08

    Pychotka 👌🏻

    • Marta
      Autor
      18 maja 2021 / 9:39

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  2. Paula
    17 maja 2021 / 13:15

    Takie proste ciacha najlepiej smakują 🙂

    • Marta
      Autor
      18 maja 2021 / 9:39

      Zdecydowanie tak 🙂

  3. Karo
    17 maja 2021 / 13:51

    Mniam mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      18 maja 2021 / 9:39

      🙂 🙂 🙂

  4. Malwina
    17 maja 2021 / 14:47

    Wygląda pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      18 maja 2021 / 9:39

      Dziękuję 🙂

  5. Hania
    17 maja 2021 / 16:11

    Pyszności 🙂

    • Marta
      Autor
      18 maja 2021 / 9:39

      Cieszę się, że przypadło do gustu 🙂

  6. Majka
    17 maja 2021 / 17:50

    Biorę 👌🥰

    • Marta
      Autor
      18 maja 2021 / 9:40

      Polecam 🙂

      • Majka
        20 maja 2021 / 11:28

        Przepyszne ❤ Jagody, czekolada i kruszonka mówią same za siebie 😉

        • Marta
          Autor
          21 maja 2021 / 8:37

          Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  7. Gaba
    17 maja 2021 / 20:09

    Bardzo fajne ciasto, robi się błyskawicznie idelane do kawki u mnie z malinkami i białą czekoladą, polecam 🙂

    • Laura
      18 maja 2021 / 8:17

      A u mnie z truskawkami też się sprawdziły 🙂

      • Marta
        Autor
        18 maja 2021 / 9:40

        Super 🙂

    • Marta
      Autor
      18 maja 2021 / 9:40

      Super połączenie 🙂

  8. Kinga
    19 maja 2021 / 17:16

    Jagody to jedne z moich ulubionych owoców i uwielbiam je wykorzystywać do wypieków. Zawsze dodają takiego wyjątkowego smaku. Moja rodzina jak chyba każda uwielbia słodkości, dlatego z chęcią zaskoczę ich nowym deserem. Na pewno smakuje tak wyśmienicie jak wygląda. Drukuję przepis i zabieram się do działania 🙂

    • Marta
      Autor
      21 maja 2021 / 8:36

      Super, proszę dać znać jak posmakowało 🙂

Skomentuj Laura Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
7 + 2 =