Rewelacyjny sernik Daim bez glutenu podbije serca nie tylko fanom tych szwedzkich czekoladek. Odpowiednio kremowa, ale nie ultra delikatna masa serowa, super komponuje się z czekoladowo-karmelowym dodatkiem batoników Daim. Sernik jest prosty do przygotowania, nie opada i zawsze się udaje. Czekoladowy spód w bezglutenowej odsłonie, wychodzi pyszny i kruchy, super sprawdzi się również do innych serników. Sernik będzie hitem zarówno dla młodszych jak i starszych smakoszy. Polecam!!!

Spód (tortownica 23 cm):
- 55 g roztopionego masła
- 50 g mąki ryżowej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 20 g mąki kukurydzianej
- 15 g kakao (bez glutenu)
- 45 g cukru
- szczypta soli
Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać łyżką lub zagnieść palcami. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Mocno i równomiernie ugnieść całą powierzchnię spodu, ponownie łyżką lub palcami, dzięki temu będzie chrupiący. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół) przez ok. 13 minut. Wyjąć, odstawić do wystygnięcia i stwardnienia. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 175 C (góra-dół).
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego (zmielonego)
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g)
- 40 g budyniu bez glutenu i cukru lub skrobii ziemniaczanej
- 5 jajek (wielkość L)
- 84 g batoników Daim (3 sztuki)
- szczypta soli
JAK ZROBIĆ SERNIK DAIM
Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Twaróg, mleko skondensowane i szczyptę soli wymieszać na niewielkich obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Dodać budyń lub skrobię, wymieszać. Następnie kolejno dodawać po jednym jajku, ciągle miksując i nie zwiększając obrotów. Dodać połamane na mniejsze kawałki czekoladki Daim, delikatnie wymieszać. Masę przelać na ostudzony spód. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (góra-dół) przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 C (góra-dół) i piec kolejne 90 minut. Po tym czasie studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić przez co najmniej kilka godzin w lodówce.
Polewa:
- 45 g śmietanki kremówki 30%
- 100 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej bez glutenu, u mnie pół na pół)
- 56 g batoników Daim (2 sztuki)
Kremówkę mocno podgrzać, dodać posiekaną czekoladę, ostawić na kilka minut, a następnie dokładnie wymieszać. Udekorować schłodzony sernik. Posypać pokrojonymi na mniejsze kawałki batonikami.
Smacznego!



Pozostałe przepisy bez glutenu.
Więcej przepisów znajdziecie na moim kanale YouTube , Facebooku i Instagramie.
Cudo ❤️
Autor
Bardzo się cieszę, że przypadł do gustu 🙂
Sernik przepyszny pierwszy mój spód w wersji bez glutenu i jest nie do odróżnienia, chrupiący nawet na drugi dzień 😊
Autor
Bardzo mi miło, że smakował 🙂