Medaliony drobiowe

Soczyste medaliony drobiowe z patelni to pomysł na szybki i pyszny obiad nie tylko dla dzieci. Najbardziej smakują nam przygotowane z indyka, ale z powodzeniem możecie również użyć mięsa mielonego z piersi kurczaka. Polecam!!!

Medaliony drobiowe

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka surowej kaszy manny
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • szczypta soli
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • bułka tarta do obtoczenia

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce rozgrzanego oleju. Przestudzić. W misce połączyć mięso, jajko, przestudzoną cebulę, kaszę, pieprz i sól. Wymieszać ręką i formować niewielkie kulki (masa może być nieco luźna, ale dzięki temu kotleciki będą soczyste). Kulki delikatnie spłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej. Pozostały olej rozgrzać na patelni i smażyć medaliony do zrumienienia z obu stron (do 5 minut na jedną stronę).

Smacznego!

Medaliony drobiowe przepis

Inspiracja „Alaantkowe BLW Rośniemy

Komentarzy: 16

  1. Aga
    24 września 2019 / 10:55

    Zrobię dziś na obiad 🙂

    • Aga
      24 września 2019 / 17:22

      Wyszły super 🙂

      • Marta
        Autor
        25 września 2019 / 16:33

        Cieszę się, że posmakowały 🙂

    • Marta
      Autor
      25 września 2019 / 16:33

      Mam nadzieję, że posmakowały 🙂

  2. Kasia
    24 września 2019 / 11:25

    Super tradycyjne i proste ale trochę zapomniane warto odświeżyć 🙂

    • Marta
      Autor
      25 września 2019 / 16:33

      Dokładnie tak 🙂

  3. Emilka
    24 września 2019 / 15:05

    Pychotka!

    • Marta
      Autor
      25 września 2019 / 16:33

      Miło mi 🙂

  4. Marika
    24 września 2019 / 18:29

    Kasza manna jest w składnikach, a nie ma jej w przepisie 🤔

    • Marta
      Autor
      25 września 2019 / 16:33

      Dziękuję za czujność! już dopisałam 🙂

  5. Kamil
    24 września 2019 / 18:34

    A do czego kasza manna?

    • Marta
      Autor
      25 września 2019 / 16:33

      Aby „związać” masę 😉

  6. Jola
    25 września 2019 / 16:00

    Przepyszne i nie przesuszone a miałam taki problem z drobiowymi 🙂

    • Marta
      Autor
      25 września 2019 / 16:34

      Super, że posmakowały 🙂

  7. 23 października 2019 / 14:53

    Oj wyglądają smakowicie, z przyjemnością ich spróbuję 🙂

    • Marta
      Autor
      24 października 2019 / 1:31

      Polecam 🙂

Skomentuj Emilka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 − 21 =