Moje uwielbienie do tych dyniowych ślimaczków z cynamonem, pojawiło się od pierwszego wejrzenia ; ) Do tej pory dynia kojarzyła mi się głównie z zupą kremem i nie wykorzystywałam jej do wypieków, ale teraz wiem, że czas to nadrobić! Ślimaczki wyszły pyszne, bardzo delikatne, puszyste i lekko wilgotne. Zapach cynamonu w połączeniu z dynią, do tej pory unosi się w naszym domu i po raz pierwszy się cieszę, że nadchodzi jesień : )
Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 25 cm -8 bułeczek):
- 180 g puree z dyni
- 450 g mąki
- 100 g cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 80 ml mleka
- 30 ml wody
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 1/ 2 łyżeczki cynamonu
Składniki na nadzienie:
- 50 g masła
- 50 g cukru trzcinowego brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Aby przygotować puree z dyni, należy pokroić ją w mniejsze kawałki i ugotować do miękkości w parowarze, bądź podpiec w piekarniku w folii aluminiową. Można również przełożyć ją do aluminiowego sitka, umieszczonego w garnku z wodą (tak by sitko nie dotykało wody) i ugotować pod przykryciem. Kiedy dynia będzie miękka zmiksować blenderem.
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać 1 łyżkę mąki i 2 łyżki cukru, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Pozostałe składniki wymieszać w misce i dodać wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiać przez około 10 minut. Pomimo, że ciasto będzie klejące nie dodawać więcej mąki, aby zachować delikatność ciasta. Przełożyć do miski wysmarowanej lekko olejem, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypaną delikatnie mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt. Posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem. Ściśle zwinąć wzdłuż dłuższego boku, a następnie podzielić rulon na 8 równych części. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie przełożyć do rozgrzanego do 180 C (grzałki góra-dół) piekarnika i piec przez ok. 30-35 minut. Przestudzone udekorować lukrem lub cukrem pudrem.
Smacznego!
Nie lubię dyni, a wręcz jej nie znoszę:D, ale drożdżówka wygląda bardzo zachęcająco:)
Autor
Mój mąż też nie przepada, ale zajadał się ze smakiem 🙂 dobrze doprawiona potrafi świetnie zaskoczyć 🙂
wyglądają uroczo:) muszę kupić dynię, bo w tym roku jeszcze nie jadłam, w ogóle jakoś mi na wszystko czasu brakuje 🙁
Autor
Brak czasu niestety rozumiem 🙁 ale ślimaczki polecam, smakują super 🙂
no no, to musi być pyszne 🙂
Autor
Zdecydowanie! 🙂
Wow, aż się człowiek cieszy na jesień 🙂 Tylko kto mi te slimaczki zrobi ?;)
Autor
Zapraszam 😀
Piękne ślimaczki i pyszne, dyniowe smaki 🙂 Pozdrawiam 🙂
Autor
Dziękuję i również pozdrawiam 🙂
Wyglądają pysznie, a ja nigdzie nie mogę dostać dyni…
Autor
Mam nadzieję, że uda CI się dostać, bo wypieki z dynią są pyszne 🙂
Uwielbiam ciasto drożdżowe pod każdą postacią, w sumie to jedno ze zdrowszych ciast, ślimaki wyglądają kusząco (też ostatnio robiłam ciasto rozetowe z migdałami i konfiturą wiśniową).
Autor
Mam zdecydowanie tak samo! 🙂
Wyglądają prześlicznie, bardzo zgrabnie zwinięte 🙂
Autor
Bardzo dziękuję, w smaku rownież godne polecenia 🙂
Pyszne i puchate polecam my je wprost kochamy 🙂
Autor
Bardzo mi miło, my również je uwielbiamy 🙂
najlepsze buleczki jake zrobilam super!
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
Cudowny przepis! zrobiłam już drugi raz bo tych z niedzieli już nie ma… 🙂
Autor
Super i wcale się nie dziwię, że tak szybko zniknęły 😉
Wyszły przepyszne, zamiast lukru dałam cukier puder i też pasuje 🙂
Autor
Bardzo mi miło, my również lubimy wersję z cukrem pudrem 🙂
Rewelacja bułeczki są super 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂
Idealne 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę, że posmakowały 🙂
Dobrze że fb mi dziś o nich przypomniał bo są rewelacyjne piekłam często w zeszlym roku pora rozpocząć tegoroczny sezon 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że tak posmakowały, osobiście też mam do nich słabość 😉
Przepyszne bardzo mięciutkie dynia w smaku niewyczuwalna 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂