Dwukolorowe kruche ciasteczka

Kiedy przyjaciółka poczęstowała moje dzieci tymi ciasteczkami wiedziałam, że od razu będziemy musieli powtórzyć ich przygotowanie w domu, bo znikały w zastraszającym tempie : ) Przepyszne, kruche i maślane, idealne do herbaty, czy dziecięcej śniadaniówki. Proste do przygotowania, więc koniecznie wypróbujcie. Polecam!!!

Kruche ciasteczka przepis

Składniki ( 2 blachy ciasteczek):

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g drobnego cukru
  • 150 g zimnego masła
  • 2 żółtka (z jajek wielkości L)
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 i 1/2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, pokrojonym w kawałeczki masłem, żółtkami i śmietaną. Zagnieść jednolite ciasto, można użyć robota kuchennego. Podzielić na dwie równe części, do jednej z nich dodać kakao, do drugiej mąkę migdałową i cukier wanilinowy. Każdą z nich ponownie zagnieść do połączenia się składników. Ciasta owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 15- 30 minut. Następnie rozwałkować na kształt przypominający prostokąt, położyć jedno na drugim i zwinąć w roladę wzdłuż krótszego boku. Owinąć folią spożywczą i ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie roladę pokroić na małe ciastka, przełożyć je na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 15 minut do czasu, aż się ładnie zarumienią.

Smacznego!

Ciasteczka dwukolorowe
Kruche ciasteczka
Dwukolorowe ciasteczka

Komentarzy: 28

  1. Robin
    1 lutego 2021 / 15:00

    Ekstra ciasteczka 🙂

    • Marta
      Autor
      3 lutego 2021 / 11:34

      Cieszę się, że przypadły do gustu 🙂

      • Danuta
        14 grudnia 2021 / 8:16

        Dziś będę robić dla syna. Straszny łasuch z niego 😁

        • Marta
          Autor
          15 grudnia 2021 / 11:47

          Super, życzę smacznego 🙂

  2. Marysia
    1 lutego 2021 / 15:45

    Super, zapisane do upieczenia 🙂

    • Marta
      Autor
      3 lutego 2021 / 11:34

      Polecam! 🙂

  3. Majka
    1 lutego 2021 / 16:09

    Wszystkie składniki mamy, więc będziemy robić 😍 Pięknie się prezentują. Jestem przekonana, że moje dzieci też będą zachwycone 😉

    • Marta
      Autor
      3 lutego 2021 / 11:34

      Mam nadzieję, że posmakują, u nas były już dwie powtórki 😀

      • Majka
        3 lutego 2021 / 17:29

        Wciągające 😋

        • Marta
          Autor
          4 lutego 2021 / 11:22

          Dokładnie, a tak niepozornie wyglądają 😉

  4. Isia
    1 lutego 2021 / 17:58

    Uwielbiam moja mamusia tez mi takie piekła ❤️

    • Marta
      Autor
      3 lutego 2021 / 11:35

      Proste i pyszne prawda? 🙂

  5. Nina
    2 lutego 2021 / 14:26

    Pyszne i bardzo prosto się robi 🙂 zapomniało mi się troche pilnować czasu w lodówce i ciasto za mocno stwardniało, więc trudno się wałkowało ale lepiliśmy ciasteczka krówki efekt pierwszorzędny 🙂

    • Marta
      Autor
      3 lutego 2021 / 11:35

      Takie „krówkowe” też musiały wyglądać super 🙂

  6. Kaja
    2 lutego 2021 / 18:14

    Cudowne wyszły 🙂

    • Marta
      Autor
      3 lutego 2021 / 11:35

      Cieszę się bardzo, że posmakowały 🙂

  7. Ewelina
    10 lutego 2021 / 11:04

    Ciasteczka są pyszne początkowo wydawało mi się, że będzie ich ogrom, ale skończyły się za szybko, jak ktoś chce chować do puszki to dwie porcje będą optymalne.

    • Marta
      Autor
      10 lutego 2021 / 13:52

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

  8. Jaga
    17 lutego 2021 / 12:43

    Przepyszne bardzo polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2021 / 0:11

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  9. Nadia
    8 marca 2021 / 19:18

    Przepyszne ciacha 🙂

    • Marta
      Autor
      9 marca 2021 / 12:08

      Super, że posmakowały 🙂

  10. Maria
    25 marca 2021 / 11:24

    Super. Czy mozna dac zmielony slonecznik zamiast maki migdalowej ?

    • Marta
      Autor
      25 marca 2021 / 12:08

      Nie wpadłabym na to, ale brzmi super dla fanów słonecznika 😀

  11. Gin
    25 czerwca 2021 / 12:42

    Ciasteczka wyszły pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      26 czerwca 2021 / 10:46

      Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

  12. Justyna
    21 grudnia 2021 / 20:00

    Czy można pominąć mąkę migdalowa lub zastąpić ja pszenną?

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2021 / 0:05

      Można zastąpić pszenną lub dodać np. zmielone orzechy włoskie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
18 + 4 =