Kontakt

blog kulinarny

Drożdżówki cynamonowe

Do upieczenia drożdżówek nie trzeba mnie specjalnie namawiać : ) Dzisiejszy wypiek to fit odmiana dyniowych ślimaczków z cynamonem, które od lat uwielbiamy. Wegańskie, bez jajek, krowiego mleka i masła sprawdzą się dla świetnie osób wykluczających nabiał ze swojej diety. Naturalne i zdrowe wypieki bardzo mnie przyciągają, choć przyznaję, że lubię jak dominuje w nich słodki smak: ) Tym razem mocno wyczuwalna jest mąka orkiszowa, (którą w solowej wersji kojarzę głównie z chlebem ; )  więc jak dla mnie drożdżówki te bardziej pasują na śniadanie niż w roli deseru. Ze względu na ich walory zdrowotne chyba wcale nie byłoby to takim złym pomysłem ; ) Polecam!


drozdzowki-cynamonowe

Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 25 cm):

  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 1/3 szklanki puree z dyni
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 2 szklanki prażonych jabłek (ok. 1,5 kg surowych jabłek)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Letnie mleko wymieszać z drożdżami i cukrem kokosowym. Odstawić na 10 minut. Przełożyć do misy robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciasta. Dodać puree z dyni, roztopiony olej kokosowy, szklankę mąki orkiszowej oraz przyprawy. Wymieszać do połączenia się składników. Dodać pozostałe dwie szklanki mąki i zagniatać ciasto do czasu aż będzie zwarte i gładkie (ok. 5 minut, jeśli ciasto będzie zbyt suche można dodać łyżkę oleju kokosowego). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie przełożyć na stolnicę wysypaną mąką i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 25 x 40 cm. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na dużych oczkach tarki. Podprażyć na suchej patelni do czasu aż trochę zmiękną i część soku odparuje. Przestudzić i przełożyć na rozwałkowane ciasto. Jabłka posypać cukrem trzcinowym i cynamonem, a następnie całość zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę. Pokroić w plastry i przełożyć na tortownicę z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. (Z góry powinny być widoczne spiralki). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10 minut, po czym piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 25 minut. Ostudzić. Podawać z cukrem pudrem (może być trzcinowy) lub syropem klonowym.

Smacznego!

fit-slodkosci

Inspiracja “Fit słodkości”



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 20 października, 2016
Kategorie: Ciasta, Ciasta dietetyczne, Ciasta drożdżowe, Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Drożdżowe, Drożdżówki, Wegańskie, Zdrowa żywność

18 komentarzy

  1. Majka

    Na szczęście niczego nie muszę wykluczać z diety, jednak z przyjemnością próbuję różne kombinacje składnikowe ☺ Te drożdżówki są zapewne bardzo aromatyczne 😋

    1. Marta

      Mam podobne podejście, niczego nie wykluczam, ale chętnie eksperymentuję 🙂

    1. Marta

      Super, że przypadły do gustu 🙂

  2. Natalia

    Fajnie wyglądają 🙂

  3. Milena

    Bardzo apetycznie się prezentują 😀

  4. Kacha

    Drożdżówki w wersji fit? tego jeszcze nie jadłam 🙂

    1. Marta

      Może się skusisz? 🙂

  5. Malwina

    Muszą smakować tak świetnie jak wyglądają 🙂 kolorek faktycznie chlebek przypomina i nawet dynia nie dała rady zabarwić 🙂

  6. Karina

    ile drożdżówek powstaje z tego przepisu?

    1. Marta

      Zależy od grubości plastrów przy krojeniu 🙂 U mnie na tortownicy 25 cm wyszło 8 sztuk 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top