Dyniowe gofry bez glutenu to szybki, jesienny przysmak o pięknym kolorze i intensywnym aromacie cynamonu. Połączenie kilku mąk bezglutenowych oraz puree z dyni sprawia, że gofry wychodzą z zewnątrz idealnie chrupiące, a w środku miękkie i delikatne. To świetny pomysł na śniadanie lub podwieczorek – z ulubionymi dodatkami smakują jeszcze lepiej. Proste, aromatyczne i zawsze udane. Polecam!!!
Składniki (8-10 sztuk):
- 200 g puree z dyni
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki masła
- 2 jajka (wielkość L)
- 100 g mąki kasztanowej
- 100 g maki ryżowej
- 50 g mąki z tapioki
- 25 g mąki gryczanej
- 25 g mąki z amarantusa
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu)
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Masło roztopić, przestudzić. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Pozostałe składniki zmiksować. Dodać ubite białka i delikatnie wmieszać do masy. Smażyć gofry w rozgrzanej gofrownicy zgodnie z instrukcją, u mnie ok. 5-6 minut, aby gofry były chrupiące.
Smacznego!
Pozostałe przepisy bez glutenu.
Więcej przepisów znajdziecie na moim kanale YouTube , Facebooku i Instagramie.
Super gofry 🙂