Składniki (na ok 10-15 eklerków):
- 250 ml wody
- 60 g masła
- szczypta soli
- łyżeczka soku z cytryny
- 200 g mąki pszennej
- 4 jajka
Wodę zagotować z masłem, szczyptą soli i sokiem z cytryny. Następnie dodać całą przesianą mąkę pszenną i mieszać drewnianą łyżką. Gdy ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka (i będzie dokładnie wymieszane) zdjąć z ognia i przełożyć do miski. Gdy ciasto ostygnie, ale będzie jeszcze mocno ciepłe dodawać po jednym jajku cały czas ugniatając (użyłam miksera) aż do uzyskania elastycznego i lśniącego ciasta.
Nałożyć do szprycy o końcówce w kształcie większej gwiazdy i wyciskać eklerki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego na 220 C piekarnika na środkową półkę. Na najniższej półce umieścić płaskie naczynie żaroodporne ze szklanką wody, co dzięki parującej wodzie spowoduje, że ciasto ładnie wyrośnie.
Piec ok 40 minut, przy czym przez pierwsze 10 min nie otwierać piekarnika, aby ciasto nie opadło.
Ciepłe eklerki rozciąć na pół, a gdy ostygną całkowicie przełożyć nadzieniem i polać polewą.
Składniki na nadzienie:
- 350 ml kremówki
- ok 50 g cukru pudru
- fix do śmietany
Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, fix i całość wymieszać.
Składniki na polewę:
- 50 g mlecznej czekolady
- 50 ml kremówki
Kremówkę doprowadzić na małym ogniu do wrzenia. Następnie dodać czekoladę połamaną w kawałki i mieszać do rozpuszczenia.
Pracowity dzień dzisiaj! Własnie zjadłam eklera, ale kupnego;)
Boski przepis! Muszę koniecznie wypróbować!!!
Autor
I jak wrażenia po dokonaniu wypieków? mam nadzieje, że smakowały! : ) Pozdrawiam : )
Zawsze chcialam zrobic takie eklerki i w koncu sie skusze
Autor
Gorąco polecam, są pyszne!
właśnie zrobiłam pierwsza partię, bardzo ładnie wyrastają, w moim gazowym piekarniku powinnam trzymać je dłużej niż 40 minut (w środku trochę wilgotne), kremu jeszcze nie testowałam, ale z fixem to powinno wyjść
sprawdzone, więc polecam
Autor
Dziękuje za wskazówki, ja posiadam piekarnik elektryczny, więc temp. trzeba niestety dopasować do swojego sprzętu ; ) Mam nadzieję, że potrzymasz je w piekarniku trochę dłużej i wyjdą równie smaczne 🙂
Kilka dni temu znalazłam Twojego bloga i dziękuję za to! 😀 Stałaś się moją inspiracją. Do tej pory zdążyłam zrobić sernik z brzoskwiniami- pychotka, 2 razy sernik z karmelem (mój mąż nie może nadziwić się jak smacznie smakuje) i dziś wykonałam eklerki- tylko zrobiłam masę budyniową. Wszystko jest tak pyszne, że nie mogę się powstrzymać by wciąż coś nowego przyrządzać. Dziękuję za te wspaniałe przepisy. Ola
Autor
Bardzo dziękuję za tak miłe słowa ; ) Cieszę się, że wypieki smakowały, sama też uwielbiam serniki polecam jeszcze ten z ciasteczkami oreo:)
No pyszności po prostu i jak tu się odchudzać…
Autor
Z odchudzaniem też zawsze mam problemy… 😀
Wyglądają nieziemsko i na pewno tak smakują 🙂
Super przepis zrobilam je z moja siostra pycha do kremu dodalysmy biala czekolade rozpuszczona.. mega pycha
Autor
O z czekoladą nie jadłam 😀
Eklerki wyśmienite, super przepis!!!!, przyłączam się do opinii siostry i polecam bitą śmietanę z białą czekoladą 🙂
Autor
Dziewczyny narobiłyście mi ochoty i będę musiała przygotować je ponownie z tą białą czekoladą 😀
Masz bardzo fajne przepisy i napewno z wielu skorzystam..Tez jestem fanka kuchni Nigelli Lawson robilas Chocolate pear pudding? mam jeszcze pytanko masz jakis dobry przepis na 3bita? pozdrawiam
Autor
Bardzo dziękuję 😀 niestety chocolate pear pudding nie robiłam, ale za to przepis na 3 bita mam tutaj http://www.marta-gotuje.pl/3-bit-ciasto-bez-pieczenia/ 😀 Pozdrawiam
WLASNIE DZISIAJ ZROBILAM EKLERKI I WYSZLY PRZEPYSZNE,DELEKTUJE SIE Z RODZINA I NA PEWNO BEDE JE SERWOWAC CZESCIEJ-POZDRAWIAM
Autor
Super, bardzo się cieszę i smacznego! 🙂
mm, wyglądają przepysznie! to moje ulubione ciastka, na pewno więc wypróbuję przepis. pozdrawiam.
Autor
Polecam i również pozdrawiam 🙂
dzis mam zamiar robić eklerki bo moja rodzinka uwielbia zobaczymy co mi z tego wyjdzie mam nadzieje ze bedzie ok
Autor
Mam nadzieję, że będą smakować 🙂 daj znać jak wyszły 🙂
Jestem w trakcie… Niestety nie mam wagi ale szukałam i znalazłam, że 10g mąki to jedną łyżka… No to dałam 20 😉 ciasto zrobiło mi się mega suche… Takie ma być? Bo poczułam przerażenie…?
dodam jeszcze, że teraz ma mniej więcej postać jakie ma kruche ciasto po zagnieceniu …
Heh… Zrobiłam! … Jestem dopiero początkujący kucharz i myślałam, że urosnąć wielkie jak Karpatka, dlatego nałożyłam mało ciasta…ale później zauważyłam swój błąd i wyszły Świetne! Już nie moge się doczekać, kiedy mój chłopak je spróbuje. 😉
Autor
Przepraszam,ze nie zdążyłam odp, ale super,ze się udały i sama swietnie sobie poradzilas:) Smacznego:)
Z okazji świąt postanowiłam skorzystac z tego przepisu 😛
Wyszły super, a smak miały jak prawdziwy ekler 🙂
Nie leżały u mnie nawet 10 minut haha, oczywiscie kazdemu smakowalo, jeszcze sie pytali czy jeszcze cos zostało ;P
Na pewno jeszcze nie raz zajrze na twoj blog zeby cos upichcic 🙂 tym razem bede sie brała za tort Szwarcwaldzki mam nadzieje ze sie uda 😀 Pozdrawiam i Wesołych Świąt !!
Autor
Bardzo się cieszę! pozdrawiam i wesołych Świąt 🙂