Jak ugotować bób?

W ostatnim czasie bardzo często pojawiało się pytanie jak ugotować bób i do czego można go wykorzystać. Osobiście najbardziej lubię go w najprostszej formie tzn. ugotowany bez dodatków (mój Mąż preferuje wersję z masłem ; ). Bób pojawia się również w naszych sałatkach, zapiekankach, zupach, potrawkach a nawet kotletach! Polecam eksperymentować, bo możliwości jest wiele : ) Jeśli chodzi o łupinki to według mnie nie trzeba ich obierać, są całkiem smaczne, a co więcej zawierają dużo wartości odżywczych.


Jak ugotować bób

Składniki:

  • 400 g bobu
  • szczypta soli, 1 łyżeczka cukru, 1 gałązka koperku
  • opcjonalnie masło do podania

Wodę zagotować ze szczyptą soli. Dodać wypłukany bób wraz z cukrem i gałązką koperku. Gotować ok. 15 minut (należy sprawdzić, czy jest odpowiednio miękki zgodnie z naszymi upodobaniami ; ) Odcedzić i podawać od razu. (Jeśli wolicie wersję mojego Męża, kawałki masła położyć na gorący bób, poczekać aż się roztopi i pokryje całość ; )

Smacznego : )

Komentarzy: 22

  1. 30 czerwca 2015 / 22:43

    mogłabym się nim okładać, tak lubię <3 ….no i wiem, że i Ty lubisz 😀 hahahah <3

    • Marta
      Autor
      1 lipca 2015 / 22:47

      Lubię zdecydowanie 🙂 ale kiedyś był mi obojętny…! Smaki się zmieniają 😀

  2. Duśka
    30 czerwca 2015 / 23:48

    Uwielbiam!

    • Marta
      Autor
      1 lipca 2015 / 22:47

      🙂

  3. Anita
    1 lipca 2015 / 10:14

    Kocham bób i robię dokładnie tak samo 🙂

    • Marta
      Autor
      1 lipca 2015 / 22:48

      To chyba klasyczny sposób 🙂

  4. Kornelka
    1 lipca 2015 / 18:41

    A właśnie dzisiaj u gospodarza widziałam bób i zastanawiałam się do czego można go wykorzystać 🙂

    • Marta
      Autor
      1 lipca 2015 / 22:48

      Mam nadzieję, że się skusisz 🙂

  5. Basia
    2 lipca 2015 / 0:14

    A zawsze się zastanawiałam czy tą skórkę się zjada 😉

    • Marta
      Autor
      2 lipca 2015 / 22:36

      🙂 Osobiście uważam, że jest całkiem smaczna 🙂

  6. Margo
    2 lipca 2015 / 22:22

    Uwielbiam takie wpisy, sama nie miałam w domu rodzinnym styczności z Bobem a chętnie się z nim zapoznam bliżej :):) :):)

    • Marta
      Autor
      2 lipca 2015 / 22:36

      Cieszę się, że wpis się spodobał 🙂

  7. Luiza
    2 lipca 2015 / 23:37

    Uwielbiam to zielone cudo 🙂

    • Marta
      Autor
      4 lipca 2015 / 16:56

      Ja również 🙂

  8. Edyta
    6 lipca 2015 / 19:42

    Latem najlepsze warzywo 🙂

    • Marta
      Autor
      6 lipca 2015 / 22:55

      Latem wszystko lepiej smakuje 🙂

  9. 9 lipca 2015 / 8:18

    Ja też lubię w najprostszej formie 🙂

    • Marta
      Autor
      9 lipca 2015 / 10:37

      Często tak jest najlepiej 😉

  10. Agnieszka
    18 czerwca 2016 / 21:17

    Ja bylam uczona, ze sie nie soli w trakcie gotowania bo wtedy skórka twardnieje. Po ugotowaniu i odcedzeniu solę, dodaje masło jak Twój mąż i się zajadam 🙂 uwielbiam!

    • Marta
      Autor
      18 czerwca 2016 / 21:49

      Ciekawe, nigdy o tym nie słyszałam i nie zauważyłam tej właściwości, ale chętnie sprawdzę i porównam następnym razem 🙂

  11. Misia
    28 czerwca 2017 / 14:03

    Pomocne dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      28 czerwca 2017 / 17:33

      Bardzo się cieszę, że mogłam pomóc 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
9 + 5 =