Gofry

Pomimo, że nie zawsze przepadam za praktycznymi prezentami, które „przydają mi się w kuchni”, bardzo ucieszyłam się kiedy mężuś podarował mi gofrownicę. Jej ogromną zaletą jest duża moc – 1300 W. Jako pierwszy przepis na gofry, postanowiłam wykorzystać przepis Michela Roux i sprawdził się świetnie! Gofry wyszły bardzo chrupiące, co jest dla nas niezwykle ważne, bo wcześniej nie raz zdarzyło nam się jeść miękkie gofry, przypominające naleśniki ; )


Przepis na gofry

Składniki na 9 gofrów:

  • 160 g mąki pszennej
  • 15 g cukru
  • szczypta soli
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 jajka (oddzielnie białko i żółtko)
  • 270 ml mleka
  • kilka kropel esencji waniliowej lub pomarańczowej

Mąkę, cukier, sól, roztopiony i przestudzony tłuszcz, żółtka i 90 ml mleka wymieszać i roztrzepać lekko na gładką masę. Następnie dodawać stopniowo resztę mleka i dodać wybraną esencję, cały czas mieszając. Odstawić na kilka minut i w tym czasie rozgrzać gofrownicę oraz ubić białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodać ją do ciasta i delikatnie wymieszać trzepaczką.

Gofry piec ok. 4-6 minut, ja wolę bardziej przypieczone, ponieważ są bardziej chrupiące. Podawać z ulubionymi dodatkami: cukrem pudrem, bitą śmietaną, owocami itd.

Smacznego : )


Gofry

Komentarzy: 30

  1. Ćwirek
    5 kwietnia 2012 / 15:16

    Zaśliniłem monitor!!!!!!

    • Marta
      Autor
      5 kwietnia 2012 / 15:18

      🙂

  2. Marta
    Autor
    5 kwietnia 2012 / 15:16

    Mi również kojarzą się z latem i wakacjami nad morzem:)

  3. rori.blogspot.com
    7 kwietnia 2012 / 18:02

    Gofry uwielbiam, ale niestety wychodza mi w domu takie klapniete;/ sprobuje twojego przepisu. a powiedz jaka masz gofrownice,jakas profesjonalna?

    • Marta
      Autor
      7 kwietnia 2012 / 19:07

      Nie wiem, czy można ją nazwać profesjonalną, ale ma dużą moc 1300 W, co jest połową sukcesu:) Firma mało znana dezal i wygląd nie zachęca, ale póki co jestem bardzo zadowolona:)

  4. zdolna_bestia33
    7 kwietnia 2012 / 21:11

    Hej, a czy po upieczeniu zostawiasz gofry an chwile do ostygneicia i wtedy lekko twardnieja, cyz od razu smarujesz np. smietana?

    • Marta
      Autor
      7 kwietnia 2012 / 21:24

      Te, które jemy z cukrem pudrem lub np. z dżemem wolę od razu na ciepło 🙂 Ale gofry z bitą śmietaną, czekam aż ostygną, żeby śmietana mi się nie roztopiła 🙂

  5. 23 października 2012 / 19:02

    Właśnie zrobiłam gofry wg powyższego przepisu dla mojego małego Gofrowego Pożeracza.
    Był zachwycony.
    Ja też.
    Nie wiem kto bardziej…

    • Marta
      Autor
      23 października 2012 / 19:24

      Super, bardzo się cieszę, że smakowały 🙂

  6. 28 października 2012 / 12:02

    podstawą dobrych gofrów to dobra gofrownica 1300 W

    • Marta
      Autor
      28 października 2012 / 12:15

      Zgadza się! 🙂

  7. Stach
    28 listopada 2012 / 19:37

    Rzadko wpisuje komentarze, ale ten przepis jest super.
    Robiłem już wile razy z innych przepisów, ale żaden nie był tak dobry.
    Ilości mleka mąki i jajek podobne – to chyba masło jest tu sekretem.
    Dzięki za pyszne gofry.

    • Marta
      Autor
      28 listopada 2012 / 19:50

      Bardzo się cieszę, że smakowały! 🙂

  8. Marzena
    19 grudnia 2012 / 19:00

    dezal to podobno taka półprofesjonalna gofrownica, najlepsza z dostępnych w sklepach agd. Też ją mam 🙂

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2012 / 19:05

      Mi bardzo dobrze służy i oby tak dalej 🙂

  9. Angelika
    30 grudnia 2012 / 22:27

    Uwieeeeeelbiam gofry !
    Zawsze kojarzą mi się ze spotkaniami z miłymi ludźmi *-* !

    • Marta
      Autor
      30 grudnia 2012 / 22:34

      Też uwielbiam, bo mi kojarzą się z wakacjami 😀

  10. Iza
    2 lutego 2013 / 18:49

    Długo szukałam dobrego przepisu.ten jest doskonały. Dzięki :)gofry smakują jak na wakacjach. Wreszcie będę mogła zaprosić rodzinę na pyszny deser.

    • Marta
      Autor
      2 lutego 2013 / 19:10

      Super, bardzo się cieszę 🙂

  11. 13 maja 2013 / 19:16

    Najlepsze gofry jakie w życiu jadłem

    • Marta
      Autor
      13 maja 2013 / 20:17

      Bardzo się cieszę 🙂

  12. JoLa
    16 lipca 2013 / 10:09

    będe je za chwile robić

    • Marta
      Autor
      16 lipca 2013 / 10:46

      Daj prosze znać jak smakowały 🙂

  13. JoLa
    16 lipca 2013 / 10:15

    świetne były 😉

    • Marta
      Autor
      16 lipca 2013 / 10:46

      Bardzo się cieszę

  14. 23 sierpnia 2015 / 15:36

    Widzę tutaj kolejny bardzo fajny pomysł na wykonanie gofrów. Sama robię je na różne sposoby w zależności od chęci smakowych. Od siebie mogę dodać też taki prosty sposób jaki zawsze się udaje choć wiadomo że wszystko to kwestia gustu. Ja lubię dużo dodatków w postaci owoców lub syropu klonowego.

    • Marta
      Autor
      24 sierpnia 2015 / 23:11

      Za syropem klonowym akurat nie przepadam, ale owoce bardzo lubię 🙂 Pozdrawiam 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
21 − 16 =