Dyniowe gofry bez glutenu

Dyniowe gofry bez glutenu to szybki, jesienny przysmak o pięknym kolorze i intensywnym aromacie cynamonu. Połączenie kilku mąk bezglutenowych oraz puree z dyni sprawia, że gofry wychodzą z zewnątrz idealnie chrupiące, a w środku miękkie i delikatne. To świetny pomysł na śniadanie lub podwieczorek – z ulubionymi dodatkami smakują jeszcze lepiej. Proste, aromatyczne i zawsze udane. Polecam!!!

Składniki (8-10 sztuk):

  • 200 g puree z dyni
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki masła
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 100 g mąki kasztanowej
  • 100 g maki ryżowej
  • 50 g mąki z tapioki
  • 25 g mąki gryczanej
  • 25 g mąki z amarantusa
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu)
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • szczypta soli

Masło roztopić, przestudzić. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Pozostałe składniki zmiksować. Dodać ubite białka i delikatnie wmieszać do masy. Smażyć gofry w rozgrzanej gofrownicy zgodnie z instrukcją, u mnie ok. 5-6 minut, aby gofry były chrupiące.

Smacznego!

Pozostałe przepisy bez glutenu.

Więcej przepisów znajdziecie na moim kanale YouTube , Facebooku i Instagramie.

1 komentarz

  1. Aga
    24 listopada 2025 / 1:30

    Super gofry 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
23 − 17 =