Kurczak cacciatore

Kolejny smaczny przepis na kurczaka, pochodzi z magazynu „good food”, jednak ja upatrzyłam go na brulionie z przepisami.  Mam mieszane uczucia… to pewnie dlatego, że przetestowałam już dziesiątki podobnych przepisów i jestem coraz bardziej wymagająca ; ) Smak bardzo delikatny, mięsko wprost rozpływa się w ustach, więc T. był zadowolony. Osobiście wolę pikantniejsze smaki : D

kurczakcacciatore

Składniki:

  • 2- 3 nogi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 puszki krojonych pomidorów (łącznie 800 g)
  • 2 łyżki octu winnego
  • 300 ml bulionu z kurczaka
  • olej do smażenia
  • 2 szczypty rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz, sól, słodka papryka, oregano, suszona pietruszka
  • ewentualnie : pieczarki i papryka

Nogi kurczaka przekroić na pół, tak aby uzyskać 4 części. Rozgrzać oliwę na patelni i usmażyć nogi (nie ściągać skóry) z każdej strony na rumiano. Odsączyć na papierowym ręczniku. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć do miękkości pokrojoną w piórka cebulę. Gotową cebulę, kurczaka i zawartość obu puszek pomidorów umieścić na patelni. Zalać gorącym bulionem. Dodać ocet, rozmaryn, ząbki czosnku i zagotować. W wersji rozszerzonej można dodać paprykę i pieczarki.

Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić potrawę na małym ogniu około 45 minut do 1h. Mieszać co jakiś czas. w tym czasie sos powinien bardzo zgęstnieć, a mięso być miękkie w środku. Pod koniec doprawić solą, pieprzem, oregano, suszoną pietruszką oraz słodką papryką.
Podawać z pieczywem, ryżem lub makaronem .

Smacznego : )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Solve : *
24 − 4 =