Grillowana cukinia z klopsikami w sosie seczuańskim

Pikantny sos seczuański idealnie pasuje do delikatnego smaku grillowanej cukinii  i klopsików ; ) Dzięki swojej intensywności nadaje im bardzo wyrazistego charakteru. W sosie  Uncle Ben’s znajdziemy kruche warzywa, pędy bambusa i nutę sezamu i na pewno podbije on serca wszystkich miłośników kuchni chińskiej. Niezbędny jest tu dodatek długoziarnistego ryżu (przygotowanego w zaledwie 10 minut!), który równoważy ostry smak całego dania. Piekielnie polecam : D


Składniki :

  • Sos Seczuański – Uncle Ben’s
  • 250 g ryżu długoziarnistego Uncle Ben’s
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • 3 cukinie

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać do mięsa mielonego razem z jajkiem, musztardą i przyprawami. Wymieszać i formować klopsiki. Podsmażyć na rozgrzanej patelni. W czasie, gdy pulpeciki się podsmażają cukinie obrać i przekroić wzdłuż. Wyciąć ich środek z pestkami i grillować na grillu elektrycznym lub patelni grillowej. Gotowe klopsiki przełożyć do przygotowanych cukinii. Na patelnię wylać sos seczuański, gotować go 5 minut, a następnie polać cukinie. Ryż długoziarnisty gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

 

Smacznego : )

 


Komentarzy: 17

  1. 9 października 2012 / 11:05

    fajnie to danie wygląda.. połęczenie cukinii z orientalnym sosem! super 😉

  2. Marta
    Autor
    9 października 2012 / 11:13

    Jest pyszne 🙂

  3. 9 października 2012 / 13:16

    Pycha, wygląda bardzo apetycznie:)

  4. Marta
    Autor
    9 października 2012 / 14:26

    Bardzo wyraziste w smaku, polecam 😀

  5. 9 października 2012 / 14:57

    u nie dziś klops, ale bez cukinii. twoja propozycja jest super smakowita. 🙂

  6. Marta
    Autor
    9 października 2012 / 15:00

    Dziękuję ! 🙂 Mam nadzieję, że na Twojej diecie takie danie dozwolone? 😀

  7. pigwa
    9 października 2012 / 15:16

    Świetne danie, nie spotkałam się jeszcze z takim połączeniem:) Super!

    • Marta
      Autor
      9 października 2012 / 15:21

      Polecam! 🙂

  8. 9 października 2012 / 20:29

    to fajny, taki inny obiad:) klopsy nie muszą być zwyczajne:)

  9. Marta
    Autor
    9 października 2012 / 20:44

    Dokładnie tak! jest to zawsze jakaś alternatywa 😀

  10. 9 października 2012 / 22:12

    Bardzo pyszne smaki i pięknie podane ! 🙂 Pozdrawiam 🙂

  11. Marta
    Autor
    9 października 2012 / 22:40

    Dziękuję i również pozdrawiam 🙂

  12. 10 października 2012 / 13:22

    nooo, jestem pod wrażeniem, musi być pyszne!!!
    w sam raz dla Mojego;)

  13. Marta
    Autor
    10 października 2012 / 22:53

    Smacznego! 😀

  14. 12 października 2012 / 9:47

    Cukinia, kabaczki i bakłażany – uwielbiam. Chyba najbardziej bakłażana – więc – wypróbuję przepis zamieniając cukinię na bakłażana.
    Sosik brzmi nęcąco. pozdrawiam z Wro.

    • Marta
      Autor
      12 października 2012 / 10:18

      Muszę wypróbować bakłażana, bo prawie nie znam jego smaku… 🙂

Skomentuj Monika Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
3 + 12 =