Szybki chleb bez mąki i cukru z chrupiącą skórką. Chleb jest bardzo prosty do przygotowania, smaczny i w przeciwieństwie do wielu wypieków bezglutenowych fajnie utrzymuje świeżość i kolejnego dnia nie traci na smaku. Polecam!!

Prosty chleb bez glutenu
Składniki (mała keksówka 9×14 cm):
- 30 g mąki kokosowej
- 35 g łuski babki jajowatej
- 40 g nasion Chia
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu)
- 1/4 łyżeczki soli kłodawskiej
- 4 jajka (wielkość L)
- 2 łyżeczki octu jabłkowego lub winnego
- 150 ml ciepłej wody
- ziarna słonecznika do posypania
Wszystkie składniki (poza słonecznikiem) dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Masa powinna napęcznieć i być łatwa do formowania. Po tym czasie uformować mały bochenek i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch chleba posmarować pędzelkiem z wodą i posypać ziarnami słonecznika. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180° C (termoobieg) przez ok. 60 minut. Wyjąć z formy i studzić na kratce.
Smacznego!



Przepis – źródło. Pozostałe przepisy bez glutenu.
Więcej przepisów znajdziecie na moim kanale YouTube , Facebooku i Instagramie.
Wygląda bardzo apetycznie 😊