Drożdżowe ślimaczki z dynią i cynamonem

Moje uwielbienie do tych dyniowych ślimaczków z cynamonem, pojawiło się od pierwszego wejrzenia ; ) Do tej pory dynia kojarzyła mi się głównie z zupą kremem i nie wykorzystywałam jej do wypieków, ale teraz wiem, że czas to nadrobić! Ślimaczki wyszły pyszne, bardzo delikatne, puszyste i lekko wilgotne. Zapach cynamonu w połączeniu z dynią, do tej pory unosi się w naszym domu i po raz pierwszy się cieszę, że nadchodzi jesień : )

Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 25 cm -8 bułeczek):

  • 180 g puree z dyni
  • 450 g mąki
  • 100 g cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 80 ml mleka
  • 30 ml wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1/ 2 łyżeczki cynamonu

Składniki na nadzienie:

Aby przygotować puree z dyni, należy pokroić ją w mniejsze kawałki i ugotować do miękkości w parowarze, bądź podpiec w piekarniku w folii aluminiową. Można również przełożyć ją do aluminiowego sitka, umieszczonego w garnku z wodą  (tak by sitko nie dotykało wody) i ugotować pod przykryciem. Kiedy dynia będzie miękka zmiksować blenderem.

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać 1 łyżkę mąki i 2 łyżki cukru, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Pozostałe składniki wymieszać w misce i dodać wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiać przez około 10 minut. Pomimo, że ciasto będzie klejące nie dodawać więcej mąki, aby zachować delikatność ciasta. Przełożyć do miski wysmarowanej lekko olejem, przykryć ręcznikiem kuchennym i  odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypaną delikatnie mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt. Posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem. Ściśle zwinąć wzdłuż dłuższego boku, a następnie podzielić rulon na 8 równych części. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie przełożyć do rozgrzanego do 180 C (grzałki góra-dół) piekarnika i piec przez ok. 30-35 minut. Przestudzone udekorować lukrem lub cukrem pudrem.

Smacznego!


Ciasto z dyni

Komentarzy: 32

  1. 12 września 2013 / 10:06

    Nie lubię dyni, a wręcz jej nie znoszę:D, ale drożdżówka wygląda bardzo zachęcająco:)

  2. Marta
    Autor
    12 września 2013 / 12:35

    Mój mąż też nie przepada, ale zajadał się ze smakiem 🙂 dobrze doprawiona potrafi świetnie zaskoczyć 🙂

  3. 12 września 2013 / 20:47

    wyglądają uroczo:) muszę kupić dynię, bo w tym roku jeszcze nie jadłam, w ogóle jakoś mi na wszystko czasu brakuje 🙁

  4. Marta
    Autor
    12 września 2013 / 21:39

    Brak czasu niestety rozumiem 🙁 ale ślimaczki polecam, smakują super 🙂

  5. 13 września 2013 / 9:01

    no no, to musi być pyszne 🙂

  6. agata
    13 września 2013 / 10:07

    Wow, aż się człowiek cieszy na jesień 🙂 Tylko kto mi te slimaczki zrobi ?;)

    • Marta
      Autor
      17 września 2013 / 17:00

      Dziękuję i również pozdrawiam 🙂

  7. 24 września 2013 / 17:14

    Wyglądają pysznie, a ja nigdzie nie mogę dostać dyni…

  8. Marta
    Autor
    24 września 2013 / 21:05

    Mam nadzieję, że uda CI się dostać, bo wypieki z dynią są pyszne 🙂

  9. 24 października 2013 / 7:58

    Uwielbiam ciasto drożdżowe pod każdą postacią, w sumie to jedno ze zdrowszych ciast, ślimaki wyglądają kusząco (też ostatnio robiłam ciasto rozetowe z migdałami i konfiturą wiśniową).

    • Marta
      Autor
      24 października 2013 / 9:19

      Mam zdecydowanie tak samo! 🙂

  10. 30 października 2013 / 23:15

    Wyglądają prześlicznie, bardzo zgrabnie zwinięte 🙂

    • Marta
      Autor
      30 października 2013 / 23:22

      Bardzo dziękuję, w smaku rownież godne polecenia 🙂

  11. Ania
    30 października 2015 / 11:40

    Pyszne i puchate polecam my je wprost kochamy 🙂

    • Marta
      Autor
      30 października 2015 / 20:47

      Bardzo mi miło, my również je uwielbiamy 🙂

  12. ania
    16 listopada 2015 / 22:38

    najlepsze buleczki jake zrobilam super!

    • Marta
      Autor
      17 listopada 2015 / 0:02

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  13. Agata
    3 października 2016 / 14:39

    Cudowny przepis! zrobiłam już drugi raz bo tych z niedzieli już nie ma… 🙂

    • Marta
      Autor
      3 października 2016 / 22:23

      Super i wcale się nie dziwię, że tak szybko zniknęły 😉

  14. Ania K.
    21 stycznia 2017 / 1:12

    Wyszły przepyszne, zamiast lukru dałam cukier puder i też pasuje 🙂

    • Marta
      Autor
      22 stycznia 2017 / 1:25

      Bardzo mi miło, my również lubimy wersję z cukrem pudrem 🙂

  15. Marlena
    2 marca 2017 / 22:59

    Rewelacja bułeczki są super 🙂

    • Marta
      Autor
      3 marca 2017 / 0:09

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  16. Renia
    9 października 2017 / 12:57

    Idealne 🙂

    • Marta
      Autor
      9 października 2017 / 23:31

      Ogromnie się cieszę, że posmakowały 🙂

  17. Beata
    3 września 2019 / 11:58

    Dobrze że fb mi dziś o nich przypomniał bo są rewelacyjne piekłam często w zeszlym roku pora rozpocząć tegoroczny sezon 🙂

    • Marta
      Autor
      4 września 2019 / 22:41

      Bardzo mi miło, że tak posmakowały, osobiście też mam do nich słabość 😉

  18. Monika
    15 października 2021 / 10:34

    Przepyszne bardzo mięciutkie dynia w smaku niewyczuwalna 🙂

    • Marta
      Autor
      17 października 2021 / 13:59

      Super, że posmakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
28 − 11 =