Ponieważ moje ukochane truskawki się skończyły postanowiłam wykorzystać sezon na brzoskwinie ; ) Zaczęłam od przygotowania dżemu, który z dodatkiem miodu i cytryny jest naprawdę pyszny!!! Inspiracją był przepis z książki „Szkoła gotowania”, jedynie proporcje zostały trochę zmodyfikowane.
- 1 i 1/2 kg brzoskwiń
- 100 g cukru (oryginalnie 200 g)
- 50 g miodu (oryginalnie 100 g)
- 200 ml wody
- sok oraz miąższ z jednej cytryny
Brzoskwinie obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Zasypujemy cukrem i przestawiamy na kilka godzin do lodówki. Na patelni podgrzewamy miód z wodą, mieszamy. Gdy całość się zagotuje zbieramy powstałą pianę i dodajemy schłodzone brzoskwinie. Gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy sok oraz miąższ z cytryny (bez pestek). Gdy syrop ponownie się zagotuje, łyżka cedzakową wyciągamy owoce i gotujemy sam syrop, do czasu aż zgęstnieje. Po tym czasie do syropu przekładamy ponownie brzoskwinie i mieszamy, aż dżem osiągnie pożądaną konsystencję. Zdejmujemy z ognia, studzimy do temp. 35 C i nakładamy do wyparzonych słoiczków. Zamykamy je, stawiamy na zakrętkach (do góry dnem) i przykrywamy kuchennym ręcznikiem do ostygnięcia.
Smacznego : )
zaraz zaraz, a gdzie i kiedy dodajemy cytrynę?? bo chyba nie widzę tego…?
Autor
Racja! przepis już poprawiony, dziękuję za informację:)
Dziękuję 🙂 dziś robię więc w samą porę:)
Pochwalę się jak poszło:)
Autor
Mam nadzieję, że zaprawy się udały : )
Dżem jak na chwilkę po zrobieniu BARDZO DOBRY!! Tylko mogłam pokroić brzoskwinie na mniejsze kawałki bo się nie rozgotowały, ale przepis na 5 z + !!!
Zrobiłam 🙂 tylko, że zapomniałam o cytrynie…dobrze, że dzieci lubią słodkie 😉
Super smak zaraz po zrobieniu, zobaczymy czy stężeje jak dżem.
Autor
Trzymam kciuki 🙂
witam wlasnie jestem w trakcie robienia dzemu mam pytanie ile tak na oko maja sie gotowac te brzoskwinie i pozniej ten syrop
Autor
Żałuję, że nie zapisałam podczas robienia, bo trochę czasu już minęło.. ale początkowo brzoskwinie tylko do czasu aż się zagotują z syropem, a później aż syrop zgęstnieje to pewnie ok. 45 minut 🙂 Dalej z brzoskwiniami aż konsystencja będzie nam odpowiadać 🙂 Jeśli ktoś dokładniej pamięta, to proszę o wsparcie 😀 Smacznego!
Dżem wkładasz do słoików dopiero jak się schłodzi? Czy to nie sprawi że słoiki się nie zahermetyzują? Jak długo można przechowywać taki dżem? Pozdrawiam, Łukasz
Autor
Tak, schładzam go do temp. 35 C i dopiero przekładam do słoiczków, nigdy nie miałam z nim problemów 🙂 Przechowywałam dżem przez kilka miesięcy (co najmniej pół roku) i wszystko było ok 🙂
Mój ukochany dżemik 🙂 w tym roku robię z podwójnej porcji, bo ostatnio nie dotrwał nawet do zimy… 😀
Autor
Bardzo mi miło, że smakował 🙂
Super przepis
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Ja robię bez żadnych dodatków, cukru w ogóle nie używam a miód i tak traci cenne właściwości pod wpływem wysokiej temperatury. Brzoskwinie zawierają swój własny naturalny cukier i to wystarcza aby świetnie się zagęszczały. Taki dżem jest pyszny i zarazem zdrowy.
pozdrawiam
Autor
Super, my akurat ze względów smakowych chętnie dodajemy miód i cukier 🙂
Kochani czy naprawde wyszedł wam dzem bo mnie coś rzadkiego wyszło ala zupa krem
Autor
Rzadka konsystencja świadczy o zbyt krótkim czasie gotowania, trzeba cierpliwie poczekać aż woda odparuje 😉
A dlaczego trzeba go ostudzić?? Nie można od razu nakładać i zamykać?
Autor
Wynika to tylko z inspiracji książkowym przepisem, w którym studzenie było zalecane 😉