Polędwiczka wieprzowa z ananasem to błyskawiczny pomysł na szybki i pyszny obiad. Super smakuje również odgrzana kolejnego dnia, więc śmiało możecie przygotować z podwójnej porcji. Jeśli użyjecie sosu sojowego bezglutenowego, danie będzie również idealne dla osób z celiakią. Polecam!!!

Składniki:
- 400 g polędwiczki wieprzowej
- 1/2 puszki ananasa (bez cukru)
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru (ok. 3 cm)
- 1/2 papryczki chili
- 2 łyżki oleju
Polędwiczkę umyć, pokroić na jak najcieńsze paski, doprawić solą i pieprzem. Ananasa odsączyć z zalewy (zostawić ją do przygotowania sosu) i pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w piórka, a paprykę w paski. Czosnek przecisnąć przez praskę, imbir zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Papryczkę chili przekroić wzdłuż, usunąć pestki, a następnie drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju podsmażyć przygotowaną cebulę, paprykę, czosnek, imbir i chili. Po 3 minutach dodać kawałki ananasa, wspólnie przesmażyć i przełożyć całość na talerz. Na patelnię dodać pozostałą łyżkę oleju i na dużym ogniu podsmażyć plasterki polędwiczki przez około 3 minuty, ciągle mieszając, aby się równomiernie obsmażyła. Dodać przygotowane warzywa i zalać sosem.
Sos:
- 1/3 szklanki syropu ananasowego z puszki
- 5 łyżek sosu sojowego bez glutenu
- 3 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej
Syrop wymieszać z sosem sojowym i octem. Wlać na patelnię, wymieszać z podsmażonym mięsem i warzywami. Skrobię ziemniaczaną wymieszać z niewielką ilością wody i przelać na patelnię, stale mieszając, aż sos zgęstnieje.
Do podania:
- ryż
- szczypiorek
- sezam
Wieprzowinę po chińsku z ananasem podawać z ryżem, szczypiorkiem i sezamem.
Smacznego!

Przepis – źródło. Pozostałe przepisy na obiad.
Więcej przepisów znajdziecie na moim kanale YouTube , Facebooku i Instagramie.
Bardzo smaczny, jestem sosowa więc zrobiłam więcej sosiku pyszka 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂