Czekoladowe ciasto na białkach

Czekoladowe ciasto na białkach z tartymi jabłkami to świetny sposób na wykorzystanie białek, jeśli nie mamy już ochoty, na najczęściej wybierane w tym przypadku bezowe wypieki : ) Ciasto jest lekkie i puszyste, a dodatek jabłek dodaje mu wilgotności. Polecam!!!

Czekoladowe ciasto z białek

Składniki (keksówka o długości 25 cm):

  • 4 białka (z jaj wielkości L)
  • 100 g cukru
  • 65 ml oleju
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 35 g gorzkiego kakao
  • 1 średnie jabłko

Białka zmiksować na puszystą pianę, pod koniec ubijania stopniowo wsypywać cukier, cały czas miksując, aż piana będzie gładka i lśniąca, a cukier całkiem rozpuszczony (niewyczuwalny podczas rozcierania masy między palcami). Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Partiami dodawać do ubitej piany, naprzemian z olejem, miksując na niskich obrotach miksera. Na koniec dodać starte na dużych oczkach tarki jabłko, delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. Całość przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 50 minut, do suchego patyczka. Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Smacznego!

Czekoladowe ciasto na białkach
Czekoladowe ciasto z białek z jabłkami
Czekoladowe ciasto z jabłkami
Czekoladowe ciasto z białek przepis
Ciasto z białek

Inspiracja

Komentarzy: 18

  1. Aga
    1 października 2021 / 11:36

    Pyszne ciasto chetnie zrobię bo w zamrażarce mam pełno białek pomrozonych na lepsze czasy 🙂 a zdjęcia jak zawsze cudowne ❤️

    • Marta
      Autor
      3 października 2021 / 22:51

      Super, idealna okazja 🙂

  2. Nora
    1 października 2021 / 15:09

    Super 👍🏻

    • Marta
      Autor
      3 października 2021 / 22:52

      Cieszę się, że przypadło do gustu 🙂

  3. Mania
    1 października 2021 / 18:30

    Bardzo apetycznie wygląda 🙂

    • Marta
      Autor
      3 października 2021 / 22:52

      Dziękuję i polecam 🙂

  4. Gabi
    2 października 2021 / 9:51

    Super ciacho, mocno czekoladowe 😊

    • Marta
      Autor
      3 października 2021 / 22:52

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  5. Jędrek
    2 października 2021 / 13:57

    Wygląda po prostu świetnie! A na pewno lepiej smakuje 🙂

    • Marta
      Autor
      3 października 2021 / 22:53

      Dziękuję i polecam 🙂

  6. Majka
    3 października 2021 / 12:34

    Już wiem jak wykorzystam zbędne białka 😋

    • Marta
      Autor
      3 października 2021 / 22:54

      Mam nadzieję, że ciasto posmakuje 😀

  7. 12 października 2021 / 22:42

    Bardzo fajne ciasto! Osobiście lubię takie wilgotne ciasta, bo są tak samo dobre następnego dnia:)

    • Marta
      Autor
      13 października 2021 / 10:08

      Bardzo mi miło, że przypadło do gustu 🙂

  8. Iwona
    25 października 2021 / 12:22

    Ciasto jest super, bezy nie lubię wiec przeważnie białka mi sie marnowały albo była białecznica teraz mam ciacho 🙂

    • Marta
      Autor
      27 października 2021 / 10:12

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  9. szszejko
    26 sierpnia 2022 / 9:20

    można pominąć jabłko? ewentualnie zamieć na gruszkę? 🙂

    • Marta
      Autor
      7 września 2022 / 0:26

      Gruszka będzie ok 🙂 owoc doda fajnej wilgotności 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
23 + 3 =