Sernik Daim przepis bez glutenu

Rewelacyjny sernik Daim bez glutenu podbije serca nie tylko fanom tych szwedzkich czekoladek. Odpowiednio kremowa, ale nie ultra delikatna masa serowa, super komponuje się z czekoladowo-karmelowym dodatkiem batoników Daim. Sernik jest prosty do przygotowania, nie opada i zawsze się udaje. Czekoladowy spód w bezglutenowej odsłonie, wychodzi pyszny i kruchy, super sprawdzi się również do innych serników. Sernik będzie hitem zarówno dla młodszych jak i starszych smakoszy. Polecam!!!

Sernik Daim

Spód (tortownica 23 cm):

  • 55 g roztopionego masła
  • 50 g mąki ryżowej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g mąki kukurydzianej
  • 15 g kakao (bez glutenu)
  • 45 g cukru
  • szczypta soli

Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać łyżką lub zagnieść palcami. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Mocno i równomiernie ugnieść całą powierzchnię spodu, ponownie łyżką lub palcami, dzięki temu będzie chrupiący. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół) przez ok. 13 minut. Wyjąć, odstawić do wystygnięcia i stwardnienia. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 175 C (góra-dół).

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego (zmielonego)
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g)
  • 40 g budyniu bez glutenu i cukru lub skrobii ziemniaczanej
  • 5 jajek (wielkość L)
  • 84 g batoników Daim (3 sztuki)
  • szczypta soli

JAK ZROBIĆ SERNIK DAIM

Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Twaróg, mleko skondensowane i szczyptę soli wymieszać na niewielkich obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Dodać budyń lub skrobię, wymieszać. Następnie kolejno dodawać po jednym jajku, ciągle miksując i nie zwiększając obrotów. Dodać połamane na mniejsze kawałki czekoladki Daim, delikatnie wymieszać. Masę przelać na ostudzony spód. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (góra-dół) przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 C (góra-dół) i piec kolejne 90 minut. Po tym czasie studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić przez co najmniej kilka godzin w lodówce.

Polewa:

  • 45 g śmietanki kremówki 30%
  • 100 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej bez glutenu, u mnie pół na pół)
  • 56 g batoników Daim (2 sztuki)

Kremówkę mocno podgrzać, dodać posiekaną czekoladę, ostawić na kilka minut, a następnie dokładnie wymieszać. Udekorować schłodzony sernik. Posypać pokrojonymi na mniejsze kawałki batonikami.

Smacznego!

Sernik Daim przepis
Sernik Daim bez glutenu
Sernik bez glutenu

Pozostałe przepisy bez glutenu.

Więcej przepisów znajdziecie na moim kanale YouTube , Facebooku i Instagramie.

Komentarzy: 4

  1. Aga
    28 maja 2025 / 18:10

    Cudo ❤️

    • Marta
      Autor
      1 czerwca 2025 / 20:20

      Bardzo się cieszę, że przypadł do gustu 🙂

  2. Milena
    4 czerwca 2025 / 12:27

    Sernik przepyszny pierwszy mój spód w wersji bez glutenu i jest nie do odróżnienia, chrupiący nawet na drugi dzień 😊

    • Marta
      Autor
      5 czerwca 2025 / 1:15

      Bardzo mi miło, że smakował 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
28 − 11 =