Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

Tradycyjne drożdżówki z jabłkami i kruszonką. Puszyste i mięciutkie z dodatkiem soczystych prażonych jabłek. Polecam!!

drożdżówki z jabłkami przepis

Składniki na ciasto drożdżowe (ok. 20 drożdżówek):

  • 250 ml ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży (temp. pokojowa)
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 2 jajka (temp. pokojowa)
  • 100 g masła

Nadzienie:

  • 1 słoik prażonych jabłek (ok. 600 g), można również samodzielnie podprażyć pokrojone w kawałki jabłka z sokiem cytryny, cynamonem i cukrem

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Jajka ubić z resztą cukru na jasną, puszystą masę. Dodać wyrośnięty rozczyn, mąkę i wyrabiać ciasto ok. 10 minut (użyłam robota kuchennego z końcówką do zagniatania ciasta). Masło roztopić i przestudzić. Kiedy ciasto będzie elastyczne, stopniowo wlewać masło i dalej wyrabiać do czasu wchłonięcia całego tłuszczu. Może to potrwać kolejne kilka minut. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ponownie krótko zagnieść ciasto, aby usunąć pęcherzyki powietrza.

Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 1,5 cm. Szklanką o średnicy 9-10 cm wycinać kółka i przekładać na blachy z piekarnika wyłożone papierem do pieczenia. Na środku każdego krążka zrobić wgłębienie denkiem od szklanki o mniejszej średnicy. Wypełnić je prażonymi jabłkami (brzegi drożdżówek można posmarować roztrzepanym jajkiem). Piekarnik rozgrzać do temp. 180 C (góra-dół) i przygotować kruszonkę.

Kruszonka:

  • 120 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 90 g zimnego masła

Masło posiekać z mąką i cukrem pudrem, a następnie rozetrzeć między palcami do uzyskania konsystencji kruszonki. Posypać wierzch drożdżówek. Przełożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 18 minut.

Lukier:

  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka wody

Całość wymieszać, udekorować upieczone drożdżówki.

Smacznego!

Drożdżówki z prażonymi jabłkami i kruszonką
Drożdżówki z jabłkami i kruszonką
Drożdżówki z jabłkami
Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

Inspiracja Kwestia Smaku

Komentarzy: 14

  1. Magda
    8 stycznia 2021 / 12:35

    Wyglądają przepysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      10 stycznia 2021 / 12:21

      Dziękuję i polecam 🙂

  2. Aga
    8 stycznia 2021 / 14:26

    Wow 20 sztuk 😀

    • Marta
      Autor
      10 stycznia 2021 / 12:22

      Wydaje się sporo, ale to takie mini drożdżówki 😀

  3. Isia
    8 stycznia 2021 / 15:43

    Pyszności 🙂

    • Marta
      Autor
      10 stycznia 2021 / 12:22

      Super, że przypadły do gustu 🙂

  4. Majka
    8 stycznia 2021 / 16:26

    Oczywiście, że upieczemy 😍 Takie pyszności na zdjęciu i ślinka cieknie 😋

    • Marta
      Autor
      10 stycznia 2021 / 12:22

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 😀

  5. Ewelina
    8 stycznia 2021 / 16:36

    Muszę przestać oglądać twoją stronę bo mnie do kuchni niesie 🙂

    • Marta
      Autor
      10 stycznia 2021 / 12:22

      🙂 🙂 🙂

  6. Pola
    11 stycznia 2021 / 13:50

    Wyszły super dzięki!

    • Marta
      Autor
      11 stycznia 2021 / 16:52

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

  7. Magda
    10 lutego 2021 / 11:06

    Wspaniały przepis mięciutkie i pyszne nawet na drugi dzień 🙂

    • Marta
      Autor
      10 lutego 2021 / 12:31

      Super, że posmakowały 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
22 − 12 =