Drożdżowe wypieki królują u nas praktycznie przez cały rok. Wiosną i latem – koniecznie z owocami i kruszonką, a w chłodniejsze dni obowiązkowo z cynamonem ; ) Do moich ulubionych należą te z dodatkiem dyni, ale ostatnio nabrałam ochoty na coś bardziej klasycznego : ) Przy okazji muszę się pochwalić moim nowym robotem kuchennym. Czy Wy również macie tak, że czasem kiedy zobaczycie jakąś rzecz, jesteście momentalnie pewni, że na pewno będziecie z niej zadowoleni? ; ) Nie ukrywam, że w moim przypadku często dzieje się tak z rzeczami, które bardzo podobają mi się wizualnie… ; ) Zdecydowałam się na kolor biały, który ostatnio króluje w mojej kuchni i kojarzy mi się z zimową aurą ; ) Osobiście nie wyobrażam sobie już zagniatania ciasta drożdżowego bez robota i to nie tylko ze względu na oszczędność czasu i pracy, ale głównie dlatego, że możemy wtedy dodać do ciasta mniej mąki, co skutkuje bardziej puszystymi i delikatnymi wypiekami ; )
- 2 łyżeczki suchych drożdży (instant)
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/4 szklanki rozpuszczonego masła
- 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 2 łyżki masła
- 3-4 łyżki cynamonu
- 3-4 łyżki brązowego cukru
- 1 jajko do posmarowania bułeczek
Drożdże zalać letnim mlekiem. Letnią wodę wymieszać z rozkłóconym jajkiem i ekstraktem z wanilii. Dodać rozpuszczone masło oraz drożdże z mlekiem, wymieszać. Na koniec dodać suche składniki – mąkę wymieszaną z cukrem i szczyptą soli. Wyrabiać gładkie ciasto robotem kuchennym z końcówką do zagniatania ciasta drożdżowego (przez 10 min.). Po tym czasie ciasto przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 40 C (termoobieg) na 30 minut. Aby ciasto nie wysychało możemy na spód piekarnika położyć naczynie żaroodporne z wrzątkiem.
Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkować je na prostokąt, posmarować roztopionym masłem, posypać cynamonem i cukrem. Kroić w ok. 5 cm paski i zwijać jak ślimaki. Delikatnie spłaszczyć je ręką i przełożyć do formy na muffiny, wysmarowanej masłem. Wysmarować rozbełtanym jajkiem. Piec przez około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg).
Smacznego ; )
WOW! Bułeczki przepiękne(jak zawsze) i przy okazji podsunęłaś mi pomysł na prezent dla mamy. Zawsze wyrabia góóóóóóóóóóóóóóry ciasta dla całej rodzinki, a tu robot da radę sam. Fajnie, bo na ogół takie maszynki to niewielką objętość ogarniają 🙂
Pozdrowienia!
A.
Autor
Dziękuję za taki miły komentarz:) a robot kuchenny to duża pomoc i ułatwienie, więc Mama na pewno będzie zadowolona 🙂
Kuchnia w bieli marzenie <3 Bułeczki uwielbiam takie typowe cinnamon rolls. A co dobrego chowasz w tym pięknym słoju? 😀
Autor
U mnie ostatnio biel również na topie 🙂 a w słoiku są pierniczki 🙂
Dzięki za odpowiedź 🙂 a przepis jest/będzie na blogu?
Autor
Będzie niebawem 😀
Od razu pobiegłam po składniki tak mnie zauroczyły, ale smakują równie dobrze jak wyglądają
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Wow, ale muszą być pyszne!
Autor
Zdecydowanie polecam wypróbować 🙂
idealne! piękne! no i chyba dla mnie te bułeczki, super;p
pisałam Ci ostatnio, że szukam fajnego przepisu, no i jest, na pewno skorzystam z niego:)
robot superrr….moja kuchnia też jest biała….i kocham ją bardzo:)
Autor
Ola dokładnie, napisałaś, że szukasz czegoś klasycznego no i jest 😀 A co do Twojego stylu to wiesz jakie mam o nim zdanie <3 wszystko mi się podoba i zgapiam co mogę 😀
Niebo w gębie, miałaś super pomysł <3
Autor
Dziękuję 🙂
Z bułeczkami zapraszam do konkursu http://testerka-blogerka.blog.pl/2014/12/07/konkurs-swiateczny-konkurs-na-wypieki/ – wyglądają fantastycznie
Autor
Bardzo dziękuję i chętnie skorzystam z zaproszenia 🙂
Genialne, idealne na zimowy wieczór:)
Autor
I nie tylko! 🙂
Też już sobie mojej kuchni bez Wallego nie wyobrażam 🙂
A bułeczki wyglądają cudownie 🙂
Autor
I wcale się nie dziwię 🙂 szybko się do dobrego można przyzwyczajamy 🙂
taki robot to świetna rzecz, ciasto jest o wiele lepsze, nie wyobrażam sobie bez niego teraz pieczenia 🙂 też mam biały 🙂
a bułeczki pychota 🙂
Autor
Mam podobnie, bardzo szybko się przyzwyczaiłam do takiego pomocnika 😀 fajnie, że bułeczki smakowały 🙂
Jakie urocze!
Autor
I do tego pyszne 🙂
Obłędnie pyszne :))
Autor
Super, że posmakowały 🙂