Krewetki

To nasza pierwsza przygoda z owocami morza, przynajmniej wśród dań, które sama musiałam przygotować : ) Mój narzeczony uwielbia krewetki, a w szczególności te smażone z czosnkiem i winem. Są bardzo proste do przygotowania i świetnie sprawdzą się również na imprezie. Polecam!!

krewetki z kolendrą i czosnkiem

Składniki:

  • Krewetki (u mnie 250 g mrożonych Tiger)
  • 3 łyżki drobno posiekanej kolendry lub natki pietruszki
  • 2 łyżki masła (40g)
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • 50 ml wytrawnego białego wina

Krewetki rozmrozić. Obrać z pancerzy, można również opcjonalnie usunąć ogonki. Jeśli są nieoczyszczone koniecznie naciąć delikatnie wzdłuż tułowia i usunąć czarne jelito. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Szybko dodać krewetki i smażyć ok. minuty. Dodać wino, poczekać aż odparuje i przewrócić krewetki na drugą stronę. Smażyć kolejną minutę. Ponownie przewrócić, dodać pozostałe masło, oliwę oraz kolendrę lub natkę pietruszki. Doprawić solą do smaku i podawać gorące, z ćwiartkami cytryny (przed zjedzeniem polać sokiem) i grzankami lub pieczywem.

Smacznego : )

Komentarzy: 2

  1. 14 lutego 2011 / 12:25

    Hm….krewetek nie lubie, ale zdrowe gotowanie mnie interesuje, więc zdradź coś o tej patelni!

  2. 14 lutego 2011 / 18:54

    Wow!!! Ja poproszę…Cudo!!

Skomentuj Antosia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
8 + 2 =