Konkurs z Ambi Pur

Dzisiejszy konkurs jest związany z filmikiem, w którym testowałam skuteczność odświeżaczy powietrza. Tych z Was, którzy nie mieli okazji go obejrzeć, lub chcecie sobie przypomnieć, czy neutralizatory były skuteczne zapraszam do obejrzenia:


Jestem ciekawa jak Wy radzicie sobie z trudnym zapachem w swoim mieszkaniu/kuchni ? Nagrodą dla 6 z Was, którzy podzielą się najciekawszymi doświadczeniami będzie zestaw 3 zapachów Ambi Pur. Na Wasze propozycje, w komentarzach lub mailowo, czekam przez tydzień.

Komentarzy: 29

  1. 30 sierpnia 2011 / 20:17

    Witam ! gdy chce mieć przyjemny zapach taki typowo domowy np przed przyjściem szczególnych gości to skraplam bułke aromatem np waniliowym do wypieków i siup do piekarnika na niska temp tak np max 100 stopni. Uchylam drzwiczki i w domu zaczyna pachnieć wanilią a właściwie ciastem waniliowym. A z gotowych produktów to często używam wosków do kominków zapachowych, maja wspaniałe zapachy np świeżego prania 🙂 No ale wiadomo że regularnie oczywiście wietrzymy pomieszczenia 🙂

  2. 30 sierpnia 2011 / 20:59

    u mnie zazwyczaj otwieram okno, ewentualnie włączam wentylator. Naturalne metody są najlepsze. Oprócz tego zastępuję niemiłe zapachy miłymi- np. pieczonego ciasta. A niemiłych zapachów w lodówce pozbywam się wkładając do niej rozkrojoną cytrynę lub nieco sody.

  3. Iwona
    30 sierpnia 2011 / 23:57

    Nic nie zastąpi wietrzenia, wiadomo. Ale czasem i ono nie wystarczy. Wówczas stosuję olejki zapachowe- takie do kominka, podgrzewane maleńką świeczką.

    Jeśli chodzi o zapachy lodówkowe to tak jak poprzedniczki używam albo sody, albo suchego ryżu. Wsypujemy garść ryżu do miseczki i wstawiamy do lodówki. Ładnie pochłania zapachy. Od czasu do czasu trzeba tylko ryż wymienić na nowy.

  4. Mary
    31 sierpnia 2011 / 11:17

    Witaj, ja stosuje różne metody od tzw prostych czyli przeciąg:), po kadzidełka, i zapachy do kontaktu(rewelacja), po mniej tradycyjne jak ktoś wyżej napisał olejek do piekarnika w zależności od nastroju, często pomarańczowy:)

  5. 31 sierpnia 2011 / 15:08

    W lodówce umieszczam miseczką z sodą oczyszczoną, bo chłonie zapachy i cała lodówka ogólnie jest bezzapachowa (podobno tak samo działa pognieciona czarno biała gazeta). W domu po smażeniu oprócz wietrzenia wysypuję na talerzyk ziarenka kawy to przyśpiesza usunięcie zapachów. Rewelacyjnie działają też kominki zapachowe, przy usuwaniu zapachów jedzenia najlepiej sprawdzają się te sosnowe, jodłowe 🙂 To chyba tyle 🙂

  6. zosiowa
    31 sierpnia 2011 / 22:54

    Ja niechciane zapachy wypędzam zapachami do kontaktu ale też podczas odkurzania wciągam watę nasączoną olejkiem, z czego roztacza się piękny zapach 🙂

  7. 2 września 2011 / 10:34

    Mój ulubiony sposób to tzw. domowe pot-pourri. Gorąco polecam tę metodę, w domu pieknie pachnie. Potrzebny składnik to mężczyzna obdarowujący nas różami;P Z podarowanych róż zdejmujemy płatki (zanim zeschną) i wkładamy do słoiczka. Na płatki wysypujemy warstwę soli, następnie skrapiamy spirytusem, lekko przygniatamy i szczelnie zamykamy. Słoiczek stawiamy w ciemnym, chłodnym miejscu na dwa miesiące. Zapach jest niesamowity i naprawdę maskuje nieprzyjemne wonie.

  8. Asiula
    5 września 2011 / 13:10

    poza wszelkimi metodami naturalnymi lubię czasem połączyć dobre z lepszym 🙂 mam sposób na domowy odświeżacz będący za razem dekoracją:
    bierzemy mały słoiczek (bądź ozdobną butelkę, …, coś w ładnym kształcie :)) wsypujemy sól kamienną gruboziarnistą (za pomocą gęstej farbki plakatowej możemy nadać jej wybrany kolor – jaki nam pasuje do pomieszczenia, bądź dwa różne kolory w osobnych pojemniczkach a potem usypujemy warstwami);
    jak już mamy usypane warstwy to skraplany olejkiem aromatycznym. ponieważ sól dobrze wiążę wilgoć dlatego pomału uwalnia zapach; w naszym mieszkaniu długi czas pachnie no i mamy gadżet dekoracyjny;
    http://2.bp.blogspot.com/-QZ4unmX_4e0/TehKGrp8t2I/AAAAAAAAJO4/0OsAY6jA5Qo/s1600/IMG_7321.JPG
    lub http://www.tipy.pl/artykul_7872,jak-zrobic-kolorowa-sol.html

  9. Maniek_60
    5 września 2011 / 14:39

    Moja ulubiona metoda, plus przypomina mi zawsze o mojej ukochanej Gwiazdce, to nakluwanie pomarancyz gozdzikami. Stosuje tez woreczek z mieta. Wystarczy nim czasem potrzasnac i piekny zapach gotowy, oczywiscie o ile ktos lubi mietke:)
    pozdrawiam~!

  10. Eureka
    5 września 2011 / 15:43

    Polecam polozyc na kaloryfer (sprawdza sie to jedynei w zimie) naczynie z woda i do niej dodac ulubionego olejku zapachowego, sama uzywam lawendy!

  11. lurituri
    5 września 2011 / 23:23

    nie jestem oryginalna – pale kadzidelka, ich won maskuje wszystko!!!

  12. Ingrid
    6 września 2011 / 0:00

    Aby szybko zlikwidować brzydkie zapachy nadaje się też położenie w kuchni pokrojonej w plastry cytryny albo na talerzyku nasypać sody oczyszczonej. pozdrawiam.

  13. Ola
    6 września 2011 / 0:22

    Aby odświeżyć cała kuchnie to niestety potrzebne jest wietrzenie, ale znam fajny sposób, aby pozbyć się uciążliwego zapachu ryb. Fusy z herbaty zalane wodą na patelni, na której smażyła się ryba, należy doprowadzić do wrzenia i odstawić do wystygnięcia. W ten sposób zlikwiduje się przykry zapach ryby.

  14. Mago_66
    6 września 2011 / 10:37

    Kiedy smaze cos „smierdzacego”, np. czosnek, staram sie wczesniej zapalic swiece zapachowa, no i oczywiscie neizbedne wietrzenie, a i pochlaniacz kuchenny sie przyda.

  15. Edytka
    6 września 2011 / 10:42

    Po wiekszym smazeniu czy gotowaniu parze dzbanek, mocnej aromatycznej kawy. warto zainwestowac w dobry gatunek. aromat kawy pokona nawet smazona cebulke!:)))

  16. yena
    6 września 2011 / 10:46

    Nie rozumiem troche,czemu wszystkim wadza kuchenne aromaty. Ja tam lubie, jak czuc, ze moja kuchnia, czyli dom zyje. Jedynie gdy smażę ryby, to z boku na palniku mam zawsze garnek z octem, z dodatkiem goździków i cynamon, bo zapachu ryb nie trwawie.

  17. truskaweczka_66
    6 września 2011 / 10:48

    1.otwieram okno 🙂
    2.używam sody oczyszczonej
    3.uzywam ryżu – to w lodówce albo szafce
    4.zainwestowalam w okap:)

  18. michał_92
    6 września 2011 / 12:08

    po prostu wychodzę do innego pokoju i otwieram okno!

  19. agusia_z_wysp
    6 września 2011 / 12:12

    Niestety nie radze sobie. mam psa i on tez wydziela specyficzne zapachy. Dlatego bardzo chciałabym wypróbować neutralizatory zapachu, ktore mozna u Pani wygrac:D

  20. medium-size
    6 września 2011 / 12:15

    Lubie zbierac zioła i tzw. badylaki rozmaite. wieszam je sobie w kuchni, przy oknie i zadne niemile zapachy mi nie groza!:)))

  21. Tola
    6 września 2011 / 14:19

    Jeżeli z Twojej lodówki wydobywa się brzydki zapach, możesz się go pozbyć na kilka sposobów:
    a) do lodówki należy wstawić talerzyk z kilkoma łyżkami zmielonej kawy i pozostawić na kilka godzin. Brzydki zapach powinien zostać wchłonięty przez zmielone nasiona kawy.
    b) zamiast kawy można na 24 godziny włożyć przekrojoną na pół cytrynę. Po upływie doby wyrzucamy cytrynę.
    c) Włożenie kilku pogniecionych gazet do lodówki na kilka godzin także powinno pomóc na brzydki zapach
    d) Jeżeli zapach jest naprawdę bardzo intensywny, to przed zastosowaniem powyższych metod należy umyć lodówkę roztworem sody oczyszczonej, która bardzo dobrze radzi sobie ze wszelkimi niechcianymi zapachami.

  22. Tadeusz
    6 września 2011 / 14:30

    Ja mam troszkę inny pomysł jak pozbyć się zapachu czosnku z dłoni, należy je umyć w słonej wodzie i nawilżyć sokiem z cytryny.
    Podobno pozytywne działanie ma także pocieranie dłoni przez kawałek aluminium.

  23. Karo
    6 września 2011 / 16:19

    A ja używam Ambipura kowaliowego:)

  24. ike234@gmail.com
    6 września 2011 / 17:48

    Nie gotuje, nie smierdzi. proste i skuteczne;PPP

  25. 6 września 2011 / 19:06

    uzywam kadzidelek zapachowych, ktore nautralizuja nieprzyjemne zapachy:)

  26. bad_girl
    7 września 2011 / 11:30

    Najbardziej śmierdzi dla mnie podczas gotowania kalafiora- ten odór to masakra. Żeby nie śmierdziało, dodaję do niego mleka.

  27. Karolina
    7 września 2011 / 12:15

    Aby pozbyć się brzydkiego zapachu z piekarnika należy nasmarować blachę olejkiem waniliowym i podgrzewać przy uchylonym piekarniku.
    Inny sposób polega na umyciu wnętrza piekarnika roztworem sody oczyszczonej

  28. Małgosia
    7 września 2011 / 12:17

    ABY USUNĄĆ Z SZAFY ZAPACH STĘCHLIZNY CZY WILGOCI, na spodeczkach układano, w kilku miejscach jej wnętrza goździki lub owoce świeżej pigwy albo stawiano kubek wrzącego mleka.

  29. eMMa
    7 września 2011 / 13:46

    O, bym przegapiła konkurs z powodu urlopu! na szczescie zdazyłam:) Jednen z moim sposobów aby pachniało w domu jak i w kuchni: mam rozrobiona wodę z płynem do płukania i psikam nim firany.

Skomentuj Tadeusz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
21 + 4 =