Kontakt

blog kulinarny

Deser z galaretek

Internet oszalał na punkcie warstwowych deserów z galaretek i powiem Wam szczerze, że moje dzieci również ; ) To moja pierwsza próba, więc zdecydowałam się na gotową galaretkę, ale kolejnym razem zamierzam pójść krok dalej i przygotować ten deser na bazie owoców : ) Deser nie jest trudny do przygotowania, ale proces zastygania rozkłada go w czasie. Polecam!!!

Deser z galaretek


Składniki:

  • 1 galaretka przezroczysta o ulubionym smaku
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

Każdą z galaretek rozpuścić w 350 ml wrzątku, przestudzić. 1/3 czerwonej galaretki wymieszać z jogurtem. Szklanki przełożyć do keksówki, tak aby leżały w niej pod równym kątem. U mnie jedna opierała się o krótszy bok blachy, dołożyłam też ściereczkę kuchenną i dopiero drugą szklankę pod kątem. Do każdej z nich wlać kilka łyżek przezroczystej galaretki (w zależności od “grubości warstwy, którą chcemy otrzymać). Uważnie przełożyć do zamrażarki i gdy zastygnie przekręcić szklankę i wlać kolejną warstwę. Powtarzać do wykończenia składników.

Smacznego!

Warstwowa galaretka przepis
Warstwowa galaretka jak zrobić
Deser warstwowy z galaretek


Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 29 kwietnia, 2019
Kategorie: Bez glutenu, Dania dla dzieci, Desery, Karnawał, Sezonowo, Sylwester

8 komentarzy

    1. Marta

      🙂 🙂 🙂

  1. Aga

    genialne niby zwykła galaretka a jak cieszy oczy 🙂

    1. Marta

      Sposób podania robi różnicę 🙂

  2. Isia

    Bardzo fajnie to wygląda 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  3. Majka

    Cudo ❤ Dzieci oszaleją 🙂 Robię cytrynowca jako torcik urodzinowy i taką galaretkę też zaserwuję, owoce obowiązkowo!

    1. Marta

      To niestety ta wada, że jak już raz się zrobi to nie ma odwrotu :)))) Pozdrawiam i mam nadzieję, że urodziny się udały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
29 − 28 =


Top