Kluski leniwe z mascarpone są delikatniejsze i bardziej deserowe w smaku od tradycyjnej wersji. Serek dodaje im kremowej postaci, a podanie ich w wersji podsmażanej z cukrem i cynamonem wydobywa głębię smaku. Są przepyszne, więc obowiązkowo musicie ich spróbować : ) Polecam!!!
Składniki:
- 430 g twarogu półtłustego
- 120 g mascarpone
- 2 jajka
- 225 g mąki pszennej
Twaróg i mascarpone rozgnieść widelcem, dodać jajko, wymieszać widelcem. Dodać mąkę i całość ponownie wymieszać widelcem. Przełożyć na stolnicę wysypaną delikatnie mąką i uformować kształt długiego wałka. Pokroić nożem na mniejsze kawałki, a następnie ugotować w osolonym wrzątku (wyjąć z wody po ok. 2 minutach od wypłynięcia na powierzchnię). Podawać od razu lub odłożyć na talerzu, aby odparowały i przygotować wg poniższej odsmażanej wersji : )
Do podania:
- 15 g masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru
Masło roztopić na patelni. Dodać kluski leniwe i wymieszać, aby całe pokryły się masłem. Podsmażać przez chwilę a następnie dodać bułkę tartą z cynamonem i cukrem. Ponownie wymieszać i smażyć na złoty kolor, do czasu aż cukier się rozpuści i na kluskach utworzy się pyszna skorupka.
Smacznego!
Dziś kurczak cytrynowy ale jutro w planie właśnie kluski leniwe, jakbyś czytała w moich myślach 😉 Z chęcią zrobię tę wersję ♡ Śliczne zdjęcie ♡
Autor
To się zgrałyśmy :))) bardzo dziękuję 🙂
Genialny pomysł! uwielbiam odsmażane 🙂
Autor
Ja też 😉
pysznie wygladaja 🙂
Autor
Bardzo dziękuję i zachęcam do wypróbowania 🙂
Mniam !!! jutro robię 🙂
Autor
Super, daj znać jak posmakowały 🙂
Pychotka 🙂 ciasto trochę mi się kleiło, ale dosłownie ociupeńkę podsypałam mąką przy formowaniu żeby nie przedobrzyć i wyszły świetnie, takie delikatne i bardziej dostojne niż zwykłe super!!!
Cudo ❤️❤️❤️
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Świetne !
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Taki unowocześniony klasyk jestem na tak 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Moje dzieci uwielbiają leniwe, więc muszę spróbować tą wersję z mascarpone 🙂
Autor
Polecam, są pyszne 🙂
leniwe-genialne kluseczki 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Kluski leniwe to moje dzieciństwo 🙂 A z mascarpone? Nie próbowałam, ale muszę spróbować.
Autor
Koniecznie, są pyszne 🙂
Muszę ich spróbować 🙂
Autor
Polecam 🙂
Są przepyszne 🙂 najmłodszy się zajadał aż uszy się trzęsły 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂
Pyszne ! 😀 Uwielbiam ten smak
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Nie rozumiem. Z wagą w ręku dodawałam wszystkie składniki na ciasto, a po jego „ulepieniu” nie mogłam odkleić go od ręki. Dodałam trochę mąki, wrzuciłam do wrzątku, a po wyciągnięciu wyglądają strasznie. Nie mają gładkiej powierzchni tylko są pofalowane, nie ważne czy trzymam je krócej czy dłużej. Pomocy, co zrobiłam źle?
Autor
Składników nie mieszam ręką, tylko zawsze widelcem, bo ciasto rzeczywiście początkowo jest dość klejące. Podsypuję dopiero stolnicę przy formowaniu wałeczków i wtedy kiedy one „przyjmują” mąkę ze stolnicy nie ma problemu z zachowaniem kształtu, czy gładką powierzchnią. Oczywiście w zależności od rodzaju sera, mąki czy choćby wielkości jajek czasem będzie trzeba podsypać większą ilość mąki, ale mam nadzieję, że nie zrazi się Pani pierwszym niepowodzeniem 🙂
chyba nie jestem stworzona do takich ciast, ravioli też mi kiepsko idzie. wychodzi na to, że nie podsypałam wystarczająco mąką : )
Autor
Proszę się nie poddawać, miałam podobnie jeśli chodzi o knedle 🙂 Długo walczyłam, zanim udało mi się je odpowiednio przygotować, to po prostu kwestia wprawy 🙂
Genialne :)))) rodzinka zachwycona więc narazie do tradycyjnych nie wracamy :))))) a ta skorupka… mmmm…. niebo w gębie 🙂
Autor
Bardzo bardzo mi miło 🙂
Przepyszne wyszły! ❤️
Autor
Miło mi, że posmakowały 🙂