Kiedy przyjaciółka poczęstowała moje dzieci tymi ciasteczkami wiedziałam, że od razu będziemy musieli powtórzyć ich przygotowanie w domu, bo znikały w zastraszającym tempie : ) Przepyszne, kruche i maślane, idealne do herbaty, czy dziecięcej śniadaniówki. Proste do przygotowania, więc koniecznie wypróbujcie. Polecam!!!
Składniki ( 2 blachy ciasteczek):
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g drobnego cukru
- 150 g zimnego masła
- 2 żółtka (z jajek wielkości L)
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 1 i 1/2 łyżki kakao
- 2 łyżki mąki migdałowej
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, pokrojonym w kawałeczki masłem, żółtkami i śmietaną. Zagnieść jednolite ciasto, można użyć robota kuchennego. Podzielić na dwie równe części, do jednej z nich dodać kakao, do drugiej mąkę migdałową i cukier wanilinowy. Każdą z nich ponownie zagnieść do połączenia się składników. Ciasta owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 15- 30 minut. Następnie rozwałkować na kształt przypominający prostokąt, położyć jedno na drugim i zwinąć w roladę wzdłuż krótszego boku. Owinąć folią spożywczą i ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie roladę pokroić na małe ciastka, przełożyć je na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 15 minut do czasu, aż się ładnie zarumienią.
Smacznego!
Ekstra ciasteczka 🙂
Autor
Cieszę się, że przypadły do gustu 🙂
Dziś będę robić dla syna. Straszny łasuch z niego 😁
Autor
Super, życzę smacznego 🙂
Super, zapisane do upieczenia 🙂
Autor
Polecam! 🙂
Wszystkie składniki mamy, więc będziemy robić 😍 Pięknie się prezentują. Jestem przekonana, że moje dzieci też będą zachwycone 😉
Autor
Mam nadzieję, że posmakują, u nas były już dwie powtórki 😀
Wciągające 😋
Autor
Dokładnie, a tak niepozornie wyglądają 😉
Uwielbiam moja mamusia tez mi takie piekła ❤️
Autor
Proste i pyszne prawda? 🙂
Pyszne i bardzo prosto się robi 🙂 zapomniało mi się troche pilnować czasu w lodówce i ciasto za mocno stwardniało, więc trudno się wałkowało ale lepiliśmy ciasteczka krówki efekt pierwszorzędny 🙂
Autor
Takie „krówkowe” też musiały wyglądać super 🙂
Cudowne wyszły 🙂
Autor
Cieszę się bardzo, że posmakowały 🙂
Ciasteczka są pyszne początkowo wydawało mi się, że będzie ich ogrom, ale skończyły się za szybko, jak ktoś chce chować do puszki to dwie porcje będą optymalne.
Autor
Cieszę się, że posmakowały 🙂
Przepyszne bardzo polecam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂
Przepyszne ciacha 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Super. Czy mozna dac zmielony slonecznik zamiast maki migdalowej ?
Autor
Nie wpadłabym na to, ale brzmi super dla fanów słonecznika 😀
Ciasteczka wyszły pysznie 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂
Czy można pominąć mąkę migdalowa lub zastąpić ja pszenną?
Autor
Można zastąpić pszenną lub dodać np. zmielone orzechy włoskie 🙂