Do grzybów jakoś nigdy nie mogłam się przekonać. Jak na razie akceptuję je w zapiekance, pizzy itp., ale ze względu na mojego męża, mam nadzieję, że małymi kroczkami dotrzemy coraz dalej ; ) Tym razem udało mu się mnie namówić do przygotowania kurek i pomimo mojej improwizacji, był bardzo zadowolony z efektu : )
- 250 g kurek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok. 250 ml śmietany np. 18 %
- koperek, pieprz, sól
- masło po podsmażenia
- ok. 250 g makaronu np. rurki
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na maśle, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kurki dokładnie myjemy (najpierw zalałam je wodą, dzięki czemu piasek opadł na dno, wyjęłam łyżką cedzakową i ponownie dokładnie opłukałam), możemy pokroić w mniejsze kawałki i dorzucamy na patelnię. Podlewamy odrobiną wody i dusimy przez ok. 10 min. Po tym czasie dodajemy śmietanę oraz przyprawy do smaku. Gotujemy przez kolejne 10 min, aż sos stanie się gęsty. Podajemy z makaronem ugotowanym wg przepisu na opakowaniu.
Smacznego : )
uwielbiam:)
Autor
Super:)
Danie królewskie, a kurki na wagę złota w L…
Serdecznie pozdrawiam 🙂
Autor
😀
Marta daj się namówić mężowi jeszcze na smażone rydze. a kurki wyglądają wyśmienicie
pozdrawiam
Autor
O! mąż na pewno byłby zadowolony 🙂 jak znajdę gdzieś rydze to nie będę mieć wyjścia 😀
improwizacje zawsze są najlepsze:) uwielbiam grzybki, a kurki to już w ogole!:) Kania panierowana jak schabowy jest wyborna!:)
Autor
Musimy wypróbować, mąż na pewno się ucieszy 😀
uwielbiam kurki!!!:D
Uwielbiam kurki. Wyglądają pysznie
Autor
Dziękuję 🙂
Uwuielbiam makaron z sosem śmietanowym, a te kurki, bosko!
Autor
Do sosu śmietanowego jeszcze się przekonuje.. : )
mniam mniam mniam