Szybki chleb z chrupiącą skórką bez glutenu

Szybki chleb bez mąki i cukru z chrupiącą skórką. Chleb jest bardzo prosty do przygotowania, smaczny i w przeciwieństwie do wielu wypieków bezglutenowych fajnie utrzymuje świeżość i kolejnego dnia nie traci na smaku. Polecam!!

Chleb bez glutenu z chrupiącą skórką

Prosty chleb bez glutenu

Składniki (mała keksówka 9×14 cm):

  • 30 g mąki kokosowej
  • 35 g łuski babki jajowatej
  • 40 g nasion Chia
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu)
  • 1/4 łyżeczki soli kłodawskiej
  • 4 jajka (wielkość L)
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego lub winnego
  • 150 ml ciepłej wody
  • ziarna słonecznika do posypania

Wszystkie składniki (poza słonecznikiem) dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Masa powinna napęcznieć i być łatwa do formowania. Po tym czasie uformować mały bochenek i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch chleba posmarować pędzelkiem z wodą i posypać ziarnami słonecznika. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180° C (termoobieg) przez ok. 60 minut. Wyjąć z formy i studzić na kratce.

Smacznego!

Szybki chleb bez glutenu
Przepis na chleb bez glutenu
Prosty chleb bez glutenu

Przepis – źródło. Pozostałe przepisy bez glutenu.

Więcej przepisów znajdziecie na moim kanale YouTube , Facebooku i Instagramie.

1 komentarz

  1. Aga
    7 maja 2025 / 15:18

    Wygląda bardzo apetycznie 😊

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 − 7 =