Drobiowy strogonow

Przepis dla osób, które uwielbiają strogonowa i chętnie zamienią polędwice na kurczaka ; ) Wszystkie składniki bardzo mi odpowiadają, poza śmietaną (nie mogę się przekonać do takich sosów…), dlatego w wersji dla mnie ją pominęłam i nawet T. uznał, że następnym razem zrezygnujemy z niej całkowicie, choć pewnie większość z Was uzna, że to już nie będzie Strogonow ; )

drobiowy strogonow

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • 200 g pieczarek
  • 1/2 l bulionu
  • 1 pomidor
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz, papryka słodka, majeranek

Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, mieszamy i dalej smażymy. Gdy kurczak będzie gotowy dodajemy bulion i dusimy. W razie potrzeby podlewamy wodą. Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, majerankiem i zagęszczamy sos śmietaną (jeżeli ktoś nie lubi śmietanowych sosów to pomijamy : )

Smacznego : )

Komentarzy: 6

  1. 9 lutego 2011 / 15:46

    Muszę wypróbować, dzięki za nowy przepis:)

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2011 / 19:30

      Polecam, pycha ! : D

  2. 10 lutego 2011 / 3:27

    Robię bardzo podobny przepis, tylko, że dodaję śmietankę!:)

  3. Aśka
    27 lutego 2011 / 21:10

    Mało apetycznie wygląda na zdjęciu ale jest bardzo smaczne.Zagęściłam śmietanką i mąką przegotowałam i było rewelacyjne

    • Marta
      Autor
      27 lutego 2011 / 22:07

      Zgadzam się, wygląd nie zachęca, ale smak mi odpowiada:)

  4. 28 marca 2011 / 10:38

    wygląd obrzydliwy ale smak super polecam 😛

Skomentuj Sp. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
12 + 9 =