Składniki :
- 18 płatów makaronu Lasagne
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- 200 g brokułów
- 300 g pieczarek
- 2 puszki pomidorów (użyłam krojone bez skórki)
- ok. 350 g sera żółtego
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
- olej do podsmażenia, masło do wysmarowania formy
Składniki na sos beszamelowy :
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 3 – 4 łyżki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- sól, pieprz
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać mięso pokrojone w kosteczkę. Brokuły podzielić na małe różyczki i ugotować al dente, a następnie dorzucić do mięsa wraz z pieczarkami pokrojonymi w kostkę. Później dodać pomidory z puszki (razem z zalewą), bazylię i oregano. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem około 30 min, później odkryć i gotować jeszcze przez jakiś czas (ok 10 min).
Osobno przygotować sos beszamelowy: Na małym ogniu w garnuszku roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać. Gdy masło połączy się z mąką, wlewać powoli zimne mleko i stale mieszając gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub margaryną. Układać warstwy w następującej kolejności
– płat makaronu (ja wcześniej ugotowałam i wyłożyłam podwójną porcję )
-nadzienie mięsne
-starty ser
– cienka warstwa sosu beszamelowego
…itd. Na wierzchu przykryć płatem lasagne (x2) posmarować pozostałym sosem beszamelowym i posypać serem. Zapiekać w piekarniku ok. 30 min w temp. 180 C. Po upieczeniu można dodatkowo polać sosem pomidorowym i udekorować bazylią.
Smacznego : )
Już wiem, co zrobie na weekend czyli:) Wyglada obłędnie i az mi slinka cieknie. A mój mąż też jest wielkim fajnem makaronów wszelakich, wiec przepis jak znalazł:)
ja dziś też będę robiła 🙂 wygląda przepysznie!!
Fajny przepis. Jestem wegetarianka, wiec pomine kurczaka i tez powinno byc dobrze:)
Autor
agusia_z_wysp i Mary dajcie znać czy Wam smakowało ; ) relina, bez kurczaka na pewno też się uda!
Lasagne z brokułami i pieczarkami jeszcze nie jadłam 🙂
I dzisiaj chyba nie zjem bo nie mam pomidorków.. 🙁 ale jutro 🙂 łaj not?!! 🙂
Fajny przepis:) Makaronik, kurczak, jedzenie dla strongmena:) Zrobię to na 100%. Ale jako, że jestem zwolennikiem oliw, to zamiast oleju do smażenia, oliwa smakowa chosnek&chilli a blaszkę popsikam oliwą w sprayu:) zobaczymy jak wyjdzie;]
Autor
Gorąco polecam!:)
Ja zrobiłam 🙂 wszystko pewnie byłoby dobrze i byłaby idealna ale niestety zepsułam ją tym sosem beszamelowym……dodałam zamiast masła margaryne i to był błąd, daje się ją wyczuć nawet po upieczeniu lasagne, więc jeśli ktoś będzie ją robił to broń Boże nie dawać margaryny!!
Poza tym naprawdę dobry przepis 🙂 jak zazwyczaj Marto:)
Autor
Szkoda tego sosu!! nigdy nie robiłam z margaryną i po Twojej przestrodze na pewno nie spróbuję 😀
Hej, cyz mogłabym pominac sos beszamelowy i uzyc tylko pomidorowego?
Autor
Jeśli wcześniej podgotujesz płaty makaronu to tak, inaczej mogą pozostać twarde…
Rewelacyjny przepis. Lasagne wykonal moj maz i byla pyszna!Wyszlo nam bardzo duzo wiec zjedlismy pol (troche nawet do pracy zabralam na drugi dzien) a reszte zamrozilismy na czarna godzine:)myslisz,ze po odmrozeniu tez bedzie zjadliwe?W przyszlym tygodniu chyba sprobujemy Cannelloni:))
Autor
Przyznam szczerze, że my zawsze zajadamy się takimi ilościami, że nigdy nie mroziłam! Ale mam nadzieję, że jak ją odgrzejesz w piekarniku będzie ok, w końcu w sklepach są „mrożonki” lasagne:) Daj znać, jeśli się uda!
Odgrzalismy mrozona lasagne wczoraj i ciagle smakuje super.Do mrozenia wiec tez sie nadaje!!!
Autor
To świetnie! dobrze wiedzieć, dzięki za informację:)
Odmiana dla klasycznego lasagne z mielonym…zamiast brokolow dodalam szpinak… mmmmm wyszlo pyszne…POLECAM *)
A i mam zamiar sie zabrac ze Twoj sernik i jeszcze pare innych smakolykow…mam nadzieje ze wszystko mi wyjdzie i bedzie tak samo smakowalo jak to lasagne *)
Autor
Ze szpinakiem nie jadłam, ale chętnie wypróbuję 🙂
🙂 Właśnie wróciłam z zakupów na których nabyłam produkty do tej lasagne 😛 Zaraz biorę się do dzieła i zobaczymy co z tego wyniknie:) ale przepis i fotki – mmm wygląda znakomicie:)
Autor
Mam nadzieję, że będzie smakowało 😀
też mam nadzieję tylko pytanie o ten sos beszamelowy, czy to ma być hmm konsystencja 'budyniowa’ b. gęsty mi wyszedł.. :>
Autor
hmm budyniowa to może odrobinę za gęsty – chyba,że uda Ci się go rozmieszać i rozsmarować? w razie potrzeby można dolać mleka 😀
WYSZŁA PYYYYCHHA 🙂
Autor
Super! 😀
zobaczymy co z tego wyjdzie:D siedzi w piekarniku:D
Autor
Smacznego 🙂
a moje pytanie brzmi(nigdy nie robiłam lasagne) czy to mięsko z patelni z całą resztą trzeba odcedzić żeby pozbyć się niezbędnego soku?
Autor
Nie, nie! bo z tego co się dzieje na patelni mamy sos 🙂 i jak go trochę podgotujesz to woda np. z pomidorów sama wyparuje, a on zgęstnieje 😀
pędzę po zakupy i zabieram się za wykonanie dania:) wygląda pysznie:)
Autor
Polecam i smacznego 😀
właśnie na cos takiego mam ochotę, na sama mysl robie sie glodna napewno to przyrzadzę 🙂
Autor
polecam 🙂
Wszystko pieknie, ale beszamelu z tego przepisu nie robcie
Autor
Kulinka, a co z beszamelem było wg Ciebie nie tak? bo ja zawsze tak robię i bardzo wszystkim smakuje 🙂
Czym można zastąpić naczynie żaroodporne? Albo czy można piec bez przykrycia? Górna część mojego naczynia zaginęła w akcji i mam tylko tą dolną, większą :((
Autor
Wystarczy dolna. Sama również piekę bez przykrycia 🙂