Kurczak po węgiersku

kurczakpowegiersku

Kolejna odsłona kurczaka ; ) Węgierskie potrawy kojarzą mi się z daniami pikantnymi, czyli takimi jakie lubimy najbardziej ; ) w tym przypadku smak tego kurczaka nie wydał mi się szczególny choć na pewno jest to jakaś nowa dla mnie alternatywa ; ) najlepiej spróbujcie sami!

Składniki :

  • 3 duże podudzia
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, papryka słodka, papryka ostra, chili w proszku
  • łyżka octu winnego
  • 1 szklanka wody
  • ok 100 g kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki masła
  • olej do smażenia

Kurczaka doprawiamy do smaku solą, papryką ostrą i słodko, a następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. W tym samym czasie podsmażamy na złoto pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chili, papryki oraz masło i całość dokładnie mieszamy. Przekładamy też kurczaka i podlewamy wodą dodając również ocet oraz sól do smaku. Dusimy pod przykryciem ok 30 min, aż kurczak będzie miękki. Jeśli jest taka potrzeba dolewamy wody.  Następnie w miseczce rozprowadzamy śmietanę z kilkoma łyżkami gorącego sosu i dolewamy do garnka. Dusimy jeszcze jakiś czas.

Smacznego : )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 − 6 =